Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Robert Matić / hajduk.hr DUPLIN OSVRT: Buriću, Brada, Mijo i ekipa, ajmo i mi nekoga zgaziti

DUPLIN OSVRT: Buriću, Brada, Mijo i ekipa, ajmo i mi nekoga zgaziti

Kos je želio Bjelicu za trenera Hajduka, a Oršić je Rijekin škart

Nakon uvjerljive pobjede Dinama u Ligi prvaka nad Atalantom (4:0), a uoči 9. kola kola HNL-a i dvoboja Hajduka s Interom, činilo nam se izdvojiti određene zanimljive detalje...

1. Sasvim je izgledno da će Hamza Barry dvoboj protiv Intera početi s klupe i to u kojem god sustavu 'bijeli' igrali. Gužva je u veznom redu, a Hamza još i ne želi produžiti ugovor. Ovo s Hamzom je zicer, a bit će zanimljivo vidjeti što će još trener Burić složiti za Inter.

2. Tema prepoznavanja igrača je uvijek zanimljiva. Hajduku je još kao igrač Intera bio zanimljiv Mislav Oršić, no otišao je za milijun eura u Speziju. Od tamo je preselio u Rijeku, gdje je trener Matjaž Kek nakon nekoliko treninga procijenio 'ovaj je za drugu momčad' pa je Mislav nedugo potom otišao na posudbu u Celje. Nakon epizoda u Južnoj Koreji i Kini, došao je u Dinamo, gdje sada sa 27 godina igra najbolji nogomet karijere. Rijekin škart je, dakle, upisao hat-trick protiv Atalante.

3. Sve moguće hvalospjeve je pokupio Nenad Bjelica. Posebno za Atalantu je promijenio sustav u 3-5-2, a što je još bitnije, u najvažnijoj utakmici su mu svi prvotimci bili u top-izdanju. Neka ostane zapisano i to da je Bjelica trebao biti trener Hajduka kad je predsjedničku fotelju preuzeo Ivan Kos, s kojim je jako blizak. Kosu ideja nije prošla jer su mu tada vodeći ljudi NO-a sugerirali da bi 'previše bio još jedan iz Osijeka', očito se bojeći loše reakcije. Ne smije se zaboraviti da je malo prije svega toga u povijest ušla Marijana Bošnjak, također iz Osijeka, predsjednica kluba koja za mandata nikad nije došla ni na jednu utakmicu 'bijelih'. Jedna od Hajdukovih neslužbenih himni mogla bi biti i ona od Doris 'Krivi ljudi', Kos je odustao od Bjelice, došao je Marijan Pušnik, dalje je sve poznato...

4. Bio sam u Maksimiru na utakmici Dinama i Atalante. Nekako mi se činilo logičnim biti tamo blizu, 'iza grma', napraviti na licu mjesta razgovor s Mariom Pašalićem ako, primjerice, ostane 0:1. Tko zna, možda se baš on upiše i u strijelce, promišljao sam. Intuicija me ovoga puta potpuno izdala, jednako kao i talijanskog trenera Gian Piera Gasperinija, koji je doživio težak debakl, a iznenadio je i neuvrštavanjem 'Hajdučkog srca' u prvu jedanaestoricu za ovaj dvoboj.

5. Naravno da se nakon ovakve pobjede Dinama odmah povuče paralela s Hajdukom. 'Bijeli' su zadnji put neki klub iz Lige petice eliminirali još 1985. godine, kada su izbacili Torino. Od hrvatske samostalnosti su jednom igrali skupinu LP, a jednom EL, ali tamo se nisu sastajali s klubovima iz najjačih pet liga. Ovako glatkih i vrijednih europskih 4:0 su ostvarili 1994. godine u kvalifikacijama za Ligu prvaka protiv Legije, ali činilo se to tada normalnim pa se nije nešto posebno slavilo. 'Bijeli' su te sezone dogurali sve do četvrtfinala Lige prvaka i utakmice s Ajaxom koji će osvojiti i naslov prvaka Europe.

6. Navijači 'bijelih' dugo i predugo čekaju novi veliki domaći ili europski uspjeh, sezonu za pamćenje. S godinama praćenja Hajduka zaradio sam jedino učestale glavobolje i tablete za kolesterol kojima zatvaram radni dan. Naravno, tu su u kilometri ispijenih kava i pretakanja 'iz šupljega u prazno' uz nadu da će već od sljedeće utakmice biti bolje i da je napokon došlo naše vrijeme. U tom kontekstu vječnog iščekivanja najavljujemo i utakmicu protiv Intera... Neka nije iz Milana, nego iz Zaprešića, ali, Buriću, Brada, Mijo i ekipa, ajmo i mi nekoga zgaziti...   

Vaša reakcija na temu