Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Dinamo je već jednom primio devet golova, a tada im je četiri zabio Doktor Baka!

Dinamo je već jednom primio devet golova, a tada im je četiri zabio Doktor Baka!

I danas se prepričavaju anegdote s tog dvoboja

Pobjeda Bayerna nad Dinamom od čak 9:2 odjeknula je nogometnim svijetom. Ovo je prvi put da je netko zabio devet golova u Ligi prvaka, te najteži poraz momčadi iz Maksimira u Europi ikada, što ovaj dvoboj čini povijesnim.

Devet golova se uistinu rijetko postiže i prima, pa je ovo trenutak kada je zanimljivo spomenuti jedan davni dvoboj u kojemu je Dinamo primio toliko pogodaka, a bilo je to na tradicionalnom 'Mostarskom turniru'. Zanimljivost je da je te 1980. godine polufinalna utakmica odigrana baš 9. 2., što je lako pamtljiv datum ako se zna da je završilo rezultatom 9:2 za Velež.

U dresu Veleža je briljirao Blaž Slišković, zabio im je čak četiri pogotka, a legendarne su anegdote s tog susreta. Dinamovce je debakl, premda se nije radilo o prvenstvenom dvoboju, dobro uzdrmao. Nakon susreta su igračima Veleža govorili:

- Ma bili smo mamurni, sinoć smo malo zaružili...

- A što mislite, gdje smo mi bili? U kazalištu!? - brzopotezno im je uzvratio Doktor Baka, nakon čega su svi prasnuli u smijeh.

Također se kasnije prepričavalo da je Slišković uoči osmog pogotka namjestio loptu na slobodni udarac, koji je bio dosta iskosa, te ponudio okladu sucu Dušanu Maksimoviću...

- Evo po 100 maraka da ću sad odavde zabiti!

Sudac, koji je inače noćna mora svakog hajdukovca zbog produživanja dvoboja Olimpije i Partizana 1976., je prihvatio okladu, a Baka je iz mrtvog kuta pogodio bliže rašlje.

Tako je Dinamo sa svojom jakom generacijom na turnir stigao kao viceprvak, a otišao s 'devetkom' koja se i danas prepričava. Uz Sliškovića je četiri gola postigao i Vladimir Skočajić.

Dodajmo još i da je u finale turnira ušao Partizan, tada jesenski prvak, te da je u tom dvoboju slavio Velež sa 1:0, a taj jedan gol je također postigao Blaž Slišković, koji je proglašen najboljim igračem i strijelcem turnira.

Kako je poznato, Doktor Baka će par mjeseci kasnije otići u Hajduk, gdje je također ostavio nezaboravan trag.

Velež - Dinamo 9:2

Gledatelja 18.000. Strijelci: Slišković 4, Skočajić 4, Okuka - Kranjčar, Deverić.

VELEŽ: Marić, Ćutuk, Dž. Hadžiabdić, Vukićević (Jakirović), V. Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Slato, Ledić, Skočajić, Kalajdžić. Trener: Vukašin Višnjevac

DINAMO: Stinčić (Ivković), Hadžić, Tucak, Mustedanagić (Devčić), Kurtela, Bošnjak (Marić), Kranjčar, Bručić, Deverić, Janjanin (Bonić), Mlinarić. Trener: Vlatko Marković

   

Vaša reakcija na temu