Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
MIS '79. Hrvatski športski muzej poziva na donaciju predmeta

MIS '79. Hrvatski športski muzej poziva na donaciju predmeta

Uz 45. obljetnicu Mediteranskih igara u Splitu

Hrvatski športski muzej krajem ove godine otvara svoj prvi stalni postav za javnost. U novome moderno uređenom prostoru u središtu Zagreba bit će izložena najvrijednija hrvatska sportska baština, od početaka razvoja sporta i tjelesnog odgoja prije 150 godina do najvećih postignuća hrvatskih sportaša i sportašica na svjetskim prvenstvima i olimpijskim igrama od osamostaljenja države do danas, te predmeta povezanih s tim uspjesima.

Dio stalnog postava odnosi se i na velike sportske događaje održane u Hrvatskoj, počev od tada najvećeg, Mediteranskih igara u Splitu (MIS), kojima je ovih dana 45. obljetnica održavanja. Split je od 15. do 29. rujna 1979. bio domaćin VIII. Mediteranskih igara, smotre najboljih sportaša s triju kontinenata koji dotiču Sredozemlje. Igre su okupile 2408 sportaša (399 žena), 882 suca, 25 delegata i 811 sportskih djelatnika iz 14 zemalja, natjecanja su održana u 186 disciplina u 26 sportova, najviše dotad. MIS je kao događaj bio prekretnica i za sam grad. Split je dobio brojne sportske objekte koji i danas služe svrsi, kao i komunalna i prometna infrastruktura čija je gradnja pratila gradnju dvorana, stadiona i drugih sportskih borilišta u Splitu i okolnim mjestima.

'Najsportskiji grad na svitu' sportašima Sredozemlja predstavio se u najljepšem svjetlu. Za dobro sjećanje na MIS koje ne blijedi ni nakon gotovo pola stoljeća zaslužan je i vizualni identitet koji je oblikovao naš istaknuti dizajner Boris Ljubičić. Likovno rješenje triju spojenih krugova koji izranjaju iz mora usvojeno je tad kao stalni logo Mediteranskih igara, dok su predmeti s takvim vizualom bili popularni kao suveniri ili odjevni komadi. Danas ih se rijetko može naći, a još rjeđe su u dobrom stanju i očuvani. Boris Ljubičić je ove godine primio najvažnije državno priznanje u kulturi i umjetnosti, Nagradu ‘Vladimir Nazor’, za životno djelo u području likovnih i primijenjenih umjetnosti.

'Hrvatski športski muzej, kao ustanova koja čuva, štiti i promiče najvrijedniju hrvatsku sportsku baštinu, upućuje javni poziv sportašima, sportskim djelatnicima, klubovima, udruženjima, građanima, da doniraju građu s Mediteranskih igara u Splitu '79. Posebno je u fokusu tekstilna oprema, poput odjeće sportaša, volontera, djelatnika u službama ove priredbe. Pozivamo sve, naročito u Splitu i okolicu, da pogledaju na svoje 'šufite', zavire u sobe i garderobe i možda pronađu komad robe, kakav 'veštit' s logom MIS-a...', poručuju iz muzeja.

Stručni djelatnici Muzeja sve će takve priloge vrednovati i procijeniti mogu li biti uvršteni u fundus ili stalni postav.

'Darovanjem građe s MIS-a doprinosite očuvanju hrvatske i splitske sportske povijesti. Donacija će, vjerujemo, pomoći i u sprečavanju zaborava na neke možda i zapostavljene uspjehe, a sigurni smo da će adekvatna pohrana u prostorima Muzeja dio građe i spasiti od propadanja. Budite partner nacionalnoj muzejskoj ustanovi u trajnom širenju priče o najvećem sportskom događaju koji su Split i Dalmacija ikad vidjeli', naglašavaju.

Za više informacija o uvjetima donacije i postupku predaje građe, molimo da nas kontaktirate na info@sportski-muzej.hr ili posjetite našu web stranicu https://sportski-muzej.hr/donacija-predmeta/.

Opisi dijela doniranih predmeta na fotografijama, inventarni broj u nazivu fotografije:

Plakat Mediteranske igre Split 1979., izrada: TK Gorenjski tisak, Kranj, Boris Ljubičić, CIO - Centar za industrijsko oblikovanje, Zagreb, HŠPOM-9262

Plakat Mediteranske igre Split 1979. – kanu, izrada: CIO - Centar za industrijsko oblikovanje, Zagreb, 1979. - Boris Ljubičić, Rajna Buzić, Stipe Brčić, HŠPOM-9277

Službena kravata Borisa Bakrača s logom VIII. Mediteranskih igara u Splitu 1979., izrada: VIS Varaždin, 1970-te, HŠPOM-29311

Marama Mediteranske igre Split 1979., od natjecateljice Biserke Golub udane Vrbek, izrada: Boris Ljubičić, 1979., HŠPOM-29730

Ulaznica za svečano zatvaranje Mediteranskih igara 1979., izrada: Boris Ljubičić, HŠPOM-10740

Zlatna medalja s Mediteranskih igara u Splitu 1979. vaterpolista Ratka Rudića, izrada: Boris Ljubičić, Zagreb i Ikom Zagreb, 1979., HŠPOM-9533

Razglednica Sportski objekti MIS'79 prikazuje sportske objekte (današnji Poljud) na kojima su se održavale Mediteranske igre u Splitu 1979., izrada: Zadružna štamparija u Zagrebu, Zagreb, 1979., HŠPOM-10839.



Vaša reakcija na temu