Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Jedinstvena suvenir novčanica s koje se smiješe Gvardiol, Modrić, Perišić i Kovačić pravi je hit!

Jedinstvena suvenir novčanica s koje se smiješe Gvardiol, Modrić, Perišić i Kovačić pravi je hit!

Svoju podršku ovom projektu dao je i HNS

U trenutku kad svi pričaju i rade analize o najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, dakako nogometu, te dok se naši reprezentativci pripremaju za važnu utakmicu s Italijom, u trgovine svakodnevno stižu najnoviji asortimani navijačkih rekvizita, a automobili diljem Hrvatske ukrašavaju se kvadratićima.

No to nije sve! Naime, od petka hrvatska reprezentacija postala je prva zemlja u svijetu koja je dobila svoju novčanicu.

I dok je na poleđini 11 naših reprezentativaca, s lica novčanice smiješe se Joško Gvardiol, Ivan Perišić, Luka Modrić i Mateo Kovačić, čiji se potpisi nalaze na novčanici.

Svoju podršku ovom projektu dao je i Hrvatski nogometni Savez (HNS), a upravo na njihovim stranicama može se nabaviti ova novčanica (cijena joj je 12.99 eura) koja dolazi u zaštitnom parkiranju i s certifikatom autentičnosti.

Radi se o pravoj novčanici dimenzija 139x76 mm, valja napomenuti bez platežne vrijednosti, no kao i novčanice eura, i ova premium novčanica Vatrenih odobrena je od Europske središnje banke. Tiskana je u tiskari u Nizozemskoj u tvrtki koja originalno printa euro i to na identičnom papiru od čistog pamučnog vlakna koji joj daje karakterističnu šuštavost i otpornost na trošenje. Sadrži i sve sigurnosne detalje poput nevidljivog UV sloja, mikrotiska i hologramske folije.


Zasad je tiskana u 30 tisuća primjeraka, jedinstvena je i po tome što ima vlastiti serijski broj. Također onome tko je kupi daje i pristup jedinstvenom sadržaju pa se tako skeniranjem QR koda na mobitelu može pogledati nova službena himna Vatrenih ‘Najbolja kad je najteže’ i izvedbi Tihe Orlića i Opće Opasnosti.

- Radimo na ovom projektu skoro godinu dana. Ideja je nastala iz želje da navijači, ljubitelji sporta i nogometa, ovjekovječe sportski događaj poput Europskog nogometnog prvenstva jedinstvenim autentičnim suvenirom u obliku novčanice. Prva novčanica je bila s likom legendarnog Cice Kranjčara, a zasad nam se najatraktivnija pokazala ona s pokojnom britanskom kraljicom Elizabetom. Do kraja godine planiramo inovativne digitalne kioske na kojima će se moci kupiti različite novčanice. Prvi od tih kioska bit će u Dubrovniku - kazala je Božana Mrvoš, koja je Morinom Cepetićem i Bojanom Guštinom dio ovog projekta.

Ovaj trojac dolazi iz različitih branši: politologija, ekonomija, psihologija i pravo, ali svi se slažu u jednom - pravi su kreativci u duši. 

- HNS nam je dao podršku, dopuštenje da  koristimo njihova obilježja, pa smo vrlo brzo dogovorili dizajn, proceduru i proizvodnju. I Vatreni su tako postali prva reprezentacija na svijetu s vlastitom novčanicom. U dogovoru s HNS-om željeli smo na novčanici imati naše najpopularnije igrače, pa smo se složili da to budu Modrić, Perišić, Kovačić i Gvardiol - kazao je Bojan.

U pripremi je i nova linija novčanica likovima poznatih osoba, a služit će kao suvenir za koncerte, sportska događanja i druge posebne prihode te će skeniranjem QR koda moći dobiti pristup informacijama o samom događaju, ekskluzivna videa nastala iza kulisa, intervjue i poruke slavnih…

Vaša reakcija na temu