Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka DUPLIN OSVRT: Zašto obitelj nije osudila izgrednike?
Duplin osvrt Piše: Blaž Duplančić

DUPLIN OSVRT: Zašto obitelj nije osudila izgrednike?

Baš nitko ga nije zaštitio

Ne, incident na Rujevici nije počeo jer je lopta pogodila dječaka na tribini, a niti Marko Livaja s tim ima ikakve ima veze. Vrijeđanje je počelo iz čista mira, snimka dobro pokazuje kako igrači treniraju, a iz publike se čuje 'Livaja nitko te ne voli... Tovare, je... ti majku, pogledaj istok, pi... ti materina tovarska, smeće...' Ponašanje dijela publike u Rijeci je bilo, ne za svaku osudu, nego dno dna. Ali jednako tako je činjenica i da Livaju baš nitko nije zaštitio, čega je već i on sam svjestan.

Izbornik Zlatko Dalić je nakon treninga imao priliku osuditi ponašanje gledatelja i zaštititi svog igrača, ali nije. Govorio je nešto drugo. Mogao se oglasiti i HNS, njegov predsjednik Marijan Kustić, ali do objave ovog teksta nismo vidjeli da je igdje osudio ispad dijela publike. Što se tiče medija i priče o istoj temi, to me uopće ne zanima. Novinarstvo je ionako subjektivno i svak nosi svoj dojam s određene utakmice o atmosferi, boljim i lošijim pojedincima i slično, a kad dođemo do ovakvih tema, onda ipak na površinu ispliva činjenica da baš svi najvažniji mediji imaju sjedište u Zagrebu, a u njima prevladavaju navijači Dinama koji se bave pisanjem.

No, gdje je u svemu tome HNS? Još nisu stigli kazniti Livaju za pjevanje 'freze, traktori...'? Ma hajte, reprezentaciji je trebao mir uoči Lige nacija, a za kaznu ima vremena. S tim da bi svaka osim novčane bila baš nakaradna, pogotovo kad se uzme u obzir 'povijest bolesti', odnosno kako su prošli s kaznama Dinamovi 'pjevači' Vedran Ćorluka i drugi, zatim gola guzica Dina Drpića, a pogotovo Damir Vrbanović, koji je nakon skandiranja 'jebi se, jebi, Splite' obnašao jednu od ključnih funkcija u HNS-u, kojim je drmao prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić, iza kojega je podugačak popis incidenata. Podsjetimo i da su Mamić i Vrbanović osuđeni za izvlačenje novca iz Dinama putem aneksa Ugovora o profesionalnom igranju s Lukom Modrićem i Dejanom Lovrenom

Kako je Modrić s vremenom izrastao u najboljeg hrvatskog igrača svih vremena, predvodio reprezentaciju do svjetskog srebra i bronce, te postao ikona Real Madrida, samim spomenom njegova imena u kontekstu ovog sudskog procesa, riskirate veliku količinu pljuvačke od strane svih onih koje je Luka toliko očarao igrama da ih spomen njegova imena u negativnom kontekstu iritira otprilike kao nas hajdukovce vrijeđanje Livaje. I kako pomiriti ova dva svijeta? Pa dobar korak je možda mogao biti baš taj da Modrić, kao kapetan reprezentacije, istupi preko društvenih mreža i zaštiti svog suigrača, ali i to je izostalo. Vidjeli smo tek objavu Ivana Perišića na Instagramu (isprika ako je još netko reagirao na sličan način, a nismo primijetili).  

Idemo dalje, od suđenja se oprostio Ivan Bebek. Utakmicom u Maksimiru. Vidio sam kako neki traže kažnjavanje Livaje 'jer kako se kaznilo Bebeka'. Riječki sudac je dobio dva mjeseca zbog 'mijaukanja', ali ogromna je razlika u tome što se od njega očekuje da jednako pristupa svim klubovima, dok je jasno da će igrač biti obojan u klupske boje. Kod sudaca je specifično što kad prestaju biti aktivni u pravilu zauzimaju ključne pozicije u Komisiji, gdje i te kako i dalje imaju utjecaj. Spomenimo ovdje Ivana Novaka, koji potpisuje derbi Dinama i Hajduka (1:1) u Maksimiru, po nama najdramatičnije suđenje na štetu Hajduka od hrvatske samostalnosti. 'Bijeli' su ostali neporaženi samo zahvaljujući maestralnom Stipi Pletikosi koji ne samo da radi u HNS-u, nego je i bio na treningu kad se vrijeđalo Livaju. I ni on nigdje nije osudio vrijeđanje bijele desetke ili barem nismo vidjeli da jest.

Kad sve skupa zbrojimo, gdje je tu obitelj i je li Livaja neželjeno dijete? Da se sve ovo i još tisuću puta gore izgovorilo nekome od 'bijelih' na Rujevici tijekom Jadranskog derbija, nitko se ne bi ni osvrnuo, ali očito je mržnja publike u Rijeci prema Hajduku i Livaji dosegla tu visinu da je jača i od ljubavi prema hrvatskoj reprezentaciji, odnosno poštivanja igrača dok nosi nacionalni dres. I, ne lažimo se, obitelji tu nema. Marko Livaja ima familiju, prgavu ili kakva god već jest, ali je njegova, jedva ga je dočekala i obožava ga sa svim vrlinama i manama. Upravo je Livaja jedan od najzaslužnijih što se u Splitu promijenila i klima prema reprezentaciji, gdje je on postao jedan od važnih igrača, zabio je na SP-u, a čak se i dio Torcide vratio na Sjever za prošli susret Vatrenih na Poljudu.

No, nakon što je grubo izvrijeđan na Rujevici, definitivno je izostala adekvatna reakcija 'obitelji'.

Vaša reakcija na temu