Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović FOTOGALERIJA Hajduk će za svoj 112. rođendan dobiti pet različitih vrsta vina

FOTOGALERIJA Hajduk će za svoj 112. rođendan dobiti pet različitih vrsta vina

U suradnji s Udruženjem ‘Vino Dalmacije’, u cilju očuvanja nasljeđa autohtonih dalmatinskih sorti, stvaranja zajedničkog standarda kvalitete, HNK Hajduk je danas organizirao degustaciju vina koja će nositi ime i znak kluba

Hajduk je pozvao sve zainteresirane proizvođače na dostavu ponuda za proizvodnju i distribuciju vina koja će nositi ime i znak HNK Hajduk. Prijavilo se 11 proizvođača koji su ispunili tražene kriterije. U suradnji s Udruženjem ‘Vino Dalmacije’, u cilju očuvanja nasljeđa autohtonih dalmatinskih sorti, stvaranja zajedničkog standarda kvalitete, prijavljene uzorke vina danas je u Bijelom salonu na Poljudu degustirao stručni žiri. 

- Hajduk ima veliku odgovornost prema imenu i grbu kojeg gradi dugi niz godina. Za Hajduk je samo nabolje dovoljno dobro, proizvod koji je najbolji na tržištu i da svojom kvalitetom može nositi ime i znak kluba. Naša odgovornost je da našim potrošačima, navijačima i kupcima damo najbolje. Iako su proizvodi koje već imamo u ponudi kvalitetni, željeli smo da struka da svoj sud. Najbolji enolozi i stručnjaci iz tog područja kazat će što je najbolje za cijenu koju želimo dati našim potrošačima. Prijavilo se jedanaest zainteresiranih vinara iz Dalmacije koji žele ući u priču s nama, a mi bismo željeli imati pet različitih vrsta vina cjenovno različitih kategorija - navodi članica uprave Hajduka Marinka Akrap.

Iz Hajduka se nadaju kako će cijeli proces završiti do Hajdukovog rođendana kada planiraju predstaviti nove marketinške proizvode. 

- Prigode kao što su rođendani uvijek su lijepi za slavlje i nove početke, stoga vjerujemo kako ćemo vina plasirati do 112. rođendana Hajduka. Nakon što je stručna komisija danas ocijenila vina, idemo u proces razgovora sa samim vinarima i potom ćemo dogovoriti uvjete suradnje s odabranima. Na kraju slijedi jednako važan dio - kreiranje etikete i ambalaže, a što također proizvod čini dobrim. Nastojat ćemo da kupac dobije maksimalnu kvalitetu za novac koji izdvaja. Obratili smo se Udruženju ‘Vino Dalmacije’ kao kompetentnom partneru u ovoj priči, oni su nam jamac koji će i u budućnosti kontrolirati zadovoljavaju li vina ono što smo danas definirali - otkriva Akrap. 

Znanstvenica sa splitskog Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša dr.sc. Ana Mucalo, koja se dugi niz godina bavi vinogradarstvom i vinarstvom, organizirala je današnju degustaciju na kojoj su kategorizirali prijavljene vinare s dugogodišnjom tradicijom u proizvodnji i distribuciji vina od autohtonih dalmatinskih sorti.

- Hajduk nas je kontaktirao s ciljem izbora pet vina u pet različitih kategorija. Izabrat ćemo bijelo vino srednje kvalitete, bijelo visoke kvalitete, crno vino srednje kvalitete, crno vino visoke kvalitete i premium vina. Na ovaj način Hajduk poziva na kvalitetu i na autentičnost pojedinog proizvoda. To su vina autohtonih sorti, koja imaju zaštićenu oznaku izvornosti. Na samo ocjenjivanje dospio je 31 uzorak vina od 11 različitih proizvođača, mahom s područja Dalmacije, a među njima je nešto više crnih vina. To ne čudi jer plavac mali je naša najzastupljenija sorta u uzgoju - otkrila nam je Mucalo koja je potom s kolegama iz žirija, u sastavu Stipe Ivić, Nikola Colnago, Davor Mitrović i Ivan Bratinčević, započela nimalo lagan zadatak.

Nakon nešto više od sat vremena degustacije, stručnjaci su dali svoje mišljenje i rangirali prijavljene uzorke vina. 

- Kušali smo bijela vina sorti kao što su debit, zlatarica, kujundžuša, bogdanuša, rukatac, crna vina kao što su plavac mali, babić, crljenak. Imali smo dosta težak zadatak izabrati najbolja, kako bi Hajduk mogao složiti listu vina po traženim kategorijama i kriterijima. Ono što se u prvom redu gleda je izgled, zatim miris i okus. Karakteristike vina ocjenjujemo temeljem dugogodišnjeg iskustva, a isto tako očekujući što svaka sorta može dati. Nadamo se da će titulu najboljeg odnijeti ono vino kojeg ova peteročlana komisija odabere - zaključio je Ivić.

Vaša reakcija na temu