100 GODINA HAJDUKOVE ŠKOLE: 'Bijeli' su do duple krune i četvrtfinala Lige prvaka stigli na krilima vlastite djece, ovo je priča jednog od njih

100 GODINA HAJDUKOVE ŠKOLE: 'Bijeli' su do duple krune i četvrtfinala Lige prvaka stigli na krilima vlastite djece, ovo je priča jednog od njih

Skoro cijelu pionirsku i juniorsku karijeru bio sam u Lavčevića, današnjem Dalmatincu

Hajduk 18. ožujka obilježava 100 godina organiziranog rada s mlađim uzrastima, što je bio povod da na Dalmatinskom portalu porazgovaramo s nekima od bivših prvotimaca na temu omladinskog pogona. Igrač s kojim je Hajduk došao do četvrtfinala Lige prvaka, dvostruki osvajač velikog priznanja 'Hajdučko srce' Nenad Pralija, prisjetio se svojih početaka. Gotovo nevjerojatno zvuči da je njegov talent vidio susjed dok se Prale svakodnevno igrao na ulici balunom. S deset godina Pralija je tako krenuo u Lavčevića, a susjed je nekoliko godina kasnije postao predsjednik Hajduka. Bio je to Vlado Bučević

- Skoro cijelu pionirsku i juniorsku karijeru bio sam u Lavčevića,  današnjem Dalmatincu. Išao sam na turnire s Hajdukom jer su vodili bolje igrače iz Lavčevića. Recimo da je to bila jedna dopunska selekcija Hajduka - prisjetio se Pralija.

Izvukao nam je i sliju 'dopunske selekcije' gdje su Vučević, Ćelić, Vulić, Bilić koji je bio junior, a Pralija pionir.


- Svi smo prošli taj dio puta, oni su potom otišli u Hajduka,  ja sam ostao igrati za Lavčević, s tim da sam išao s njima na sve turnire. Kvarnerska rivijera, Francuska, Italija, gotovo da nije bilo turnira na koji nisam išao s Hajdukom - govori.

Jedna od anegdota koja mu i danas djeluje nevjerojatno je da su na pionirskom prvenstvu dobili Hajduka rezultatom dva prema nula.

- Na pomoćnom stadionu na Poljudu se igralo, a ja sam dao gol. Bili su malo ljuti u Hajduku tada zbog rezultata - preletjele su slike istinskom hajdukovcu.

Pralijina juniorska generacija u Hajduku postala je u sezoni 1988/89 prvak tadašnje SR Hrvatske, a na slici stoje s lijeva: Franjo Milaković, Mario Vojković, Joško Jeličić, Srđan Videka, Vlado Babić, Siniša Ćaleta i Vukašin Malović. Čuče slijeva: Tonči Martić, Nenad Pralija, Roberto Borzić i Mario Vujović, a trenirao ih je Dragan Slišković.


Sjeća se i drugih svojih trenera sa zahvalnošću, redom Mili Buterer, Mirko Kuzmanić, Ivica Podrug te posebno Lenko Grčić koji mu je sugerirao da ode 'na kaljenje' u Splita. Tamo ga je, pak, vidio Ivan Katalinić i potom je svoje igračke dane nastavio u najdražem klubu, Hajduku.

Praliju navijači Hajduka pamte po sjajnim izvedbama devedesetih godina, a kruna je bila sezona 1994/95, gdje su 'bijeli' osvojili prvenstvo i Kup Hrvatske, te igrali četvrtfinale Lige prvaka. Do tog velikog uspjeha su 'bijeli' stigli baš na krilima domaćih igrača, poniklih u vlastitom omladinskom pogonu, gdje su, osim Pralije, participirali Aljoša Asanović, Zoran Vulić, Milan Rapaić, Ivica Mornar, Igor Štimac, Tonči Gabrić, Stipe Andrijašević, Goran Vučević, Tomislav Erceg... 

Na koncu nam je još rekao i da mu je posebno pomoglo u karijeri kao mladiću što je sa 17 godina igrao u Postirama, za Kolektivca. 

- Igrao sam petkom, subotom i nedjeljom. Vukman me tamo odveo i stvarno mogu reći da mi je taj potez dosta pomogao - završio je Pralija.


Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14