U 62. GODINI GA IZBACILI NA ULICU Branko Šušnjara: Dobio sam otkaz jer sam želio da sva djeca Omiša igraju i borio se za bolju infrastrukturu!

U 62. GODINI GA IZBACILI NA ULICU Branko Šušnjara: Dobio sam otkaz jer sam želio da sva djeca Omiša igraju i borio se za bolju infrastrukturu!

U Upravi kluba ne postoji osoba iz nogometne struke

Branko Šušnjara je igračka i trenerska legenda Omiša, a mnoge prijatelje nogometa u Dalmaciji je zatekla vijest da je u 62. godini u svom matičnom klubu dobio - otkaz. I to nije sve, u obrazloženju kojega potpisuje predsjednik kluba Vedran Kovačić stoje jako teške optužbe, primjerice 'zbog nepoštivanja odluka kluba i stalnog remećenja rada', 'zbog nepoštivanja odluke kluba da se ne smije naplaćivati od roditelja ništa u gotovini, nego isključivo na račun kluba', 'zbog savjetovanja roditelja da ispišu svoju djecu iz NK Omiš', 'zbog navoda da uprava radi kontra djece NK Omiš'...

- Predsjednik i dopredsjednik kluba su sazvali Izvršni odbor koji se sastoji od devet članova. Sastanku su prisustvovala samo četiri člana, a jednoga su zvali telefonski, što nije propisano kao moguće u Statutu kluba. Ostali članovi IO-a nisu bili obaviješteni o sastanku. Predsjednik Vedran Kovačić i dopredsjednik Vlado Raljević su bili jedina dva člana koji su izglasali moj otkaz. Po Statutu je od devet članova IO-a pet trebalo glasati za smjenu da bi otkaz bio pravovaljan - kazao nam je Branko Šušnjara pa nastavio:

- Dobio sam otkaz, ali ne stoji niti jedan razlog kojega su naveli. U klubu sam kao igrač ostavio trag, a kao trener sam radio u Omišu preko 25 godina i nije lako u ovim godinama ostati bez posla. No, još je važnije nikome ne dopustiti blaćenje moga imena netočnim i neutemeljenim optužbama - kazao nam je Šušnjara.

Puno je navedeno razloga, zanimao nas je ovaj dio o naplatama od roditelja...

- Turniri su stvar roditelja i klub ne sudjeluje u financiranju. Svi turniri koji su organizirani u vrijeme gospodina Kovačića su transparentni, od prvog do zadnjeg. Roditelj dobije uplatnicu, uplata se vrši na račun kluba, klub vrši uplatu na prijevoznika i organizatora. Predsjednik Omiša za to ima dokaz u računovodstvu koje vodi financije kluba.

Šušnjara je potom dosta detaljno opisao neka događanja i tvrdi da je cijeli problem izbio zbog - 600 kuna.

- Djeca koju ja treniram, 2005. i 2006. godište su dvije godine zaredom osvojila prvo mjesto i bio je red da odu na neki turnir. Preko svojih poznanstava sam uspio skupiti preko 6.000 eura kako bi roditelji imali što manji trošak i sve uplate se nalaze na računu kluba. Prva ideja je bila da se ide u Italiju, ali to je na kraju propalo prvenstveno jer je naše '06. godište tamo trebalo igrati 8+1 između šesnaesteraca, a mi već dvije godine igramo na cijelom terenu s punim sastavom. Bilo je i određenih organizacijskih problema, pa smo se odlučili otići u Slovačku. Tamo smo imali jako ružno iskustvo, obećali su da će nas smjestiti u sobe sa sanitarnim čvorovima, a dočekalo nas je spavanje u hodniku, bez tuševa i ručnika, na što nismo željeli pristati. Prešli smo 1200 kilometara i vratili se bez odigrane utakmice. No, pravi problem je izbio jer sam ja u dogovoru s roditeljima dao tiskati na majice reklamu kao zahvalu sponzoru koji nam je uplatio 5.000 eura, za što smo skupljali od 40 roditelja po 15 kuna. Majice smo podijelili zadnji dan prije odlaska u Slovačku. Prihvatio sam da nisam obavijestio upravu o štampanju zbog nedostatka vremena, ali radilo se isključivo o zahvalnosti sponzoru.

Potom je Šušnjara podvukao: 

- Ja sam ovu djecu uzeo prije četiri godine i osam mjeseci, te od njih stvorio nešto. Dvije godine smo osvajali prvo mjesto, jednom bez poraza i s tri neriješena rezultata, a greškom Županijskog saveza nije organizirana završnica za ulazak u viši rang protiv Kamena. Zbog te pogreške je liga proširena sa 16 na 20 klubova, koji su podijeljeni u dvije skupine po 10. Mi smo u svojoj grupi osvojili uvjerljivo prvo mjesto, a Hajduk u svojoj, a u finalu smo poraženi od 'bijelih'. Sve ovo je jako bitno jer mi niti jednu utakmicu u drugom dijelu prvenstva radi dolaska reprezentacije nismo igrali kući. Uvjeti u NK Omiš ne postoje.

Dodaje da je upravo on bio inicijator izgradnje pomoćnog terena...

- S bivšim gradonačelnikom sam pokrenuo inicijativu o izgradnji pomoćnog igrališta. Najprije smo htjeli napraviti poligon prema Studencu, odsjeći zid, izravnati ga. Kasnije je određeno da to bude drugi prostor, koji je predviđen za pomoćno igralište. Na raspolaganju je bilo milijun kuna, što je bilo dovoljno za pola igrališta, a trebalo je osnovne radove odmah napraviti za cijeli teren. Uspio sam uz pomoć reprezentativca, kojega sam dugo trenirao u mladim danima, dobiti 250.000 kuna od HNS-a koji se i danas nalaze na računu NK Omiš. Zadnja zapreka je riješena u ožujku usvajanjem GUP-a za predio Priko. Jedan od problema je nastao kada sam postavio pitanje: 'Što je s projektom kad se zna da je novac na računu?'

Šušnjara dodaje da niti jedna uprava kluba ne bi smjela ništa reći loše o praćenju Grada jer NK Omiš praktički od tih sredstava i živi.

- Grad Omiš financira preko 90 posto potreba kluba. Uprava kluba nije sposobna donijeti nikakav novac, a u njoj nema ni ljudi iz nogometne struke. Zadnji put kad su me pozvali da im iznesem svoje viđenje trenera omladinske škole, opet je nastao problem. Pazite, ja nisam voditelj škole, nego samo trener, ali svejedno su baš mene pozvali, s obzirom da imam najviše iskustva. Predložio sam im brata Gorana Šušnjaru za trenera kadeta, na što su odgovorili da ne mogu jer nemaju novca. Rekao sam im da moraju puno kvalitetnije pratiti plaćanje članarina, te predložio i da se podignu sa 100 na 150 kuna. Klub, inače, ima problem manjka kadeta i juniora, a viška djece od 2005. do 2009. godišta.

Upitali smo ga kako višak djece može biti problem...

- U zapisniku može biti 18 dječaka, a na treningu ih imam duplo. Što ću s ostalih 18? Tražio sam od kluba da ih prijave u Županijsku ligu, ali oni nisu bili sposobni pronaći sredstva, nekakvih 60.000 kuna na godišnjoj razini da se to osigura. Čak su i roditelji bili voljni sudjelovati u plaćanju tog drugog natjecanja. Dopredsjednik kluba mi je rekao da će napraviti sve djeca 2005. i 2006. godište igraju dva natjecanja. Nakon sastanka s gradonačelnikom je kazao da to ipak nije moguće. 

Što se otkaza tiče, Šušnjara kaže da je otišao kod gradonačelnika, ali on mu je rekao da se on ne želi miješati u rad klub i da stoji iza odluka Uprave. Branko će svoju borbu, kaže, nastaviti, a na kraju nam je još razjasnio ovaj dio o navodnom 'savjetovanju roditelja da ispišu djecu'...

- Veću glupost nisam čuo. Dvojica dječaka 2005. godišta igraju u Prvoj ligi starijih pionira za Solin, a ja sam ih čak nagovarao da ne idu. Problem su autobusi, kad dođe zima patit će trening ili škola. Da ih je pozvao Hajduk, onda ok, ali ovako, nije mi baš bilo pravo. Uglavnom, niti taj razlog ne stoji. Ja ću se potruditi legalnim putem izboriti za svoja prava protiv onih koji su se potrudili mene ocrniti i neopravdano mi uručiti otkaz, a ničim nisu u stanju doprinijeti boljitku i razvoju djece u NK Omiš - zaključio je Šušnjara koji je praktički u 62. godini završio na ulici.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(51032, "");
Pregledaj komentare
29