Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DALIĆ JUTRO NAKON: Mora se znati hijerarhija, Petković nije smio pucati penal!

DALIĆ JUTRO NAKON: Mora se znati hijerarhija, Petković nije smio pucati penal!

'Moramo promijeniti neke stvari'

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić pojavio se pred novinarima u nedjelju ujutro u Neuruppinu.

- Nije nimalo ugodno. Do sada nismo imali ovakve situacije na velikim natjecanjima. Danas ćemo napraviti analizu Albanije. Sigurno ćemo nešto promijeniti. Ovo nije bilo dobro. Moramo pobijediti Albaniju te ćemo na taj način spremati momčad. Definitivno moramo promijeniti neke stvari, pogotovo u pristupu. Sve je u našim rukama. Dogodio se loš dan i idemo dalje - rekao je Dalić, a na pitanje je li nas zavarala pobjeda protiv Portugala odgovara:

- Govorio sam nakon tog susreta da je to samo prijateljska utakmica. Je li je ovo bio samo naš loš dan ili protivnik koji je baš bio dobar... Loše smo ušli u utakmicu, bili smo predaleko od igrača, kasnili smo u svakom duelu. Poslije smo uspostavili kontrolu, posjed, igri, ali smo primili gol iz situacije koja nije baš uobičajena. Ne mogu se oteti dojmu da smo sva tri gola primili prejeftino. Nije nas Portugal zavarao zbog toga što smo bili svjesni da je to bila prijateljska utakmica, to nam je dalo optimizam. Ali, Španjolska je bila predobra za nas.

Jesu li emocije bile uteg igračima, imali ste ogromnu podršku s tribina?

- Hvala svim navijačima. Ponosni smo što je sto tisuća navijača došlo u Berlin. Žao mi je što smo ih razočarali. Sjajno su krenuli navijati. Opet, i kada gubi kada se pobjeđuje navijači su uz Hrvatsku. Uvjeren sam da će uz nas biti u Hamburgu. Upozoravao sam na euforiju. Možda nas je i to malo sputalo, ali nema opravdanja. Pred 50 tisuća ljudi moraš dati više, napraviti barem faul, zaraditi žuti karton. Nismo mi tako neiskusna momčad da nas to poremeti. Naša loša utakmica, nadam se loš dan. Još jednom isprika navijačima i idemo sada učiniti sve da se izvučemo iz ove situacije. Imali smo svakakvih situacija, moramo se znati nositi i s ovom. Nije još gotovo, glava gore. Idemo se posložiti i ostvariti naš cilj, a to je prolazak grupe.

Petković je izveo penal, a na njemu je bio. Kako to komentirate?

- To je isto situacija koju moramo riješiti. Zna se, penale pucaju Kramarić i Modrić, ali oni nisu bili u igri. Pravilo je da igrač na kojem se napravi penal, ne izvodi penal. Ako mi nismo stigli tu reagirati, reagirati i dozvati, onda postoji hijerarhija u reprezentaciji, postoji pravilo, da se poštuje i sluša starije igrače. To ćemo mi riješiti. Petković nije trebao pucati penal, tim više što ga je promašio u Ligi nacija s istim vratarom. Nema reprezentaciji mjesta egu, niti nikakvom iskakanju, dokazivati se...To je stvar koju ću ja riješiti.

Tko je trebao izvesti jedanaesterac?

- Ili Perišić ili Majer, ili netko drugo, ali ne onaj igrač na kojem je napravljen kazneni udarac.

Je li Petković morao zabiti prije nego što je sviran jedanaesterac?

- Pogledao sam snimku. Mislim da je trebao zabiti gol. Možda ga je igrač dotaknuo, ali mislim da je trebao sve napraviti da zabije taj gol. Takav je moj dojam. Golman se bacio na drugu stranu, bilo je sve prazno. Mislim da je morao dati dodatan napor da zabije gol.

Je li Ivan Perišić spreman za start od prve minute?

- Treba cijeniti koliko je napravio za povratak u reprezentaciju. Upitno je za koliko je spreman, može li početi. Zato smo ga i stavili protiv Španjolske da igra 35 minuta. Nije mu lako igrati ovako teške utakmice nakon devet mjeseci pauze. Jako nam mnogo znači, ali činjenica je da nije u stanju u kojem je bio prije ozljede. 

Kako ste zadovoljni igrom Ante Budimira?

- Cijelo prvo poluvrijeme pred 50.000 navijača gotovo da nismo napravili faul. To je zasluga Španjolske koja je bila brza, okomita. Ali, ni mi nismo bili pravi. Teško je tu onda govoriti o Budimiru ili drugim pojedincima. Žao mi je samo što smo nakon lošeg početka uspostavili kontrolu, pa smo primili gol u našem otvaranju iz jedne bizarne greške. Moj je dojam da smo sva tri gola primili prejeftino. Osobito me smeta treći gol iz prekida u 47. minuti. Umjesto da se posložimo u poluvremenu i pokušamo vratiti on nas je dotukao.

Jeste li gledali utakmicu Italije i Albanije?

- Bili su ravnopravan protivnik. To je rival kojeg ne smijemo podcijeniti. Nisu bili puno lošiji od Italije. Talijani su imali 70 posto posjeda lopte, ali Albanija je bila dobra. Nisu protivnik kvalitete Italije ili Španjolske, ali moramo ih maksimalno respektirati. Moramo dominirati i uspostaviti kontrolu - zaključio je Dalić. 

Vaša reakcija na temu