Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
RACE FOR THE CURE: I Casperice su sudjelovale u utrci. Crnilo i sivilo su pretvorile u ružičasto

RACE FOR THE CURE: I Casperice su sudjelovale u utrci. Crnilo i sivilo su pretvorile u ružičasto

'Trčale smo s osmijehom za nju i sve nas koje smo dobile mnoge bitke i ratove protiv bolesti...'

Preko četiri tisuće sudionika u nedjelju, 6. listopada, obojilo je splitsku Rivu u ružičastu. Riječ je o najvećem europskom sportskom događaju za zdravlje žena Race for the Cure, koji se održava u desecima gradova diljem svijeta. Među točno 4158 sudionika u Splitu, našle su se i članice udruge Caspera, neprofitne organizacije kojoj je glavni cilj pomoć ženama oboljelim i liječenim od karcinoma.

Jelena Voroncov podijelila je s nama emotivan osvrt na sudjelovanje u takvom događaju.

- Da je nekima od nas prije dvije godine netko rekao da ćemo trčati pet kilometara u komadu, rekli bi mu da mu nisu svi na broju, ali čvrsta volja može sve. Poticaj je jako važan, on uvijek stiže prvi, prije nego li se volja razbudi. Poticaj je i kada ti netko blago stavi ruku na rame i šapne: 'Ti to možeš... Možeš učiniti nešto za sebe, možeš hodati, plesati, možeš vježbati, planinariti, možeš se smijati na sav glas, usprkos i unatoč svemu, biti snažnija, možeš biti odvažna i da... evo možeš i istrčati pet kilometara!' Upravo takve poticaje smo dobile od naše Udruge Caspera kojoj od dragosti pripadamo. I kako to obično biva - takvi poticaji dođu uvijek kada su najpotrebniji - kada smo slabi, umorni i bez nade, kada strepimo i bojimo se budućnosti. Probiju se kroz crnilo i sivilo, i pretvore u ružičasto.


Puno članica naše udruge Caspera je pronašlo sebe u raznolikim i sadržajnim aktivnostima koje udruga za nas organizira. Od psihološke podrške, edukativnih radionica, izleta, druženja, do raznih tjelesnih aktivnosti, kao što su ples, fitness i nordijsko hodanje. I kako tome pristupamo vrlo ustrajno, kada prođe neko vrijeme, osjećamo kako smo bolje, snažnije i kako imamo puno više volje i energije. To vrijedi za mnoge naše članice, a veseli nas jako i da su neke od nas trčeći ušle u cilj nakon pet pretrčanih kilometara utrke Race for the Cure. Maja Mlinar (48) je istrčala pet kilometara za 27 minuta, Rada Mrdeža (62) za 29 minuta, Marijana Šimundić (42) za 33 minute, a Jelena Voroncov Eterović (60) za 40 minuta.

Istrčale su naše Casperice ovu utrku bez stat i hodat i prošle godine, a ove godine su bile još i brže. Trčale smo s osmijehom za nju i sve nas koje smo dobile mnoge bitke i ratove protiv bolesti, kao i za one koje se sada bore, sa željom da odnesu tu dragocjenu i najvažniju pobjedu, onu koja mijenja prioritete i pogled na svijet oko nas i onaj u nama samima. I da nastave još radosnije i hrabrije tamo gdje su zastali, gdje im je dijagnoza ružnog imena malo podapela nogu. Utrčale smo u cilj, s jednim jedinim ciljem - da budemo dobro, zdravo i veselo. I zaista nam je Caspera dobar start da se podignemo, kao i velika podrška da ustrajemo do tog cilja - poručila je Jelena Voroncov. Nadamo se da je ovim emotivnim osvrtom motivirala još pokoju ženu da im se obrati za pomoć i da ustane nakon pada zvanog dijagnoza. Itekako postoji život nakon dijagnoze, a Casperice su najbolji dokaz.

Vaša reakcija na temu