Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Robert Matić / hajduk.hr David Čolina: Pokušat ćemo popraviti rezultat, osvajanje kupa bi nas spasilo

David Čolina: Pokušat ćemo popraviti rezultat, osvajanje kupa bi nas spasilo

Nisam razmišljao o odlasku, ne želim biti prolaznik u Hajduku

David Čolina u Hajduku je već godinu i pol dana. S 'bijelima' odrađuje druge zimske pripreme.

- Pripreme su zasad dosta dobre, jedino možda tereni nisu zbog lošeg vremena idealni - kaže nam Čolina, a zatim se dotakao atmosfere u svlačionici.

- Atmosfera je po meni odlična. Nema nikakvih problema. Sada je stigao i Lovre, donio je malo ozbiljnosti. Stariji je igrač, ima iskustva. Najviše će nam pomoći po pitanju ozbiljnosti i sigurnosti. 

Vrlo brzo vraća se i HNL. Prvo 23. siječnja gostovanje u Šibeniku, zatim i derbi s Dinamom na Maksimiru te Lokomotiva. Kakva su očekivanja?

- Najbitnije je prve dvije-tri utakmice pobijediti i dobro odigrati. Kada zaredaš s nekoliko pobjeda odmah je atmosfera drukčija. Sve izgleda bolje i ljepše. 

Ljepše i bolje bilo je pod Damirom Burićem koji je s Hajdukom bio 32 dana na vrhu...

- Tada je atmosfera bila nikad bolja. Svi su igrali opušteno. Sve je bilo savršeno. Nije moglo izgledati bolje nego što je tada bilo.

Ima li sada uopće razlike igrati kao domaćin ili gost s obzirom da nema publike na tribinama?

- Uvijek imaš osjećaj kada igraš doma da je drugačije. Ali, u globalu, bez navijača na kraju to sve dođe na isto igrao u gostima ili kući.

Kako gledaš na konkurenciju? Protiv Solina je u prvom dijelu lijevog beka igrao Mujakić, a tu je i Dolček?

- Svaka zdrava konkurencija je dobra. 

Iza tebe je težak period u prvih nekoliko mjeseci 2020. godine?

- To je bio dosta težak period. Imao sam obiteljskih problema. Nisam se mogao 100% fokusirati na nogomet. Nije bilo ni utakmica zbog korone, to je bio čudan period. Rezultati nisu bili najbolji. Bilo je izmjena trenera, predsjednika. Prošla godina je bila dosta teška i specifična. To se događa samo jednom u 100 godina. 

U Hajduku si već godinu i pol dana, a u tom razdoblju je promijenjeno pet trenera?

- Dosta je teško kada se u godinu i pol promijeni pet trenera. Svaki od njih ima svoj stil igre i viziju. Teško se prilagoditi na to. Bio sam par dana kod Sixa, pa Burić, Tudor, Vukas i sad Primorac.

Sigurno ti je kod Tudora bilo najteže?

- Može se tako reći.

Sada više nema igre s trojicom u posljednjoj liniji koju je implementirao Tudor...

- Mislim da mi više odgovara igra s četvoricom u posljednjoj liniji.

U svom prvom razgovoru prilikom dolaska na Poljud konstatirao si kako ti je obrana lošiji dio igre. Jesi li zadovoljan napretkom u fazi obrane?

- Ima prostora za napredak, ali mislim da sam dosta bolji u tom segmentu nego kada sam došao. U fazi napada što više napraviš to je bolji. Sigurno sam napredovao na Poljudu, ali ne mogu reći koliko je to u postotcima. 

Koja ti je utakmica u dosadašnjem dijelu hajdučke priče najdraža, a koju bi najradije zaboravio?

- Svakako bi istaknuo moju drugu utakmica protiv Dinama na Poljudu. Dobili smo 1:0, bili smo prvi neko vrijeme. Protiv Galatasaraya isto, iako smo izgubili, ali smo izgledali dosta dobro. Što se tiče najtežih, bilo je dosta takvih utakmica. Svaka druga je skoro bila takva. Možda bi izdvojio kup utakmicu protiv Gorice. Tada smo trebali voditi 3:0 na poluvremenu. Imali smo dvije pobjede zaredom. Opet je sve krenulo nizbrdo. Ima par utakmica koje su bile prijelomne.

Gdje je problem Hajduka?

- Mislim da i igramo bolje nego što to mjesto pokazuje. Najviše bih rekao da je riječ o psihološkom segmentu. Kada u ekipi imaš više starijih igrača s iskustvom, naravno da je s njima lakše. Dosta smo mlada momčad. Imamo dva-tri igrača koja imaju preko 100 utakmica. 

Kao mlad igrač i reprezentativac sigurno je da te prate inozemni klubovi. Jesi li razmišljao o odlasku?

- Ponuda je bilo, ali ne razmišljam o tome. Nisam razmišljao o odlasku. Ne želim biti prolaznik u Hajduku, ali naravno da ti godi interes drugih klubova.

I u periodu kada si kod Tudora bio u drugom planu, bio si dio mlade reprezentacije. To ti je sigurno dosta značilo?

- Želim se zahvaliti izborniku Bišćanu na pozivima. To mi je dosta značilo za samopouzdanje. Odigrao bi poneku utakmicu, skupio minutažu.

Jesi li imao sličan period u karijeri kao što je to bilo pod Tudorom, da nisi igrao?

- Nisam. 

Sigurno ti nije bilo lako prihvatiti kada su kod Tudora bokom ordinirali Tahiraj i Jakoliš. Kakav je uopće bio osjećaj dolaziti na treninge u to vrijeme?

- To je bio dosta težak period za mene. Prva dva-tri mjeseca je bilo to teško prihvatiti, ali nakon toga shvatiš da moraš ići dalje.

Je li ti to ipak na određeni način pomoglo?

- Definitivno da. Kažu da klubova poput Hajduka ima još dva-tri u svijetu. Ako možeš igrati tu, možeš igrati pod svakakvim pritiskom. Uz Hajduk se često ističu Napoli i Marseille.

Što Hajduk može napraviti u proljetnom dijelu sezone?

- Ne mogu ništa obećati. Možemo samo obećati da ćemo pokušati popraviti rezultat koji je do sada bio dosta loš. Zaslužujemo puno bolji plasman. Imamo i kup, pokušat ćemo ići što dalje. Osvajanje kupa bi nas spasilo..

Sportski direktor najavio razgovore sa svim igračima. Jesi li ti s njim pričao?

- Mislim da je pričao sa svima, tako i sa mnom. 

Najavio je da će sve igrače pitati žele li ostati na Poljudu. Što si mu ti rekao?

- Rekao sam mu da želim ostati - zaključio je Čolina.  

Vaša reakcija na temu