Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dalmatinski portal ČISTA EMOCIJA: Sakupljač lopti iz Rijeke prešao u Hajduk, na Poljudu mu je priređen doček za pamćenje

ČISTA EMOCIJA: Sakupljač lopti iz Rijeke prešao u Hajduk, na Poljudu mu je priređen doček za pamćenje

Na Poljud je stigao u pratnji roditelja, koji također sele u Split

Derbi između Rijeke i Hajduka (2:3) neočekivano je dobio i treće poluvrijeme. Društvenim mrežama se nakon susreta brzo proširila snimka trećeg gola 'bijelih', te 11-godišnji sakupljač lopti iza gola koji slavi pogodak. Ime mu je Toni Vuković, a taj trenutak je promijenio život njega i cijele obitelji.

Priča je dan uoči maksimirskog derbija dobila sretan kraj. Toni je iz Rijeke prešao u Hajduk, a njegovi roditelji, otac Željko i majka Gabrijela preselili su u Split. Na Poljudu su ih dočekali voditelj Akademije Boro Primorac i njegov zamjenik Mate Radić.

- Čestitam svojim trenerima i skautima. Imali smo njegovo ime zapisano u teci, kao talenta kojega treba pratiti - kazao je uvodno Boro Primorac.

Ovdje su se poklopile dvije stvari. Mali Toni je od rođenja odgojen kao navijač Hajduka, a jednom je već bio na Poljudu. Gledao je europski okršaj protiv Evertona. Vukovići su s muške strane podrijetlom iz Vrlike, a sa ženske iz Stankovaca. Kaže otac Željko da su ga praktički kada je tek prohodao, davne 1978. godine, vodili na derbi protiv Crvene zvezde na Stari plac, gdje je Hajduk pobijedio sa 1:0.

- Tu sam utakmicu i ja igrao. Gol je zabio, a tko će nego Žungul, uvijek on - ubacio se Primorac, igrač te šampionske generacije 1978/79.

Dakle, otac Željko je odgojen u hajdučkom duhu, a to je prenio i na sina Tonija. Ono što u ovom trenutku vrijedi istaknuti jest da je 11-godišnjak koji se radovao Hajdukovu golu bio kapetan Rijeke u svom godištu.

- Igra zadnjeg veznoga i super je što smo doveli dijete koje ima kvalitet za Hajduk. On će se sredinom siječnja uključiti u rad svoje generacije, koju vodi trener Roko Španjić. To nam je baš darovito godište - kazao je Mate Radić, koji je operativno imao ključnu ulogu u cijeloj priči.

Otac i majka nakon svega ne žele više negativne tonove.

- Ja sam takav čovjek da nikome ništa ne zamjeram, ali svašta smo prošli. Imali smo podršku od mnogo ljudi koje poznajemo, a i od 80 posto roditelja čija djeca su s našim igrala u pomlatku Rijeke.

Ipak, morali smo još jednom otvoriti temu događanja dan nakon utakmice jer je objavljena vijest da je Toniju rečeno da ne dolazi na treninge, što je Rijeka demantirala.

- Mi smo pozvani na razgovor. U ime Rijeke je govorio Fausto Budicin. Prva rečenica je bila: 'Svako dijete ima pravo navijati za koga god hoće, ali...' Onda je krenulo. Rekao je potom da je dobio nalog da drugi dan do 12 sati mora djetetu dati ispisnicu i opet 'ali'... Kaže da mu je neće dati jer je to Toni, ali da je to bilo bilo koje drugo dijete iz ekipe da bi dobilo ispisnicu. Zatim je kazao: 'Žestoko ćemo ga kazniti da bude ekvivalent ispisnici'. Rekli su mu da ostane doma tjedan dana i nek ne ide na Rujevicu i na zadnje kolo lige, a oni će u tom periodu odlučiti koja će biti kazna odnosno sankcija - kaže nam otac Željko pa nastavlja: 

- Kada je nakon par dana izašla ona vijest pa demant Rijeke, nakon 20 minuta je Budicin javio da Toni može sutra doći na trening i da mu je sve oprošteno. Onda smo mi rekli da smo već zatražili ispisnicu.

Kažimo i da su to o nedolasku na treninge objasnili kao da je zbog djetetove sigurnosti i da ga se zaštiti, no majka Gabrijela ističe da je zabolilo i razočaralo što klub nije u javnost izašao ni s jednom rečenicom kojom bi zaštitio dijete.

Roditelji zajedno zaključuju:

- Ali stvarno nikome ništa ne zamjeramo. Oni su pogriješili, a mi djetetu i dalje objašnjavamo da mora poštivati Rijeku kao klub u kojemu je proveo pet godina.

Familija Vuković zahvaljuje trenerima koji su s njim radili, Stipi Kardumu i Đuliju Staveru, žele uistinu sve okrenuti na pozitivu, a otkrili su i što je mali Toni rekao kad je čuo da ga zovu da pređe u Hajduk.

- Ako se vama ne seli u Split, mogu ja i sam - kazao im je.

Kažimo i to da Toniju svo vrijeme dok smo razgovarali na Poljudu osmijeh nije silazio s lica. No, najemotivnija scena je uslijedila po spuštanju na glavni teren. Samo zbog njega je došao - Marko LivajaTaj zagrljaj se riječima ne može opisati, o njemu neka priča fotografija.

- Ovo mi je najbolji dan u životu - rekao je Toni.

Hajduk je uistinu više od nogometnog kluba.

Familija Vuković je na Poljudu dočekana na najljepši mogući način, a na rastanku smo im mogli samo poželjeti sreću u novom životu. A Toni? On će na polugodištu promijeniti školu, šesti razred će nastaviti pohađati u Splitu, a počet će i s treninzima u bijelom dresu. Za početak je ključno da ga vršnjaci u novoj sredini dobro prihvate, a kasnije će, iskreno se nadamo, biti prilike da se radujemo uspjehu njega i cijele njegove generacije 'bilih tića'.

Vaša reakcija na temu