Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka

U čast velikom podvigu, slavnoj generaciji igrača i stručnom vodstvu, do kraja prvenstva ćemo obraditi svaku utakmicu točno na datum kada je odigrana

Dana 27. lipnja 1971. Hajduk je odigrao zadnje kolo prvenstva u kojemu je postao prvak nakon dugih 16 godina čekanja. Nisu 'bijeli' ušli u to prvenstvo kao favoriti, trener Slavko Luštica je u intervjuu uoči sezone kazao da bi svaka pozicija iznad četvrtog mjesta predstavljala veliki uspjeh, no odigrali su niz utakmica za pamćenje i ovog proljeća slavimo okruglih 50 godina od tog veličanstvenog podviga, koji je garniran s dva nezaboravna dočeka na Rivi i utakmicom 'svi u bijelo' u zadnjem kolu.

U čast tom velikom uspjehu, slavnoj generaciji igrača i stručnom vodstvu, do kraja prvenstva ćemo obraditi svaku utakmicu točno na datum kada je odigrana. Svaka od njih ima posebnu i zanimljivu priču, a krećemo s domaćim dvobojem 21. kola protiv Crvenke, odigranim 28. ožujka 1971., u kojemu je Hajduk upisao pobjedu od 2:1, ali je na kraju cijeli Stari plac - zviždao.

Bura negodovanja je obilježila taj susret jer je publika došla vidjeti uvjerljivu pobjedu, a 'bijeli' su se pošteno namučili.

- Bili smo bolji tokom cijele utakmice i smatram da nismo zaslužili koncert zvižduka što su nam ga na kraju priredili naši navijači. Bilo je očito da smo se trudili, ali nas lopta nije htjela - bilježi Slobodna Dalmacija izjavu lijevog bočnog Marina Lemešića nakon utakmice.

Zapažen je bio Ivan Pavlica, koji je prvi pogodak zabio iz slobodnog udarca, kod drugoga je asistirao Petru Nadovezi, a još je uzdrmao i gredu. Pavlica je u Hajduk stigao 1968. godine, prethodno je bio igrač Trešnjevke i Zagreba, a na Stari plac ga je doveo Bernard Vukas, koji je tada obavljao dužnost sportskog direktora. Pavlica je nakon ovog prvenstva s Hajdukom osvojio i Kup 1972., a onda otišao u francuski Metz.


Zanimljivo je i da su gosti na poluvremenu mijenjali vratara jer su Svilara smatrali krivim za prvi gol, a Luštica je u svlačionici ostavio Juricu Jerkovića koji je tih dana bio pod paljbom kritika. Čak je i trener 'bijelih' konstatirao kako mladom Jerkoviću ništa nije išlo i da je potpuno izvan forme. No, upisana je prva pobjeda u drugom dijelu prvenstva i to je bilo najvažnije.

Što se Crvenke tiče, ona je 1971. godine prvi i zadnji put igrala 1. jugoslavensku ligu. Radi se o klubu iz mjesta u Vojvodini koje u nekadašnjoj državi nije bilo poznato po nogometu nego po tvornici slatkiša koja je krenula četiri godine kasnije. Generacije djece iz bivše države pamte Jaffa kekse i Munchmallow, a klub je s vremenom potonuo sve do najnižeg ranga.

Na kraju ove naše prve priče kažimo da sada slijedi reprezentativna stanka jer se na Starom placu igra utakmica kvalifikacija za Europsko prvenstvo između Jugoslavije i Nizozemske.

Hajduka nakon toga čeka teško gostovanje protiv Radničkog u Nišu. U vrhu tablice je gužva, jesenski prvak Partizan ima jednak broj bodova kao i 'bijeli', a samo bod iza je Dinamo. Čeka nas težak ispit, trener Luštica smatra da mu je prvenstvena stanka došla u pravom trenutku kako bi još jače krenuli u nastavak utrke za prvaka.

Hajduk - Crvenka 2:1 (1:0)  

Split - Stari plac. Gledatelja 14.000. Sudac: Selimović (Sarajevo). Strijelci: Pavlica u 32. i Nadoveza u 55. minuti za Hajduk, a Čabarkapa u 90. za Crvenku. 

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Buljan, Boljat, Holcer, Lemešić, Hlevnjak, Jerković (Smolčić), Nadoveza, Jovanić, Pavlica.

CRVENKA: Svilar (Savić), Milovanović, Lečić, Jovović, Ilić, Živadinović, Čabarkapa, Ostojić (Grgić), Bešlin, Basta, Kanački. 

Dodajmo još i da je na naslovnoj fotografiji članka strijelac drugog gola protiv Crvenke Petar Nadoveza, a snimka je kasnijeg datuma, nakon ove sezone.   

Vaša reakcija na temu