'Bijeli' su na današnji dan bili gosti argentinskog kluba Boce Juniors na otvaranju nadograđenog dijela La Bombonere

'Bijeli' su na današnji dan bili gosti argentinskog kluba Boce Juniors na otvaranju nadograđenog dijela La Bombonere

Utakmica je završila rezultatom 1:1

Ususret 108. rođendana Hajduka obilježava se jedna zanimljiva obljetnica. 'Bijeli' su na današnji dan bili gosti argentinskog kluba Boce Juniors na otvaranju nadograđenog dijela La Bombonere te odigrali s domaćinom prvu utakmicu pod reflektorima na tom kultnom stadionu. Među 110 tisuća gledatelja bio je i tadašnji argentinski predsjednik Juan Peron, na čiji poziv su 'bijeli' produžili turneju po Južnoj Americi nastupima u Argentini. Igrači Hajduka na utakmicu su izašli u majicama 'Viva Argentina'. Utakmica je završila rezultatom 1:1, golovima Navarra u 18. minuti i legendarnog kapetana Hajduka Frane Matošića u 47. minuti. Zanimljivo, u ovoj utakmici za 'bijele' su nastupili i neki igrači koji tada ili kasnije nisu bili dio sastava Hajduka. Među njima je Zlatko Čajkovski koji je tada bio igrač beogradskog Partizana, te Milanov i Rajkov koji su bili igrači Vojvodine, te Kljajić iz Zagreba.

Spomenimo i da je Hajduku u toj sezoni 1952./53. nanesena jedna od najvećih nepravdi u bivšoj državi. Hajduku je vlast tadašnje države odobrila produženje južnoameričke turneje, ali FSJ nije želio odgoditi utakmice Hajduka, pa je Hajduk na startu proljetnog dijela morao zaigrati s pričuvama, juniorima i nekolicinom veterana. Baš je poraz od BSK-a u Splitu i remi u Subotici kasnije koštao Hajduka novog naslova prvaka. Povratkom s turneje proradio je hajdučki dišpet pa je u Beogradu pala Crvena zvezda sa 4:1, dok je u posljednjem kolu pao i Partizan u Beogradu rezutatom 4:2, a Hajduku su nedostajala dva boda za 'zvezdašima' za još jednu titulu prvaka u vitrini.

Sastav Hajduka protiv Boce: Beara, Delić, Broketa, Luštica, Kljajić, Milanov, Rajkov, Čajkovski, Matošić, Vukas, Krstulović

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(41409, "");
Pregledaj komentare