Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović DUPLIN OSVRT: Prije točno 25 godina krenuo je HNL, današnji simbol neregularnosti i klijentelizma
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Prije točno 25 godina krenuo je HNL, današnji simbol neregularnosti i klijentelizma

Borba za Hajduk prerasla je u borbu za bolje društvo u cjelini

Na današnji dan prije točno 25 godina počelo je prvo nogometno prvenstvo Hrvatske. Otvoreno je utakmicom Dinama i Cibalije (2:0), na početku koje je intonirana Lijepa naša, a u izvještajima je notirano da je sudac Burilo iz Osijeka oštetio svoje Slavonce za čist jedanaesterac u 60. minuti. Prvenstvo je počelo u ratnim okolnostima, dominirali su naslovi 'Artiljerija tuče Šibenik i Skradin', 'Topnički napadi na Nuncijatu i Gruž', a velikosrpska agresija je baš u to vrijeme najžešća bila na području Zadra.

Povijesna je izjava Stanka Poklepovića, koji je tada bio trener 'bijelih':

- Igrat će se, makar nastupili s kacigama!

Za nas navijače Hajduka prvenstvo je počelo utakmicom protiv Istre, ali odigrana je baš 29. veljače, na najnepogodniji datum za rubriku 'na današnji dan'. Dobro pamtim to vrijeme i činjenicu da nisam bio među 4000 gledatelja koji su pratili taj susret na Poljudu. Bio sam u Trstu, gdje je istog dana na bazenu Bruno Bianchi odigrana finalna utakmica za prvaka Europe Jadran - Savona (11:8), kao pomoćnik snimatelju Mili Gizdiću. Bazen se tresao u ritmu Torcide, koja je tada pratila i vaterpolo, a Jadran je postao prvi hrvatski klub koji je osvojio europski naslov. Zanimljivo je i da su za splitsku momčad samo tada jednokratno nastupili Perica Bukić i Dubravko Šimenc, kao pojačanja iz zagrebačke Mladosti.

Hajduk se, pak, na Poljudu mučio više nego što je očekivano, s obzirom da je Istra u bivšoj Jugoslaviji bila četvrtoligaš. Završilo je 3:1, uz dva gola Koznikua (53. i 83.) i jedan Mornara (63.), dok je privremeno izjednačenje gostima donio Pamić (58.). Hajduk je nastupio u sastavu: Slavica, Španjić (od 64. Vladislavić), Novaković, Štimac, Abazi, S. Bilić, Jeličić, Miše, Mornar, Vučević, Kozniku.

Dinamo je u tom prvenstvu prvi put nastupio pod imenom HAŠK Građanski. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman se volio naslanjati na tradiciju HAŠK-a (osnovan 1903.) pa je Croatia 1998. godine slavila 95. rođendan. Zdravko Mamić je, pak, s Dinamom 2011. godine slavio 100. rođendan jer mu je miliji bio datum osnivanja Građanskog. Zapravo ni jedno ni drugo nije bilo točno jer je Dinamo osnovan 1945. godine, ali koga briga...

Tog, dakle, 29. veljače 1992. godine na Poljudu je uvertira utakmici bila prisega 158. pukovnije HV-a, a prvenstvo je počelo u nemogućim uvjetima, pod pritiskom UEFA-e, koja je zahtijevala da se što prije organizira natjecanje. Odigrana su 22 kola, ali je, primjerice, susret prve runde Dubrovnik - Zadar odigran u Metkoviću, a u drugom kolu je na Poljudu organiziran dvostruki program, Hajduk je širom otvorio vrata ratom ugroženima Šibeniku i Zadru, koji su u Splitu igrali protiv Osijeka, odnosno Varteksa. 'Bijeli' su u isto vrijeme igrali protiv Cibalije u Đakovu.

Hrvatska liga trebala je biti nešto čisto i ponosno, pa je javno publiciran kodeks sudaca, kojima je zabranjeno primati darove, a objavljeno je i da je gotovo sa zajedničkim večerama i dočecima klubova, odnosno lošim navikama iz lige bivše države. Liga je odigrana bez većih potresa, a Hajduk je, kako se i očekivalo, bio prvak. Goran Vučević službeno je proglašen najboljim igračem, a najbolji strijelac tog prvenstva bio je Ardian Kozniku, što je zanimljivo naglasiti jer do danas 'bijeli' više nisu imali prvog topnika lige.

Na žalost, nakon 25 godina moramo konstatirati da je HNL samo par godina nakon osnivanja prerastao u veliko razočarenje. Od kraja rata 1995. godine Dinamo je kao režimski klub u potpunosti prevladao domaćim nogometom, a pretvorba kojom je Udruga građana Dinamo naslijedila prvoligaški status, trofeje i UEFA-in ranking od Croatije d.d. te se riješila duga državi (cca 120 milijuna kuna), igračima i vjerovnicima, povijesna je prevara.

Zadnjih 12 godina gazda Dinama i HNS-a je Zdravko Mamić. On ima presudan utjecaj na biranje izbornika, sudačku organizaciju i sve reprezentacije. Prvenstvo je već godinama neregularno, Dinamo se s Lokomotivom u ligi ruga svima ostalima, a niti afera 'pošteno suđenje', u kojoj su sudački čelnici Širić i Djedović nepravomoćno osuđeni ništa nije promijenila.

Stadioni su katastrofalni, klubovi sa začelja igračima mjesecima ne isplaćuju plaće, 15 nogometaša je osuđeno zbog namještanja u 'aferi Offside', a na terenu u Zadru je od posljedica udarca glavom u betonski zid preminuo nogometaš Hrvoje Ćustić. Za tu tragediju nitko u HNS-u nije odgovarao, iako je teren na Stanovima dobio potrebitu licencu usprkos tome što nije ispunjavao uvjete.

Zanimljiva poveznica od prije 25 godina i danas su suci utakmice Hajduk - Istra, glavni Mateo Beusan, popularniji kao 'Oko sokolovo', pomoćnik Ante Kulušić, koji danas vedri i oblači kao prvi čovjek sudaca, te ne vidi u ova dva zadnja kola pogodovanje nikome, te drugi pomoćnik Veselko Bebek, otac Ivana Bebeka, koji se preobratio nakon suđenja derbija Hajduka i Dinama (2:0) u veljači 2009. godine, te je postao jedan od onih djelitelja pravde koji su za Dinamo puno važniji od angažmana 'svakojakih Sammira' na koje nakon Modrićeva iskaza gledamo i kao na bankomate.

Hajduk je sredinom devedesetih najprije bio poharan iznutra, da bi mu od travnja 1996. godine do siječnja 2009. godine bio blokiran račun. I nakon pretvorbe je pozitivno stanje računa kratko trajalo, pa je klub nedugo nakon što je proslavio 100. rođendan došao na rub stečaja, a preživio je na krilima navijača.

S vremenom je pripadnost Hajduku prestala biti tek klasična navijačka priča. Borba za Hajduk prerasla je u borbu za bolje društvo u cjelini, pa stoga ne čudi što su 'bijeli' u prošloj godini imali 43.000 članova.

Ovu 25. obljetnicu početka HNL-a dočekujemo bez zdravice i šampanjca, s gorkim okusom utakmice Dinama i Cibalije u kojoj je sudac Batinić oštetio svoje Slavonce nakaradnim, brže-bolje dosuđenim jedanaestercem, kojim je spriječio veći zaostatak Dinama za Rijekom.

Trenutno smo usred prijelaznog razdoblja, u kojemu nogometni puk željno iščekuje definitivan kraj ere Mamićeva Dinama i pad njegove marionete Šukera. Onih 30.000 ljudi s prosvjeda na splitskoj Rivi moći će nazdraviti tek kad se u potpunosti promijeni krvna slika krovne nogometne organizacije, a HNL od simbola neregularnosti i klijentelizma preraste u ligu jednakih šansi, kakvu se zamišljalo u vrijeme njenog osnivanja.                

Vaša reakcija na temu