Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Katharina Schiffl Sportskom menadžeru i čelnom čovjeku WTA turnira u Makarskoj stiglo prestižno osobno priznanje

Sportskom menadžeru i čelnom čovjeku WTA turnira u Makarskoj stiglo prestižno osobno priznanje

Feliks Lukas proglašen vitezom!

Feliks Lukas, javnosti poznat kao uspješan sportski menadžer i direktor WTA turnira u Makarskoj, novi je vitez Reda sv. Jurja. Ovaj red osnovali su još u 14. stoljeću austrijska dinastija Habsburg i papa Pavao II, s ciljem očuvanja tradicije zemalja srednje Europe, od kojih je većina bila u sastavu Habsburške Monarhije. Na čelu Reda Sv. Jurja, koji se bazira na ideji srednje Europe kao kršćanskom, kulturnom, intelektualnom i etičkom središtu, i danas je direktni nasljednik te loze Karl von Habsburg-Lothringen.

Svečana ceremonija proglašenja novih vitezova Reda sv. Jurja održana je 22. travnja u Beču, a nakon prisege da će djelovati u skladu s principima, vrijednostima i ciljevima Reda, Feliksa Lukasa vitezom je osobno imenovao sam nadvojvoda Karl von Habsburg-Lothringen. Posebno atraktivan bio je defile vitezova ulicama Beča do najljepše barokne katedrale Karlskirche u kojoj se odvijala ceremonija.

'U Hrvatskoj je dvadesetak članova Reda sv. Jurja, dok ih je u svijetu tek oko 700. Biti dio ovog reda koji djeluje humanitarno te podupire niz aktivnosti na području ekonomije i kulture stvar je prestiža. Ne može mu svako pristupiti, već budućeg viteza mora predložiti netko od uvaženih članova', kaže Lukas, a njega su preporučila dvije poznate plemićke obitelji, grof Markus Paar iz Austrije i grof Mario Festetics de Tolna porijeklom iz Mađarske. Nakon postupka inicijacije te konačne odluke u ulasku u njihov Red, viteška titula i službeno je potvrđena na svečanom obredu.

Inače, Lukas, osim što godinama uspješno vodi WTA teniski turnir, koji je lani iz Bola premješten u Makarsku, vrlo je cijenjen i izvan sportskih krugova. Tako je nedavno, kao jedini sportski menadžer iz Europe, sudjelovao i na Nacionalnom molitvenom doručku u Washingtonu s predsjednikom SAD-a Bidenom. 

Imenovanje vitezom Reda sv. Jurja još je jedno vrijedno osobno priznanje za njega uoči WTA spektakla, koji će se održati u Makarskoj od 5. do 11. lipnja te okupiti četrdesetak najboljih tenisačica iz Švedske, Nizozemske, Belgije, Slovačke, Crne Gore, Italije, Kine, Luksemburga, Srbije, Slovenije, Hrvatske…

Vaša reakcija na temu