HAJDUK JE NJEMU BIO SVE Na Poljudu obnovljena vitrina Vladimira Beare

HAJDUK JE NJEMU BIO SVE Na Poljudu obnovljena vitrina Vladimira Beare

Zvali su ga veliki Vladimir, balerina s čeličnim šakama, čovjek od gume

Svečano je jutros bilo na Poljudu. Povodom pete godišnjice smrti Vladimira Beare obnovljena je i nadopunjena njegova vitrina u Trofejnoj sali poljudskog stadiona.

- Danas se sjećamo jednog od najvećih sinova našeg kluba. Odajemo trajnu zahvalnost velikom Vladimiru kojeg sam imao čast i osobno poznavati. Bio je velik kao vratar, ali i kao čovjek. Skroman, nenametljiv, tih i povučen, pun ljudskosti i privrženosti svom Hajduku o čemu govori njegova posljednja želja 'neka mi kapsil bude pokriven zastavom Hajduka'. Mnogi nogometni velikani složni su da je Vladimir Beara najbolji vratar što ga je svijet ikad imao. Veliko vam hvala na svemu što ste dali svom voljenom klubu - rekao je predsjednik Hajduka Marin Brbić, a zatim je riječ dobio Ivan Katalinić.

- Kao golman mu se moram zahvaliti na svemu što je napravio za mene. Kada sam došao s 19 godina iz Trogira, Vlado me učio prve vratarske korake. Moram ispričati jednu stvar koja mi se dogodila. Kada sam otišao u Englesku 1980. trener golmana me nakon dva tri mjeseca upitao od koga sam naučio tehniku. Ja sam mu rekao od Beare, on se iznenadio i rekao mi da Bearina slika stoji u Nogometnom savezu Engleske. Ta slika je od 1953. kada je reprezentacija svijeta igrala protiv Engleza. To pokazuje koliko je bio velik, koliko je svijet znao za njega i uz Jašina je bio najbolji vratar svih vremena. Mislim da je i danas tako, i u Hrvatskoj i Hajduku. Zahvaljujem se njegovoj obitelji i želim da stvaramo nove Beare - rekao je Katalinić.

Na kraju je riječ dobila i Bearina pokćerka Ivona Vrdoljak Raguž koja je svoj govor emotivno čitala s papira.

- U ime obitelji, majke Jadranke, supruga Davora i sina Luke Petra zahvaljujem se Upravi i kroničaru Hajduka na inicijativi da se povodom pet godina od smrti našeg Vladimira u trofejnoj sali otvori vitrina s njegovim eksponatima. Naš Vladimir bi sigurno bio ponosan što je jedan dio uspomena izložen javnosti u njegovom voljenom klubu. Izložili smo njegova priznanja koja je dobio tijekom karijere. Drago nam je što Hajduk otvaranjem ove vitrine pokazuje da cijeni svoju prošlost. Važno je učiti iz tradicije koja treba biti ponos i uzor svim novim naraštajima, posebno onima koji će u budućnosti nositi dres Hajduka i živjeti hajdučke vrijednosti. Vladimir je isticao kako Hajduk je i uvijek će biti simbol svita, kako je veliki klub jer ima najbolje navijače na kugli zemaljskoj. Govorio je, Torcida je uvijek bila i bit će naš 12. igrač. Zvali su ga veliki Vladimir, balerina s čeličnim šakama, čovjek od gume. Da, sve je to on bio između vratnica, ali sve one koji su ga uistinu poznavali bio je pošten i skroman čovjek, jednostavan i iskren. Moglo bi se reći ranjiv poput djeteta i spreman u svakom trenutku svima pomoći i udijeliti toplu riječ. Naš Vlado život je posvetio biloj boji, neizmjerno je volio svoj Hajduk. Citirat ću njegove riječi koje najbolje opisuju što je njemu Hajduk bio: 'Hajduk je meni sve, s njim u mislima i danas se budim i idem na počinak. Hajduk je moja najveća ljubav koja poput svake lijepe ima lijepih, ali i oni manje lijepih trenutaka. Ljubav zbog koje srce jače zaigra'. S ovom svojom ljubavi ogrnut Hajdukovom zastavom otišao je na vječni počinak - kazala je.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(49707, "");
Pregledaj komentare