Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitsko-dalmatinska županija osigurala sredstva za podizanje spomenika Mati Parlovu

Splitsko-dalmatinska županija osigurala sredstva za podizanje spomenika Mati Parlovu

Najveći boksač i sportaš Hrvatske u 20. stoljeću porijeklom je iz Ričica kod Imotskog

Predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza Bono Bošnjak i predsjednik Nadzornog odbora HBS-a Jurica Runtić u Splitu su održali sastanak s čelnicima Splitsko-dalmatinske županije i dogovorili završne korake u postavljanju spomenika Mati Parlovu, najvećem boksaču i sportašu Hrvatske u 20. stoljeću.

Mate Parlov (16. XI. 1948. - 29. VII. 2008.) porijeklom je iz Ričica kod Imotskog, rođen u Splitu, a najveće uspjehe postigao je u Puli - olimpijski prvak, svjetski prvak, dvostruki prvak Europe, pet puta prvak Balkana, osam puta prvak Jugoslavije.

Uz sve titule koje je bilo moguće osvojiti u olimpijskom boksu, Mate Parlov bio je i europski i svjetski prvak u profesionalnom boksu!

Uz čelnike HBS-a Bonu Bošnjaka i Juricu Runtića, na sastanku u Splitsko-dalmatinskoj županiji bili su: autor spomenika, akademski kipar Anto Jurkić (autor spomenika Mati Parlovu i u Fažani kod Pule); Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport SDŽ-a te pomoćnik pročelnika Željko Primorac.


Zahvaljujući punoj potpori župana Blaženka Bobana, Splitsko-dalmatinska županija u suradnji s Hrvatskim boksačkim savezom osigurala je sredstva za podizanje spomenika najvećem boksaču i sportašu Mati Parlovu, a definitivna lokacija bit će određena u zajedničkom dogovoru s lokalnom zajednicom.

Monumentalni spomenik Mati Parlovu u Splitsko-dalmatinskoj županiji trebao bi biti postavljen tijekom 2024. godine, a u izvedbi akademskog kipara Ante Jurkića bit će izliven u bronci i s postoljem visok gotovo 3,5 metara.

Vaša reakcija na temu