Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
EDUOKOVA PRIČA: Jednom je postigao svih šest pogodaka na utakmici, a prvi gol za Kasimpasu je zabio Galatasarayu!

EDUOKOVA PRIČA: Jednom je postigao svih šest pogodaka na utakmici, a prvi gol za Kasimpasu je zabio Galatasarayu!

Jednom je prlikom prelaska bio dio prave trakavice

Samuel Emem Eduok rođen je 31. siječnja 1994. u nigerijskom gradu Itu koji broji nešto više od 100.000 stanovnika. U Nigeriji je i počeo graditi svoj nogometni put. Igrao je za Akwu i Dolphins, a dobre igre u domaćoj ligi donijele su mu poziv u reprezentaciju Nigerije do 20 godina.

Bio je dio momčadi koja je 2013. godine igrala na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. U igru je ušao u susretima protiv Kube i Južne Koreje, a na terenu je ukupno proveo 40 minuta. Nigerija je u Turskoj zaustavljena u osmini finala kada je bolji bio Urugvaj. Zanimljivo je da je tada svjetski prvak bila Francuska, a najbolji igrač turnira bio je Paul Pogba.

Iduće je sezone (2014. nap.a) eksplodirao u dresu Dolphinsa. U nigerijskom je prvenstvu zabio 20 pogodaka, bio je drugi strijelac lige. No, jednu utakmicu zasigurno posebno pamti. Bilo je to u listopadu 2014. kada je u pobjedi protiv Nembe Cityja od 6:0 postigao svih šest pogodaka! Osim 20 pogodaka u prvenstvu, te je sezone bio jako efikasan i u Kupu. Dolphinsi su stigli do finala u kojem su poraženi, a Eduok je postigao ukupno pet pogodaka i proglašen je za najboljeg igrača. Na kraju 2014. na njegovu je adresu stiglo nekoliko ponuda.

- Nisam opterećen ponudama, znam da ću kad tad završiti u Europi. Nijedna ponuda zasad nije službeno došla do mene - rekao je tada Eduok, vjerojatno i ne znajući da će dva i pol mjeseca kasnije biti dio prave trakavice.

Što se točno dogodilo? Norveški Sarpsborg bio je najkonkretniji, dogovorio je sve uvjete s igračem, no kada je Eduok stigao na potpis doživio je pravi šok. Naime, Norvežani su umjesto s Dolphinsom pregovarali s jednom Akademijom u Nigeriji. Štoviše, na kraju je Eduok i potpisao ugovor s Norvežanima.

- Stigao sam u Norvešku, potpisao ugovor, ali agent nije dobio dozvolu od Dolphinsa za pregovore - objasnio je jednom prigodom Eduok koji je nešto kasnije potpisao za Esperance iz Tunisa.

Cijeli se slučaj pretvorio u sapunicu, no na kraju je ipak otišao u Tunis. Ipak, zbog cijele situacije oko transfera je maknut s popisa reprezentacije za prijateljske oglede s Obalom Bjelokosti i Sudanom. Esperance je za njegove usluge platio Dolphinsu 300.000 eura, a debi za novi klub imao je ožujku u Afričkoj ligi prvaka protiv kamerunskog Cosmosa.

Do kraja sezone odigrao je 19 utakmica i zabio osam pogodaka. Iduće sezone nije previše igrao. Odigrao je 12 utakmica, na terenu je ukupno proveo 495 minuta, te je u ljeto 2016. otišao u Tursku, na posudbu u Kasimpasu. Debitirao je u trećem kolu u porazu protiv Basaksehira (3:1), a zanimljivo je da je prvi pogodak u dresu Kasimpase zabio u 13. kolu i to Galatasarayju! Unatoč tome njegova je momčad poražena 2:1.

Odigrao je te sezone 38 susreta i postigao šest pogodaka. Iduće ljeto, dakle 2017. Kasimpasa je odlučila otkupiti njegov ugovor od Esperancea za 350.000 eura. U sezoni 2017/18 odigrao je 33 utakmice i zabio sedam pogodaka. Prošlu je sezonu započeo u Kasimpasi koja je bila pravi hit u Turskoj. Neko vrijeme bili su na prvom mjestu vođeni legendarnim turski trenerom Mustafom Denizlijem. U prvih 17 kola Eduok je zabio pet pogodaka. Sjajan je u redovima Kasimpase bio senegalski napadač Mbaye Diagne koji je u 17 kola zabio čak 20 pogodaka. Na polusezoni su bili na drugom mjestu, a onda je uslijedila rasprodaja. Diagne je otišao u Galatasaray u transferu vrijednom 13 milijuna eura, a Eduok je otišao u Erzurumspor.

Riječ je o klubu koji se borio za ostanak, a zanimljivo je da je za njega plaćeno 400.000 eura odštete, iako je prema Transfermarktu vrijedio milijun i pol eura, koliko prema njima vrijedi i danas. Već u trećem nastupu za Erzurumspor postigao je dva pogotka, u pobjedi protiv Sivasspora (4:2). Zabio je do kraja sezone još dva pogotka. Jednog je zabio svom bivšem klubu, Kasimpasi, a jednog Bursasporu.

Ipak, iako je Erzurum igrao vrlo dopadljivo, na kraju su ispali iz lige te je klub napustio veliki broj igrača. Za reprezentaciju Nigerije u službenom susretu debitirao je u rujnu 2015. u kvalifikacijskom susretu za Afrički kup nacija u gostima protiv Tanzanije. Susret je završio bez golova, a Eduok je u igru ušao u 70. minuti. To mu je zasad ostao jedini nastup u reprezentaciji, no to i ne čudi s obzirom na ogroman koncentrat kvalitete koji Nigerija posjeduje u ofenzivnom dijelu. Ighalo, Musa, Simon, Kalu, Onyekuru, Onuachu samo su neki od napadača 'super orlova' koji večeras u četvrtfinalu Afričkog kupa nacija igraju protiv Južnoafričke Republike. 

Eduok je sada blizu dolaska u Hajduk...

Vaša reakcija na temu