Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot (HRT) 25. MARATON LAĐA Pobijedila ekipa Zagreba

25. MARATON LAĐA Pobijedila ekipa Zagreba

Valovi su na samom početku potopili dva tima

Ekipa Zagreba pobijedila je na 25. Maratonu lađa na Neretvi. Ukupno se 30 ekipa lađara iz Hrvatske i inozemstva natjecalo za štit kneza Domagoja u utrci od Metkovića do Ploča. U cilj ekipa Zagreb ušla nakon nešto više od 2 sata i osam minuta veslanja. Druga je ekipa Stabline, treća Crni put Metković, javlja HRT.

Ivan Obad iz pobjedničke ekipe Zagreba rekao je da kada se uloži toliko vremena i truda te dočeka ovaj trenutak kako je osjeća neopisiv.

'Riječima se to ne može objasniti. Pamtit ću ovo cijeli život. Dosta je bilo naporno, jedva smo došli do kraja, možda izgleda jednostavno, ali je dosta teško', rekao je Obad.

Marin Žderić, kapetan ekipe Stabline, rekao je kako je ekipa Zagreba bila za nijansu bolja.

'Bilo je malo više valova', dodao je.

Dodjelom medalja trima najboljim posadama na 25. Maratonu lađa na Neretvi i štita kneza Domagoja u subotu navečer u Pločama završena je ta tradicionalna manifestacija.

Zlatne medalje članovima pobjedničke posade Zagreb predala je Melita Mulić, izaslanica i savjetnica za ljudska prava i civilno društvo predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je pokrovitelj te manifestacije.

Srebrne medalje drugoplasiranoj posadi Stabline predala je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, dok je trećeplasiranoj posadi Crni put iz Metkovića brončane medalje predao gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan.

Pobjedničkoj posadi također je pripao i prijelazni štit kneza Domagoja težak 37 kilograma, a sve tri prvoplasirane posade dobile su i mali štit kneza Domagoja u trajno vlasništvo.

Udruga lađara Neretve, koja je organizator ovog Maratona, izvijestila je kako je pobjedničkoj posadi Zagreb pripala i novčana nagrada od 20.000 kuna, dok je drugoplasiranoj posadi Stabline pripalo 12.000, a trećeplasiranoj posadi Crni put 8.000 kuna.

Organizatori su posebnu plaketu dodijelili Zdeneku Bergeru zbog doprinosa u popularizaciji Maratona lađa Neretve u Češkoj. Kako je rečeno, dio neretvanskih lađara je, uz pomoć Bergera, boravio u Češkoj na rijeci Vltavi.

Tradicionalni Maraton lađa na Neretvi, kojeg 25. put organizira Udruga lađara Neretve počeo je ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine označen start 30 posada.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u tradicionalnim autohtonim neretvanskim lađama u kojima lađari preveslaju 22,5 kilometara od Metkovića do cilja u pločanskom zaljevu. Posadu svake lađe čini po 10 veslača, bubnjar i parićar odnosno kormilar. Osim sportsko-natjecateljskog karaktera, Maraton lađa na Neretvi prometnuo se u jednu od najvažnijih turističkih manifestacija u južnom dijelu Hrvatske.

Umjesto predsjednika Republike Zorana Milanovića koji je pokrovitelj te manifestacije na događaju je kao njegova izaslanica bila savjetnica predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić. Izaslanica premijera bila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Nakon prvih zaveslaja na početku maratona zbog velikih valova potopile su se dvije ekipe, Baćine i Đakova. Ekipa Baćine zabila se u val koju su stvorile ekipe ispred njih.

Ekipa Baćine izvadila je vodu iz lađe i krenula je sportski natrag u utrku. Uskoro je to učinila i ekipa Đakova.

Vaša reakcija na temu