Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay DRAMA U MELBOURNEU Trka potrajala više od dva i pol sata, a nakon tri prekida najbolji je ponovno Verstappen

DRAMA U MELBOURNEU Trka potrajala više od dva i pol sata, a nakon tri prekida najbolji je ponovno Verstappen

Pretposljednji start donio je katastrofu za Alpine i ostavio Ferrari bez bodova

U trci prepunoj drame u Albert Parku u Melbourneu, branitelj naslova Max Verstappen ugrabio je svoju prvu pobjedu u Australiji. Trka je potrajala dva i po sata, tri puta je dizana crvena zastava, a nakon pretposljednjeg starta, dva kruga do kraja, došlo je do prave katastrofe za Alpine i Ferrari, koji je ostao bez Charlesa Leclerca na samom početku. 

Carlos Sainz izgurao je nakon ponovljenog starta Fernanda Alonsa s trećeg mjesta te je penaliziran s pet sekundi zbog izazivanja sudara. U sveopćoj gužvi Pierre Gasly našao se na putanji Estebana Ocona koji se zakucao u njegov bolid čime su oba Alpine izbačena iz završnice, a u istom krugu iz trke su ispali i vozači Williamsa i AlphaTaurija Logan Sargeant i Nyck De Vries. Neko vrijeme potrajala je neizvjesnost što učiniti s posljednjih krugom Velike nagrade Australije, a onda je donijeta odluka da se ponovi start u istom poretku i trka zaključi pod sigurnosnim automobilom. 

Drugog mjesta dočepao se Lewis Hamilton. Mercedesi su na samom startu prešli Verstappena, no George Russell je pozvan u boks za vrijeme sigurnosnog automobila, čime je izgubio prvu poziciju na stazi. Tek što se vratio na stazu zakopan u poretku uslijedio je prvi prekid zbog udesa Alexandera Albona, čiji je Williams izletio sa staze. Nakon ponovljenog starta uz pomoć DRS-a Verstappen se riješio Hamiltona i ubrzo napravio značajnu razliku, dok je Russell sa zapaljenim motorom u 17. krugu zaključio dan u Melbourneu.

Alonso se cijelo vrijeme držao blizu Hamiltona, ali Aston Martin u Australiji nije imao snagu za bolji rezultat. Španjolac je nakon trke bio oduševljen trećom pozicijom, na istom mjestu završio je sve trke ove sezone, a za iduću trku u Bakuu, koja se vozi za četiri tjedna, nada se iskoraku. 

S kaznom od pet sekundi Sainz je delegiran na posljednje, 12. mjesto, čime su profitirali svi preostali vozači. Četvrti je Lance Stroll, a peti drugi vozač Red Bulla Sergio Perez koji se kroz trku probijao sa začelja i ugrabio na kraju i bod za najbrži krug. Australija je tako Aston Martinu donijela pregršt bodova, u poretku konstruktora drže drugo mjesto sa 65 bodova, ispred Mercedesa sa 56. Red Bull već ima značajnu razliku sa 123 boda. 

Nedaće koje su pogodile Ferrari i Alpine, donijele su i prve bodove McLarenu, koji ne blista ni ove sezone. Lando Norris dobio je osam bodova za šesto, a debitant Oscar Piastri na svojoj domaćoj stazi četiri za osmo mjesto. Odličan rezultat napravio je i Nico Hulkenberg za Haas sedmim mjestom, vozači Alfa Romea i AlphaTaurija Kinez Zhou Guanyu i Japanac Yuki Tsunoda upisali su prve bodove ove sezone za 9. i 10. mjesto Velike nagrade Australije.

Vaša reakcija na temu