Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
'Prvi u regiji provodimo projekt društvenog poduzetništva u sportu'

'Prvi u regiji provodimo projekt društvenog poduzetništva u sportu'

Ovakav tip poduzetništva, posebice u današnje vrijeme, iznimno je važan

Danijel Durdov voditelj je projekta temeljenog na društvenom poduzetništvu koji je dobio NK Adriatic Split. I sam projekt se zove Adriatic, čija je ukupna vrijednost 1.132.663,98 kuna, a sufinancira ga EU iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa 'Učinkoviti ljudski potencijali' 2014. - 2020. Razdoblje provedbe projekta je 17.09.2020. do 17.11.2022.

Što bi to bilo društveno poduzetništvo?

- Društveno poduzetništvo predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže u dobrobit zajednice. Unatoč postojanju i ostalih definicija, u svakoj se od njih spominju pojmovi kao što su društvena svrha, održivi razvoj, demokracija i inovativnost koje društveno ili drugim nazivom socijalno poduzetništvo objedinjuje - odgovorio je Durdov.

Koji bi bili ciljevi društvenog poduzetništva?

- Ciljevi društvenog poduzetništva, uz gore navedene termine, obuhvaćaju i realizaciju strateških ciljeva, borbu protiv siromaštva, zapošljavanje, stvaranje novih proizvoda, ostvarenje tržišne konkurentnosti, očuvanje sredstava, vrednovanje baštine i bioraznolikosti te unapređenje kvalitete života poslovanjem za opću dobrobit društvene zajednice.

Znači li to da vi u NK Adriatic Split sada poslujete kao društveni poduzetnik?

- Pa moglo bi se reći. Registrirali smo društvenu djelatnost u udruzi i to kao individualnu nogometnu poduku djece i mladih. To je tražilo nogometno tržište u našoj splitskoj regiji, odnosno županiji.

I dobit od te djelatnosti vraćate u društvo?

- Ostvarenu dobit možemo uložiti u nove ljudske potencijale, otvoriti još neko radno mjesto, nabaviti bolju i kvalitetniju opremu za djecu i mlade, organizirati odlaske na ciljane turnire i izlete, uključiti u trenažni proces više djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi itd.

Znači preporučate društveno poduzetništvo?

- U svakom slučaju. Ovakav tip poduzetništva, posebice u današnje vrijeme, iznimno je važan s obzirom na to da djeluje kao dio ekonomskog sustava te, sukladno tomu, sadrži različite metode rješavanja društvenih problema, odnosno problema s kojima se suočavaju socijalno ugrožene i zapostavljene zajednice. Društveno poduzetništvo pozitivno utječe na društvo u cjelini i pomaže mu da ostvari svoje prioritete i potencijale te, na kraju krajeva, život dostojan svakog čovjeka.