Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
BLAŽ DUPLANČIĆ IZ TORINA: Tonći Prlac ima bolju priču

BLAŽ DUPLANČIĆ IZ TORINA: Tonći Prlac ima bolju priču

Na starom Comunaleu je bilo prvo veliko europsko gostovanje Torcide

Torino ima posebno mjesto u priči Hajdukove povijesti. Nije riječ samo o tome što 'bijeli' još od te 1985. godine nisu iz Europe izbacili klub iz neke od liga petice, pa niti o golu Bake Sliškovića iz 'slobodnjaka', jednom od najljepših na Poljudu ikada, već se radi i o prvom velikom, organiziranom gostovanju Torcide u Hajdukovim europskim ogledima.


Sve je to do najsitnijih detalja opisao Tonći Prlac Prle u knjizi svojih navijačkih sjećanja koja nosi radni naslov 'Torcida - vaša vira, vaš spas' po čuvenom transparentu njegove generacije navijača. Nedavno sam pročitao taj rukopis, štivo koje se proguta u jednom dahu, a dogodovštine s tog puta u Italiju i stadiona Comunale su svakako jedno od zanimljivijih poglavlja.

I naravno da mi je po dolasku u Torino taknuti taj stadion bilo važnije od utakmice Juventusa i Brescie na novom Juveovom stadionu. U međuvremenu je taj stari Comunale zapušten pa srušen. Torino je od 1990. godine zajedno s Juveom preselio na tada novoizgrađeni Stadio delle Alpi, a tek 2006. godine je za potrebe otvaranja Zimskih olimpijskih igara na mjestu starog Comunalea izgrađen Stadio Olimpico Grande Torino, na kojemu su 2006. otvorene Zimske olimpijske igre.

Ovo 'Grande Torino' je bio nadimak slavne generacije kluba, koja je četrdesetih godina prošlog stoljeća osvojila pet naslova prvaka Italije. Cijela ta momčad je poginula 4. svibnja 1949., kada je avion, suočen s olujom i slabom vidljivošću, udario u obližnje brdo Superga. Poginula je 31 osoba, od čega 18 igrača slavne generacije Torina.

Kasnije je jedna od jačih momčadi tog kluba bila baš ona koja je igrala protiv Hajduka, predvođena Brazilcem Juniorom. No, njegova je izvedba ostala u sjeni genijalnog Bake Sliškovića, koji je velemajstorski zabio i gol za 1:1 na Comunaleu. 


U povijest ulazi i rečenica tadašnjeg vratara Torina Silvana Martine, koji je pri slijetanju u splitsku zračnu luku uoči uzvrata izjavio:

- Obradujte me i recite da se Slišković prehladio. To je klasa od igrača.

Jučer nas pri posjetu novom stadionu Torina baš ništa nije asociralo na stare dane. Nismo se imali potrebe duže zadržavati na tom praznom, hladnom, velebnom izdanju. Bit ćemo večeras na utakmici Milana i Torina na San Siru, a jučer smo se dulje zadržali jedino u veličanstvenoj Juveovoj Areni, gdje smo odgledali dvoboj Serie A.




Tamo je pred oko 40.841 gledatelja domaćin u kazališnoj atmosferi rutinski svladao Bresciu (2:0). Trener Sarri je odmarao Cristiana Ronalda, ali vidjeli smo sjajnog Dybalu, te na suprotnoj strani statičnog Balotellija. Čovjek se nije pomakao ni nakon što je njegova momčad ostala s igračem manje.

S Juveovog 'Allianz Stadiuma' vrijedi izdvojiti još da press-salonom dominira veliki poster Alena Bokšića i Alessandra Del Piera s osvojenim trofejem. Naš Makaranin je igrao 'za Hajduk i još neke klubove', među kojima i Juventus.    


Toliko s ovog izleta u Torino. Ono najzanimljivije će ipak ugledati svjetlo dana izlaskom Prline knjige. Njegova generacija je imala sreću doživjeti Bakine majstorije i gledati Hajduk koji baca na koljena klub iz vrha Serie A, a zajedno s 'bijelima' odrastala je i navijačka skupina koja od Torina do danas ne propušta utakmice svog kluba ni na jednom europskom gostovanju...

Vaša reakcija na temu