Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Perez: Društvene mreže su promijenile svijet i nogomet se mora adaptirati

Perez: Društvene mreže su promijenile svijet i nogomet se mora adaptirati

Interes za nogomet se smanjuje, novac od TV prava je sve manji

Florentino Perez, predsjednik Reala i Superlige, novog natjecanja 20 najbogatijih i najmoćnijih europskih klubova, čija je objava o pokretanju konkurencije Ligi prvaka uzdrmala nogometni svijet, u velikom intervjuu za Chiringuito objasnio je detalje Superlige.

Zašto ste pokrenuli Superligu?

- U nogometu sam već 21 godinu, stručnjak sam za taj sport. Tako znam da nogomet, poput svih nas, mora evoluirati. Društvene mreže su promijenile svijet i nogomet se mora adaptirati. Interes za nogomet se smanjuje, novac od TV prava je sve manji. Bilo je nužno promijeniti nešto i to odmah. 

Pri tome ste posebno fokusirani na jednu grupu?

- Mladi u dobi od 16 do 24 godine gube interes za nogomet ili ga uopće nemaju jer je u ponudi previše loših utakmica, a oni imaju druge platforme koje im zaokupljaju vrijeme i interes. Zato smo u ovih 12 klubova shvatili da nogomet mora postati atraktivniji na globalnoj razini. Mladi gube interes za nogomet jer im je dosadan. Trebamo više atraktivnih utakmica kako bi odložili svoje tablete i igrice te uživali u nogometu. Liga prvaka atraktivna je samo od četvrtfinala nadalje. Mlade prije ne zanima.

Koliko vam je trebalo da osmislite koncept Superlige i zašto ste je ovako naglo pokrenuli?

- Na ovome smo radili dvije godine, ali pandemija koronavirusa je ubrzala realizaciju projekta. Real je zbog korone ove i prošle godine izgubio 400 milijuna eura prihoda, zbog čega smo morali prodati igrače koje nismo htjeli prodati. Početak Superlige smo objavili već sada jer želimo na vrijeme početi s pripremama za raniji početak prve sezone. Vodeći španjolski, engleski i talijanski klubovi morali su iznaći rješenje za loše stanje u kojem je europski nogomet. Brzo smo shvatili da ćemo u Superligi nadoknaditi novac koji gubimo u Ligi prvaka.

Zar Liga prvaka ne jamči bogatstvo najuspješnijim klubovima?

- Pobjednik LP-a od Uefe dobiva oko 130 milijuna eura, ali pobjednik Superlige će dobivati puno, puno više. 

Je li Vas iznenadio toliki otpor i bunt prema Superligi?

- Slično je bilo 50-ih godina prošlog stoljeća kada je pokrenut Kup europskih prvaka koji je prerastao u Ligu prvaka. Ljudi ga ispočetka nisu mogli smisliti, ali ubrzo je postao najgledaniji, najprestižniji i najatraktivniji.

Zašto će Superliga biti atraktivna?

- Zato što će stalno veliki klubovi igrati međusobno. To donosi prihod. Sve što ja radim je za dobro nogometa. 

Hoćete li zbog Superlige prestati igrati nacionalna prvenstva?

- To je na početku našeg projekta rekao netko jako glup, a onda su se na to nakačili ostali glupani. Naravno da nećemo odustati od nacionalnih prvenstava. Ona su temelj svega. Nacionalno prvenstvo i Superliga mogu biti u savršenom suglasju i suživotu. Ništa se neće promijeniti u nacionalnim ligama. 

Zašto su Bayern, Borussia i PSG odbili priključiti se Superligi?

- Zato što PSG nismo još ni pozvali, a s Bayernom i Dortmundom nismo ni razgovarali. Trenutno je u Superligi 12 osnivača, a želimo da bude 15 fiksnih klubova. Nije istina da će Superliga biti odgođena zato što nam se nisu pridružili Bayern i PSG. To je hrpa s*anja!

Zašto se niste mogli sporazumjeti s Uefom, čak ni nakon što je izvršila revolucionarnu reformu Lige prvaka, koju je izvela kako bi pogodovala upravo najboljim klubovima?

- Uefa je dugo radila na novom formatu Lige prvaka i konačno ga je predstavila danas. Uz dužno poštovanje prema onima koji su ga osmislili, ja ga ne razumijem. Međutim, on u svakom slučaju nema sastojke nužne za spas nogometa. Uefa mora biti daleko transparentnija, pa smo mi morali poboljšati i spasiti nogomet. Ne možemo čekati 2024. i reformu Lige prvaka jer do tada ćemo svi umrijeti. Superliga nam nudi preživljavanje i život. 

Pojasnite što zamjerate Uefi oko netransparentnosti.

- Konkretno, do u detalje znam koliko zarađuje LeBron James, ali nemam pojma koliko zarađuje Aleksander Čeferin. Shvaćate? Svi mi u klubovima širom svijeta morali smo svima smanjiti plaće zbog pandemije, ali čini mi se da u Uefi nisu imali tih problema. 

Je li rješenje za to stvaranje elitnog, zatvorenog natjecanja?

- Superliga će imati stalnih 15 članova, ali pet će se u nju plasirati na osnovu rezultata. Natjecanje je otvoreno, nikada nismo ni pomislili na zatvorenu ligu i glupost je to i pomisliti. Mi vjerujemo u sportska načela i vrednovanje rezultata. Na primjer, tko brani Sevilli, Romi ili Napoliju da izbori sudjelovanje u Superligi? Svi govore o Superligi kao o zatvorenom natjecanju za elitu, ali to nije istina, ovo je natjecanje za spas nogometa. 

Teško ćete u to uvjeriti ljubitelje nogometa, pa čak i brojne navijače vaših klubova, osnivača Superlige. Njima ste superbogataši kojima nije dosta sve što imaju, nego uvijek traže još.

- Ovo nije bitka za novac, ovo je bitka za nogomet. Mi spašavamo nogomet, a ovu priču koju navodite prodaju oni kojima nije stalo do nogometa, nego do svoje financijske koristi i onda dio navijača nasjedne na nju. Ne želimo da bogati klubovi budu još bogatiji, a siromašni još siromašniji. U nogometu je ključno jedinstvo, ali nogomet je sada u slobodnom padu i Superligom ga spašavamo. 

Uefa prijeti da će iz završnice Lige prvaka izbaciti Real, Chelsea i Manchester City, dakle tri od četiri polufinalista, jer ste svi superligaši.

- Real i ostali klubovi iz Superlige neće biti izbačeni iz ovosezonske Lige prvaka. Baš bih volio vidjeti kako to misle napraviti. To se neće dogoditi jer nas zakon štiti. Jednostavno, to je nemoguće. 

Uefa je objavila da će nogometašima koji nastupaju u Superligi zabraniti igranje za reprezentacije.

- To se neće dogoditi. Igrači nemaju razloga brinuti se oko toga. 

Neće li ljudima dosaditi stalno gledati iste klubove i dvoboje, pa makar to bile utakmice Reala i Manchester Cityja?

- Ne. To su najatraktivnije utakmice i one donose najviše novca. 

Je li to ono što žele navijači, ljubitelji nogometa širom svijeta?

- Superliga će donositi veću zaradu upravo zato što će navijačima biti atraktivnija jer će biti više velikih utakmica. Naravno da će navijačima i gledateljima biti zanimljivije iz tjedna u tjedan gledati Real - Inter ili Milan - Barcelonu nego Manchester United i neki mali klub. Kad već spominjete što svijet želi, reći ću vam što doista želi. Veliki klubovi imaju milijune navijača u Kini i Singapuru. Oni će ovime biti zadovoljniji i oni donose novac. 

Vaša reakcija na temu