Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ivica Čavka GENNARO GATTUSO: Livaja je navikao na uvrede, a rano je za pričati o naslovu prvaka!

GENNARO GATTUSO: Livaja je navikao na uvrede, a rano je za pričati o naslovu prvaka!

'Rijeka mi se kao momčad jako sviđa'

Nakon četiri uzastopne pobjede pred Hajdukom je novi ispit. U osmom kolu HNL-a 'bijeli' u nedjelju (20 sati) gostuju na Rujevici. Protivnik je Rijeka, trenutno vodeća momčad lige s istim brojem bodova kao i Hajduk, ali s boljom gol razlikom. Na početku press konferencije trener Hajduka Gennaro Gattuso upitan je vraća li se u prvu postavu Rokas Pukštas i hoće li igrati Bruno Durdov.

- Ne odgovaram na takva pitanja. Dvojica igrača koja nisu spremna su Bamba i Trajkovski. Ostali igrači su zdravi - rekao je Gattuso, a na pitanje o Rijeci odgovara:

- Momčad su koja mi se jako sviđa, njihov mentalitet. Ako Hajduk želi pozitivan rezultat mora imati istu glad, želju, volju, energiju kao i Rijeka. Njihovi krilni napadači su najveća opasnost. Na to se moramo pripremiti. Dobro igraju s loptom i bez nje. Igraju dosta visoko, ali se brzo povlače put natrag.

Kakav će Hajduk biti na Rujevici?

- Bit će to drukčija utakmica od one protiv Gorice. Trebat ćemo imati volju u trenucima kada budemo patili. Kod moje momčadi najviše mi se sviđa što nema euforije. Zbog toga sam miran. Tek je odigrano sedam kola, ima još puno utakmica. Mislim da nije vrijeme ni za kakve prognoze i kalkulacije. Moramo raditi na stvarima koje još uvijek nisu dovoljno dobre. Ako pobijedimo u Rijeci nismo osvojili naslov prvaka. Momčad je koncentrirana, radi dobro i moramo tako nastaviti. Ima igrača koji nisu zadovoljni što ne igraju, ali u modernom nogometu s pet izmjena svi imaju priliku, a kada dođe moraju je dočekati spremni. 

Jesu li ovakve utakmice i vrući tereni za igranje vama još veća inspiracija? U Rijeci je meta navijača često Marko Livaja...

- Već nakon pet minuta navijače izgubiš iz glave. Kada sam igrao, često su me vrijeđali, vikali su mi svašta. Te uvrede bile su mi dodatna snaga. Nakon određenog vremena na terenu ne čuješ ništa. Marko Livaja navikao je na uvrede, igrao je u Grčkoj najveće derbije. Svaku utakmicu moramo igrati na pobjedu, velika je odgovornost imati 20-25 tisuća navijača na Poljudu. U vrijeme Covida vidjeli ste kako izgleda nogomet bez navijača. To je kao da gledam film sa ženom kod kuće, a s navijačima je to kao da se film gleda u najvećoj kinoteci. 

Bi li vas bod zadovoljio?

- Zanima me izvedba i mentalitet igrača. Sve to zajedno donosi to rezultat. Želim da momčad odigra ozbiljnu utakmicu, a onda ćemo vidjeti za što će to biti dovoljno. Rezultati i dobre utakmice grade mentalitet. Trebamo respektirati Rijeku. Sigurno će oni ići na pressing i veliki intenzitet od prve minute. Na to moramo biti spremni. 

Je li Rijeka odličan test da se vidi gdje je Hajduk sad?

- Znamo gdje smo. Sigurno nismo najjača momčad, ali možemo svima biti nezgodni. Rijeka je u posljednje dvije-tri godine zabila 15 golova s udaljenosti od 20 metara. Tu moramo biti vrlo oprezni. Imamo vrline i mane, ali moramo djelovati i igrati kao momčad. Imamo dva veznjaka koji znaju odlično igrati nogomet. Sigurno će raditi problem svim našim protivnicima. Uvijek će se dogoditi da se protivnici muče s Hajdukom. Moj cilj je što prije spoznati naše mane kako bi ih popravili. 

U nas se kaže da momčad koja pobjeđuje se ne mijenja. Planirate li neke promjene i koliko su blizu prve postave Sigur i Šarlija?

- Ovdje ne postoje glavni igrači i oni koji ne igraju, igrači s klupe. Sviđa mi se vidjeti igrače koji ne igraju da nisu zadovoljni. Bilo bi neprirodno da su sretni što ne igraju. Važno je da treniraju dobro i da budu spremni u svakom trenutku. 

Radili ste u mnogim zemljama. Postoji li razlika pripreme derbija u Hrvatskoj i drugdje?

- Kao trener nemam dobra iskustva sa stadionom u Rijeci. S Milanom sam izgubio, s Napolijem jedva pobijedio. U derbijima ima više ljudi na tribinama. Moj dojam je da tko god igra protiv Hajduka igra 's nožem u ustima'. Hajduk je momčad koja okupi 30.000 ljudi. Raduje me da više tisuća naših navijača pohodi svako gostovanje. Teško je raditi paralele s derbijima u drugim zemljama, primjerice Marseille-Lyon, Valencia-Villarreal, to su utakmice s 50-60 tisuća navijača. Ovdje je kompletno drukčija situacija. U Hrvatskoj, Hajduk i Rijeka mogu stvoriti atmosferu koja je vjetar u leđa. Ova liga je teška, još uvijek nisam odigrao laganu utakmicu. Sate i sate provodimo u video sali i analiziramo naše protivnike. 

Što kažete na dolazak Bjelice u Dinamo?

- Sretan sam što je pronašao posao. Želim mu svu sreću. Ima veliko iskustvo i znanje. Vodio je klubove u Italiji, Njemačkoj, Turskoj. Poznata mi je njegova filozofija nogometa.

Kako vidite početak Serie A?

- Gledam utakmice. Lagao bih kada bih rekao da ne gledam. Torino mi se sviđa. Vanoli radi odličan posao. Za Milana su govorili da je 'mrtav', a onda je slavio u derbiju. Pobjedom protiv Leccea može skočiti na prvo mjesto. U nogometu je sve moguće. Velike momčadi gube bodove. Napoli je krenuo lošije, ali se sada posložio. To nije bilo upitno, pogotovo kada se uzme u obzir da ih vodi Antonio Conte. Od njih očekujem dosta, ove sezone mogu stići daleko - zaključio je Gattuso. 

Vaša reakcija na temu