Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Tino Marić (HJS) PULJIZ SREBRNA U ZAGREBU 'Baš mi je drago što sam ovdje osvojila medalju'

PULJIZ SREBRNA U ZAGREBU 'Baš mi je drago što sam ovdje osvojila medalju'

Počelo jedanaesto izdanje IJF Grand Prixa

Svjetska judo turneja vratila se u zagrebačku Arenu. Jedanaesto izdanje IJF Grand Prixa u Hrvatskoj nije moglo bolje započeti, a za to su se pobrinule Ana Viktorija Puljiz (JK 'Solin') i Tihea Topolovec (AJK 'Mladost' – Zagreb) u kategoriji -57kg koje su došle do same završnice.

22-godišnja Solinjanka po prvi puta ikada nastupila je u kategoriji -57kg i odmah finale! U borbi za zlatnu medalju susrela se protiv ovogodišnje osvajačice pariškog Grand Slama Faize Mokdar (FRA) koju je toliko dobro izmučila da je borba otišla u golden score. U produžecima se Mokdar nešto bolje snašla, te nakon nešto više od minute i pol pobijedila Puljiz bacanjem na wazari.

'Iskreno, predivan je osjećaj, nova kategorija i doma u Zagrebu! Da mi je netko nudio i manje od ovoga bila bi sretna, a kamoli tek finale tako da ne mogu biti sretnija. Žao mi je finala, jako respektiram ovu protivnicu, Francuskinju, s obzirom na to da ima brutalne rezultate, ali nekako cijeli dan se borim s novim protivnicama na koje nisam navikla. Sve mi je novo i baš zato sam išla opušteno jer mene nitko ne zna u kategoriji', započela je Puljiz.

Zagrebački grand prix, kako je bilo nastupati za medalju...

'Stvarno predivno, baš mi je drago što sam ovdje osvojila medalju. Što sam otvorila natjecanje u novoj kategoriji medaljom, pred domaćom publikom, pred mamom i tatom. Ne može bolje!'

U preliminarnim borbama Puljiz je danas upisala čak četiri pobjede. Bolja je bila protiv Kitti Kovacs (HUN), Pleuni Cornelisse (NED), Beatriz Comanche (BRA i Flaxe Loxhe (KOS).

'Jako sam ponosan na Vikicu, malo mi je žao finala jer je bila bolja, trebala je pobijediti i osvojiti to zlato, međutim ponosan sam jer je promijenila kategoriju (op.a. U52kg -> U57kg) nakon ovog olimpijskog ciklusa i već pokazala da pripada samom svjetskom vrhu i u novoj kategoriji. Sutra svakako očekujemo još poneku medalju, imamo jako dobra imena. Nadamo se dvije medalje barem sutra, vidjet ćemo što bude, ovo je judo, ali nadamo se najboljem', kazao je glavni trener ženskih reprezentacija Dragan Crnov.

U borbi za broncu kategorije -57kg borbu Tihea Topolovec susrela se s Kosovarkom Flakom Loxha.

Topolovec je bila u poziciji ponuditi drugu medalju Hrvatskoj i bila je na dobrom putu da to učini nakon što je postigla wazaari sa sumi-gaeshijem, odnosno požrtvovnim bacanjem, ali tada je uhvaćena na tatamiju u zahvatu držanja.

'Pošto sam imala malu pauzu i odmor, zadovoljna sam svojim borbama danas. Ovo mi je općenito prva borba za medalju na Grand Prixevima, prije toga nisam bila na toj razini u borbi za medalju. Zadovoljna sam na kraju dana, ali mislim da sam mogla i bolje proći', kazala je Topolovec.

26-godišnja Zagrepčanka je ranije upisala dvije pobjede i poraz. Bolja je bila od Pihle Matikainen (FIN) i Nike Tomc (SLO), dok je poražena protiv Francuskinje Marthe Fawaz.

Bolji dan za hrvatski judo nije mogla poželjeti niti osvajačica zlatnog odličja iz Pariza Barbara Matić (JK 'Pujanke' – Split) koja gromoglasno bodri svoje kolege iz reprezentacije s tribina te je u konačnici dodijelila kolegici iz reprezentacije Puljiz.

Prije finalnog bloka, Hrvatski judo savez uručio je priznanja izvanrednim pojedincima koji su pokazali izuzetnu vještinu, predanost i ustrajnost u judo sportu. Priznanja su uručena Marijani Mišković-Hasanbegović (-63kg), Tomislavu Marijanoviću (-81kg) , Dominiku Družeti (-81kg), Karli Prodan (-78kg), Ani Viktoriji Puljiz (-52kg), Lari Cvjetko (-70kg), te olimpijskoj pobjednici Barbari Matić (-70kg).

U muškoj kategoriji -66kg nastupili su Dani Klačar (JK 'Istarski borac' – Pula) i Nikola Zorotović (JK 'Kaštela' – Kaštel Sućurac) te obojica završili dan s pobjedom i porazom. Klačar je u prvom kolu savladao Austrijanca Marcusa Auera dok je u drugom kolu poražen protiv Ruslana Pashayeva (AZE). Zorotović je pobijedio Carlosa Sotilla Gomeza (ESP), a poraz je upisao protiv Zhanarysa Rakhmetkalija (KAZ).

Borna Lasić (JK 'Pinky' – Velika Gorica) borio se u kategoriji -60kg, a dan je završio s upisanim porazom protiv Japanca Hayata Konda.

Vaša reakcija na temu