Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Bio je to sprovod kakvoga Split do tada nije pamtio, no znate li gdje je danas grob pokojnog Nikole Gazdića?

Bio je to sprovod kakvoga Split do tada nije pamtio, no znate li gdje je danas grob pokojnog Nikole Gazdića?

Rico je u rekordnom roku osvojio srca djece, ali i odraslih

Iako je prošlo tek mjesec i pol od kada je javnosti prezentiran Rico, službena Hajdukova maskota, već možemo ustvrditi kako se radi o sjajnom, uspješnom projektu 'bijelih'. Rico je u rekordnom roku osvojio srca djece, ali i odraslih, te iznova oživio uspomenu na igrača Nikolu Gazdića, čija je tužna životna priča i prerana smrt prikazana u epizodi Velog mista tijekom koje je malo tko mogao suspregnuti suze, o čemu smo već pisali...

Upravo nas je taj prvi tekst spojio s rodbinom pokojnog Gazdića, te otvorio novu temu: gdje je Gazdićevo posljednje počivalište, gdje mu se može položiti cvijeće i upaliti svijeća?

Prvi igrač Hajduka koji je premašio brojku od 100 golova preminuo je 6. prosinca 1922., a navijači su mu priredili nezapamćen posljednji ispraćaj na Sustipanu. Bio je to sprovod kakvoga Split do tada nije pamtio, no gdje je danas grob pokojnog Gazdića?

Prema starom rukopisu kojega nam je dostavila Nera Perišić Letica, praunuka Nikoline sestre Srećke, Gazdićeve su kosti izvađene iz groba na Sustipanu trideset godina nakon smrti (28. X 1952.), a od tada je njegovo ime evidentirano na Lovrincu.

Dakle, bilo je to već u vrijeme kada se na Sustipanu više nije pokapalo, a sedam godina prije nego što će se dogoditi kulturocid, odnosno sravniti sa zemljom to staro splitsko groblje.

Tragom ove priče, odlučili smo potražiti njegovo posljednje počivalište na Lovrincu. Na splitskom groblju postoji pedantna evidencija pokojnika, te smo relativno brzo i lako došli do polja gdje bi ono trebalo biti, ali njegovo ime nismo pronašli.

Pomogli su nam djelatnici i bivši direktor groblja Petar Lovrić, te smo napokon zaokružili cijelu priču. Hajduk je, naime, 1981. godine na dva grobna mjesta podigao spomenik na kojemu piše - 'poginulim i umrlim igračima i članovima - Hajduk Split'. Upravo tu se polaže vijenac i pale svijeće za bivše prvotimce, što je za rođendan kluba učinila i aktualna uprava.


No, ono što nije bilo poznato jest da su upravo tu premještene kosti trojice starih igrača, Lovre Tagliaferra, Vojka Nedoklana i - Nikole Gazdića zvanog Janjčić. Imena im na grobu ne pišu, pa možda ne bi bilo loše da se postavi barem vaza s imenom (za mjesec dana će mu godišnjica smrti), kako bi se točno znalo da tu počivaju njegovi suigrači i - Rico.


Vaša reakcija na temu