Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ŠAH: Imamo li već novog svjetskog prvaka?

ŠAH: Imamo li već novog svjetskog prvaka?

Nova Magnusova pobjeda

Magnus Carlsen je i u devetoj partiji uspio pobijediti Iana Nepomniachtchija te sada vodi sa 6:3 pet partija prije kraja. Analitičari se slažu da su nakon novog poraza šanse Nepe samo statističke prirode. Naime do sada su u mečevima za svjetskog šampiona od izazivača minus od dvije partije u preokret uspjeli pretvoriti samo Max Euwe koji je 1935. pobijedio  Aljehina te Robert James Fischer koji je 1972. pobijedio Borisa Spaskog. Ali važno je napomenuti da se 1935. igralo 30 partija, a 1972. 24 partije, dok  se sada igra samo 14 partija.

Nepo je odustao od 1.e4 te se igrala Engleska partija, no Magnus je bez problema izjednačio u otvaranju. U jednakoj poziciji gdje Nepo ima pješaka više ali Magnus ima dovoljnu kompenzaciju za pješaka, Nepo je pogriješio i odigrao 27. c5 te previdio da nakon Magnusovog 27. c6  lovac na b7 nema izlaza te će ubrzo biti osvojen.

Pozicija prije Nepinog poteza 27.c5


- Mislim da je bio previše optimističan - kratko je prokomentirao igru svog protivnika Magnus Carlsen.

Deseta partija je na rasporedu sutra, a bijeli će biti Magnus Carlsen.

Vaša reakcija na temu