Bruno Marić: Da sam u tri situacije imao VAR, poslije bih normalno ručao u Stobreču, a danas bismo ovdje pjevali pjesme

Bruno Marić: Da sam u tri situacije imao VAR, poslije bih normalno ručao u Stobreču, a danas bismo ovdje pjevali pjesme

Ja sam idealan primjer da budem VAR sudac, ali nemam želju. Dosta mi je stresa u životu

Nakon prezentacije VAR-a smo popričali s bivšim nogometnim sucem, a sada instruktorom, Brunom Marićem...

- Što se tiče VAR tehnologije i načina na koji su suci odgovorili, to je stvarno fenomenalno. Kompletna priča je sjajna stvar, to je najkompleksniji projekt kojega je HNS ikad zagrizao, a kad je u pitanju vrijeme za edukaciju, mi procjenjujemo da bi do sljedeće veljače, mogli sve implementirati i krenuti. Stav HNS-a i moje mišljenje je da nismo trebali krenuti s VAR-om na pojedinim utakmicama jer bi se onda najčešće tehnologija koristila na utakmicama Dinama, Rijeke, Hajduka i Osijeka, a tada bi se drugi klubovi bunili da nemaju isti tretman. Prilika je da svi zajedno kroz VAR spriječimo da se događaju teške i očite pogreške - kazao je Marić, pa nastavio:

- Svaki sudac će imati drugu šansu da provjeri što je dosudio pa ukoliko ostane kod pogrešne odluke i nakon snimke, onda se treba raspraviti o tome. Što se mene osobno tiće, moram reći da mi je iznimno žao što nisam imao prilike u životu koristiti VAR-tehnologiju jer u pojedinim situacijama, a ja ih znam tri, da sam ih mogao korigirati s VAR-om, sigurno bismo ovdje sada pjevali pjesme, a ne raspravljali o pojedinim temama koje nisu baš za eter.

Marić ima i prijedlog:

Tu će biti toliko obaveza da će HNS morati razmisliti o zapošljavanju profesionalca. Posao je vrlo izazovan, moja obitelj je već 'na iglama'.

Hoće li se on baviti gledanjem?

- Ja ne upravljam projektom, već sam samo instruktor koji će educirati suce kako se primjenjuje protokol i VAR-tehnologija. Mi nemamo veze niti sa sucima koji će sjediti u VAR sobi u vezi delegiranja, a kamoli s donošenjem odluka. Konačnu odluku će i nakon pregleda snimke donositi nogometni sudac na terenu, a moja je uloga da poslije analiziramo primjenu protokola od strane VAR sudaca i izvještavam o tome komisiju.

Iznio je jako zanimljivu tvrdnju, glede transparentnosti projekta:

- Mi imamo obavezu snimanja audio i video u sobi, tako da će svatko koga bude zanimalo što je VAR sudac govorio sucu, to moći vidjeti. Bit će prikazano javnosti i sve će biti potpuno transparentno.  

Dodao je da i tehničar mora proći obuku, a potom odgovorio na pitanje može li netko tko je prekinuo karijeru postati VAR sudac? 

- Da, to može biti onaj koji je i zavšio karijeru, ali koji je nedavno završio ili je ostao raditi u suđenju. Ja sam idealan primjer da budem VAR sudac, ali nemam želju. Dosta mi je stresa u životu što se tiče suđenja. Možda bih to i bio u saudijskoj Arabiji, ali u Hrvatskoj ne.

Hoće li VAR učiniti domaći nogomet poštenijim i čišćim?

- Hoće, sigurno. Kad postoji druga šansa i kad sudac može sam tražiti da se nešto provjeri, tada nema žuči i teških odluka koje izazivaju ogromne emocije.

Vratili smo se na onaj dio vezano za 'tri odluke', zanimalo nas je smatra li da bi njegova stigma bila drugačija da je postojala ova tehnologija...

- Kad čovjek vidi da ste vi pogledali snimku, onda više i vjeruje u to što si dosudio. Ali u situaciji kad netko poput mene donosi odluku u 93. minuti utakmice koja izaziva ogromne emocije, da imaš šansu to ponovo pogledati na tv-u, pa onda još možeš razmisliti jer vrijeme dok gledaš snimku traje. Kad sve konotacije oko tog događaja imaš na umu, onda normalno nakon svega poslije i ručaš u restoranu u Stobreču - zaključio je Marić.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare
14