Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
DPH Zagreb je proslavio 75. rođendan na dan kada ima povijesno velik broj članova!

DPH Zagreb je proslavio 75. rođendan na dan kada ima povijesno velik broj članova!

'Uvjereni smo da će naše Društvo i dalje svojim radom biti na ponos slavnog imena Hajduka'

DPH Zagreb je danas proslavio 75. rođendan, pri čemu su objavili prigodni tekst, kojega prenosimo u cijelosti:

'Gotovo od najranijih dana Hajduka čvrsta je i njegova povezanost s hrvatskom metropolom i njegova vojska navijača i simpatizera u Zagrebu jedna je od najbrojnijih. Prvo organizirano gostovanje Hajdukovih navijača bilo je upravo 1927. godine na Maksimiru protiv HAŠK-a. Možda i najveći igrač Hajduka u povijesti bio je neponovljivi Bernard Bajdo Vukas. Rođeni Zagrepčanin s Trešnjevke koji je postao fetivi Splićanin. Ideja o stvaranju najstarije europske navijačke skupine 1950. godine nastala je upravo u Zagrebu u krugovima zagrebačkih studenata. 

U tom razdoblju u Zagrebu se odigrao i još jedan događaj vrlo bitan za povijest splitskog kluba. 2. travnja 1949. na inicijativu zaljubljenika u splitske 'bijele' iz redova dalmatinskih studenata osnovano je Društvo prijatelja Hajduka u Zagrebu. Bilo je to prvo takvo Društvo u svijetu koje će kasnije postati uzor brojnim drugim Društvima prijatelja Hajduka. Društvo je kroz duga i brojna desetljeća promoviralo strast i ljubav prema Hajduku, radilo na širenju članske baze, organiziralo brojna putovanja na utakmice... Ne smije se zaboraviti još jedno povijesno postignuće Društva prijatelja Hajduka u Zagrebu, a to je organizacija prve Bile noći 1965. godine. Bile noći postale su važan dio hajdučke tradicije, a zagrebačka Bila noć zaživjela je kao važan događaj u društvenom životu grada kojeg su posjećivala i velika imena poput Arsena Dedića, Gabi Novak, Miše Kovača, Vice Vukova... 

Kriza za DPH Zagreb započela je 1990-ih godina, kada je Društvo potpalo pod utjecaj 'pulitike koja je ušla kroz ponistru' i kada su 'divlji istjerali pitome'. Tih godina Društvo je u teškoj krizi kao i Hajduk, s djelovanjem i radom na sramotu časnih hajdučkih tradicija zaštite slabome i prkosa moćnome. No 2013. godine DPH Zagreb ustaje iz pepela poput Feniksa. Novi ljudi preuzimaju kormilo i vraćaju Društvo na put obnove i oporavka. Obnavlja se rad na promoviranju i širenju članstva, uređuju se prostorije u Bajdinom domu, organiziraju se uspješne i odlično posjećene Bile noći, kao i brojne humanitarne akcije i darivanja krvi... Društvo je dalo važan doprinos i u projektu Za sva vrimena kojim je osigurano da Hajduk zauvijek ostane klub svojih navijača i članova. DPH Zagreb prvo je Društvo koje je uplatilo puni iznos te osiguralo svoje mjesto u tematskom parku na Poljudu. Osim toga, DPH Zagreb među vodećim je Društvima s preko 200 donatora koji su svojim donacijama pomogli projektu. 

Danas na dan velikog jubileja DPH Zagreb je s gotovo 2400 članova na povijesno visokim brojkama članova, kao i naš splitski Hajduk. Vremena za Hajduk nikad nisu lagana, kao što nikad nije jednostavno biti navijačem Hajduka. No ljubav je to koju ne bismo ni za što na ovome svijetu mijenjali i u kojoj nikada nećemo i ne smijemo posustati. Uvjereni smo da će naše Društvo i dalje svojim radom biti na ponos slavnog imena Hajduka i svega što njegova povijest i tradicija predstavljaju. 

SRETAN NAM ROĐENDAN!' 

Vaša reakcija na temu