Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Grad Novalja predstavio kandidaturu za naslov Europskog grada sporta 2025. godine

Grad Novalja predstavio kandidaturu za naslov Europskog grada sporta 2025. godine

Inicijativa predstavlja značajan korak u promociji sporta i aktivnog načina života

U četvrtak 3. listopada na konferenciji za medije održanoj u Hotelu Olea Grad Novalja predstavio je svoju kandidaturu za Europski grad sporta 2025. godine (engl. European Town of Sport 2025) u kategoriji gradova do 25.000 stanovnika. Titula Europskoga grada sporta dodjeljuje se svake godine u više kategorija, a ova inicijativa predstavlja značajan korak u promociji sporta i aktivnog načina života unutar lokalne zajednice, ali i na međunarodnoj razini.

Članovi komisije ACES Europe (Europski gradovi i regije sporta) na čelu s G. F. Lupattellijem, osnivačem i predsjednikom ACES Europe protekla su dva dana obilazili sportsku infrastrukturu i raznolikost sportskih programa u gradu. Nakon obilaska sportske infrastrukture i upoznavanja sa sportskom lokalnom zajednicom komisiji je prezentiran BID-file, dokument koji obuhvaća sve relevantne podatke povezane sa sportom na području Grada Novalje. Taj opsežni dokument uključuje poglavlja koja obrađuju povijest sporta, proračunska izdvajanja za sport, pregled sportske infrastrukture, aktivnosti lokalnih sportskih klubova i sportske sadržaje namijenjene svim uzrastima – od predškolaca do žena te starijih osoba, uključujući i osobe s posebnim potrebama te invaliditetom. Članovi komisije bili su zadovoljni sportskom infrastrukturom koju su obišli te sportskim programima koji su im predstavljeni. Njihova ocjena bila je pozitivna, a istaknuta je i kvaliteta objekata i raznovrsnost ponuđenih sportskih programa.

Uz članove komisije, na konferenciji za medije sudjelovali su i Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje i Marina Šćiran, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

'Kandidatura Grada Novalje za naslov Europskoga grada sporta 2025. nastavak je nove sportske ere koju gradimo duži niz godina, uključujući otočni projekt outdoor sportova.

Svjesni smo da bi za Novalju kao Europski grad sporta 2025. to bio dodatan iskorak za još aktivnije uključivanje našeg stanovništva svih generacija u sport i rekreaciju, ali i važno priznanje koji bi dodatno ojačalo našu ponudu aktivnog turizma i outdoor aktivnosti koje se odvijaju tijekom cijele godine i koje su već stekle prepoznatljivost među gostima i domaćem stanovništvu', istaknula je Marina Šćiran, direktorica Turističke zajednice Grada Novalje.

'Titula Europskoga grada sporta 2025. godine bit će kruna naših dosadašnjih rezultata i daljnjeg razvoja u području sporta. Naša sredina već je ugostila mnoge sportaše te dobitnike zlatne medalje na Olimpijskim igrama, a neki od njih aktivno sudjeluju u razvoju ovog projekta. Ova titula bit će snažan poticaj za daljnji razvoj sportskih aktivnosti te će ujedno unaprijediti našu zajednicu i sportski život građana. Istovremeno će nas motivirati da nastavimo jačati našu ponudu sportskog turizma', naglasio je Ivan Dabo, gradonačelnik Grada Novalje.

Osnivač i predsjednik udruge ACES Europe, G. F. Lupattelli, najavio je da će konačna odluka za Europski grad sporta 2025. godine biti donesena za deset dana te istaknuo:

'Novalja posjeduje velik potencijal da postane pravi primjer kako sport može pozitivno utjecati na zdravlje, društvenu koheziju i turističku ponudu. Grad ima kvalitetne objekte različitih sportskih sadržaja te raznolike programe koji potiču uključivanje građana svih dobnih skupina u sportske aktivnosti.'

Na konferenciji za medije sudjelovali su i Šime Gligora, načelnik Općine Kolan te Predrag Rukavina, načelnik Općine Povljana, koji su najavili i kandidaturu otoka Paga za Europski otok sporta 2026. godine.

Kandidatura Grada Novalje za Europski grad sporta 2025. ne samo da osnažuje poziciju Novalje kao značajne sportske destinacije već i pridonosi ukupnom razvoju sporta i aktivnog načina života. Uz kontinuirana ulaganja i organizaciju sportskih aktivnosti Novalja se sve više profilira kao grad koji ne samo da promovira sport već i potiče zajednicu na aktivno sudjelovanje u raznim sportskim disciplinama u cilju zdravijeg i kvalitetnijeg življenja.

Vaša reakcija na temu