Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO/VIDEO Ivan Mandić skočio s padobranom iznad Keopsove piramide i razvio zastavu Hajduka

FOTO/VIDEO Ivan Mandić skočio s padobranom iznad Keopsove piramide i razvio zastavu Hajduka

Tako je proslavio pobjedu nad Dinamom

Vodeći padobranski klub u Egiptu je prvi put organizirao međunarodni skup skakača u svrhu promocije zrakoplovstva, padobranstva i turizma u toj zemlji. Po prvi put u povijesti egipatska vlada je dopustila stranim državljanima ulazak u vojnu bazu te skok iz transportnog aviona C130 Hercules s visine 4500 metara.

Član splitskog padobranskog kluba Graviton-demo, skakač Ivan Mandić sa svojih preko 450 skokova je tako postao prvi Hrvat koji tamo skočio i to iznad posljednjeg od 7 originalnih svjetskih čuda, 137.5 metara visoke Keopsove piramide u Gizi. Odradio je dva od planirana četiri skoka po jako lošem vremenu jer se stalno dizao pijesak iz pustinje te nije bilo moguće poletjeti. Mandić je na ovaj način proslavio pobjedu nad Dinamom, ali i ispunio svoj dječački san da Hajduk postane prvi klub u povijesti čija se zastava zavijorila iznad jednog od najstarijih svjetskih čuda.

Ivan od srca zahvaljuje svima koji su na bilo koji način pomogli ovaj pothvat - splitskoj zrakoplovnoj kompaniji Split air, SuperSport kladionici koji su dali potporu projektu te naravno svome Hajduku, odnosno Odjelu marketinga koji su dali logističku potporu.

- Izuzetno sam sretan i ponosan da je plodom urodio napor da odradim ovaj skok. Zahvala ide veleposlanstvu Egipta te Ministarstvu kulture i očuvanja baštine koji su naposljetku ipak dali zeleno svjetlo za zastavu i to bas Hajduka. Moram spomenuti i zahvaliti predsjedniku Gravitona Jeri Duplančiću koji je za ovaj skok modificirao moj padobran te nastavniku Marku Popadiću koji je davao savjete za skok. Na kraju svega posebna zahvala osobi koja ima odgojila i radi koje sam zavolio nebo i padobranstvo, osobi koja ima preko 1500 skokova... koja je svoj posljednji skok napravila na 100 godina hajduka, to je moj ujak Miljenko Jelić. Sam skok je prošao uz dosta poteškoća, iskok je bio s 4500 m. Nakon slobodnog pada od 85 sekundi sam započeo sekvencu spuštanja. Susreo sam se s vrelim pustinjskim zrakom koji je stvarao jaku turbulenciju i termiku i sa zastavom me izbacivao iz balansa i putanje. Same piramide su također predstavljale opasnost jer se među njima stvaraju zračni tuneli koji su me pošteno udarali, ali za našeg dragog Hajduka ništa nije bilo teško. – s oduševljenjem je pričao Mandić i tako proslavio veliku pobjedu bijelih u najvećem derbiju hrvatskog nogometa.

Vaša reakcija na temu