Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dan kada je nestao Hajdukov napadač, a nitko to nije zabilježio

Dan kada je nestao Hajdukov napadač, a nitko to nije zabilježio

Zanimljiva priča

Na današnji dan 1950. godine Hajduk je odigrao prvenstveni susret protiv Partizana (0:0), koji na prvi pogled nije toliko značajan, ali zapravo krije zanimljivu priču. Naime, u sastavu 'bijelih' je uredno najavljen Branko Vidjak, napadač koji je do tog trenutka postigao samo jedan pogodak manje od Frane Matošića, no on se nije pojavio u momčadi. Napustio je Split i privremeno preselio u Zagreb, a da to nitko nije notirao. Tek će se mnogo kasnije saznati da je otišao iz političkih razloga, te potpisao pristupnicu zagrebačkom Borcu, a krajnji cilj mu je bio napustiti ondašnju Jugoslaviju.

Uglavnom, tiskovine tog vremena nisu zabilježile da je jedan prvotimac Hajduka jednostavno nestao uoči Partizana, više ga nije bilo u sastavu 'bijelih' ni za naredne utakmice, nitko ga nije ni spomenuo.

Trajalo je to sve do one ključne utakmice sa Crvenom zvezdom (2:1), uoči koje je 28. listopada 1950. osnovana Torcida. Uprava Hajduka je na nagovor navijača pokušala i uspjela vratiti Vidjaka za taj susret koji odlučuje o prvaku. Evo kako je to opisano u zapisniku Politbiroa CK KPH iz 1950. godine, koji je pohranjen u državnom arhivu u Zagrebu...

'Prije utakmice Hajduk - Crvena zvezda uprava je Hajduka pustila svog igrača Vidjaka da prijeđe u zagrebački Borac. To je, inače, bivši ustaša, čiji je otac streljan kao narodni neprijatelj, a i sada je Vidjak negativan. Uprava Hajduka se po pitanju Vidjaka podvojila i jedan je dio zastupao mišljenje da on treba otići (među njima Baja i Bilić), dok je drugi tražio njegovo zadržavanje. U Splitu od publike podržava Vidjaka i traži njegov povratak jedna grupa proustaških elemenata. Međutim, pred utakmicu sa Crvenom zvezdom navijači Hajduka u Zagrebu, Torcida, stali su na stajalište da je Vidjak potreban Hajduku za utakmicu sa Crvenom zvezdom i tražili su od uprave Hajduka povratak Vidjaka. Na pritisak zagrebačkih navijača, a i po vlastitoj inicijativi, član uprave Krstulović Miljenko uz pomoć Borka Vranicanija, na svoju su ruku bez suglasnosti uprave kluba vratili Vidjaka u Split tik pred samu utakmicu. Baja Jurjević, koji je bio prije protiv Vidjakova povratka, složio se s tim da on igra protiv Crvene zvezde.'

Više o cijeloj priči možete pročitati OVDJE, Hajduk je na kraju s Vidjakom u sastavu osvojio prvenstvo bez poraza 1950. godine, a on je 1952. uspio pobjeći u Švicarsku, odakle se prvi put u rodni grad vratio tek nakon samostalnosti Hrvatske 1992. godine.

Što se tog susreta protiv Partizana tiče, prvi put je te sezone zaigrao Vladimir Šenauer Geza, koji će također postali legenda 'bijelih', a Hajduk je bio bolji od protivnika, no pred 15.000 gledatelja nije uspio zatresti protivničku mrežu.

Hajduk: Beara, Kokeza, Broketa, Luštica, Katnić, I. Radovniković, Šenauer, F. Matošić, S. Krstulović, Vukas, Arapović.

Partizan: Šoštarić, Lazarević, Čolić, Jakovetić, Jovanović, Kolaković, Mihajlović, Čajkovski, Bobek, Pajević, Valok

Vaša reakcija na temu