Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Brazilu je četvrtfinale rak rana, čak pet puta su se oprostili u toj fazi natjecanja

Brazilu je četvrtfinale rak rana, čak pet puta su se oprostili u toj fazi natjecanja

Hrvatska je, s druge strane, u četvrtfinalima za sada stopostotna

Iako Brazil u četvrtfinalni susret Svjetskog prvenstva ulazi kao favorit protiv Hrvatske, ipak postoji nekoliko statističkih podataka koji idu u prilog 'Vatrenima'. Iako su najuspješnija ekipa u povijesti Svjetskih prvenstava s čak pet naslova, statistika kaže, da ako već trebate igrati protiv Brazila, najbolje ih je sresti u četvrtfinalu.

Brazil ima naime samo jedan poraz u finalima Svjetskih prvenstava( nećemo računati poraz od Urugvaja 1950. jer je to zadnja utakmica završne skupine, a ne finale u klasičnom nokaut sustavu), 1998. su poraženi od domaćina Francuske 0:3. U polufinalima su Brazilci skupili samo dva poraza, jedan davne 1938. protiv domaćina Italije 1:2 (pogodak za Italiju je zabio legendarni Giuseppe Meazza po kojem se zove čuveni stadion u Milanu), i onaj mnogo bolniji iz 2014., kada su na svom terenu poraženi s visokih 1:7 od Njemačke.

No zato u četvrtfinalima imaju čak pet poraza. Prvi put su Brazilci ispali u četvrtfinalu na SP 1954. u Švicarskoj, kada ih je Mađarska svladala 4:2. Idući poraz u toj fazi natjecanja su iskusili 1986. u Meksiko, kada ih je nakon 1:1 u regularnom djelu, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca kući poslala Francuska. Ostala posrtanja u četvrtfinalu su nešto svježija Brazilcima. Isti protivnik je bio koban i 2006. godine, kada je golom Thierryja Henryja Brazil izgubio 0:1. 2010. u Južnoafričkoj Republici je Nizozemska izbacila Brazil 2:1 pogocima Wesleya Sneijdera, a 2018. godine je istim rezultatom Belgija poslala 'Selecao' kući. Očito je Brazilu rak rana četvrtfinale protiv europskih momčadi.

Kad tim porazima u četvrtfinalu dodamo i onu tragediju protiv Njemačke u polufinalu, dođemo do zaključka da Brazil više od 20 godina, točnije od finala SP 2002. godine, nije pobijedio momčad iz Europe u nokaut fazi Svjetskog prvenstva ! Pobjeđivali jesu, ali redom neeuropljane. Dva puta je 'buletu' platio Čile, po jednom Gana, Meksiko i Kolumbija.

S druge strane, Hrvatska je do sada stopostotna u četvrtfinalima Svjetskog prvenstva. 'Vatreni' su 1998. godine s visokih 3:0 porazili Njemačku, dok su dvadeset godina kasnije nakon penala pobijedili Rusiju.


Vaša reakcija na temu