Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠAH: Carlsen bez borbe predao Niemannu

ŠAH: Carlsen bez borbe predao Niemannu

Svjetski prvak ne želi igrati s mladim Amerikancem jer sumnja da je varalica

Na internetskoj stranici chess.24.com je trenutno u tijeku Julius Baer Generation Cup, u kojem se 16 ponajboljih igrači svijeta preko interneta natječe u ubrzanom šahu. Tempo igre je 15 minuta  za cijelu partiju uz dodatak od 10 sekundi po svakom odigranom potezu. Nakon dva dana igre i osam odigranih kola, trenutno je u vodstvu Vijetnamac  Quang Liem Le sa 17 bodova, a najbolji hrvatski šahisti Ivan Šarić je trenutno na 12. mjestu s 9 bodova.

Najviše pažnje je pak privukao sudar Magnusa Carlsena i Hansa Niemanna. Dva tjedna ranije je Niemann pobijedio Magnusa na Sinquefield kupu, nakon čega je svjetski prvak šokirao šahovsku javnost napustivši turnir. Jučer je bez borbe predao partiju mladom Amerikancu, što je dodatno potvrdilo tezu da je Carlsen napustio turnir jer smatra da je Niemann varao i koristio pomoć računala.

Carlsen ipak službeno ništa nije rekao jer još uvijek ne zna na koji je način Niemann varao. Velika većina šahovskih stručnjaka i velemajstora smatra da je Niemann varao, no nitko ne zna kako i sada šahovska javnost iščekuje da li će što otkriti Carlsenov tim koji zasigurno istražuje mladog 19-godišnjeg Niemanna, koji je već priznao da je prije varao na internetu, no čvrsto poriče varanje u klasičnom šahu.

U moru teorija kako je Niemann varao, na Redditu se netko našalio i objavio kako je mladi Amerikanac varao pomoću vibrirajućih analnih kuglica koje je imao u rektumu. Iako se radilo o šali, ta objava je postala viralna i mnogi mediji su prenijeli ozbiljno vijest da je Niemann optužen za varanje pomoću vibrirajućih analnih kuglica.

Vaša reakcija na temu