Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Bilić: Novi sportski direktor nema nikakva prava donositi odluke o postojećem treneru!

Bilić: Novi sportski direktor nema nikakva prava donositi odluke o postojećem treneru!

'Jesam li rekao da su kapetani glavni problem svlačionice? Nisam'

Hajdukov predsjednik Ivan Bilić je na presici odgovarao na brojna pitanja. Jedno od njih je bilo: 'Hoćete li tužiti Nikolu Kalinića, i je li Pavelin vodi Hajduka iz sjene?'

- Neću, a Aljoša Pavelin ne vodi Hajduka iz sjene. 

Prije 107 dana ste rekli da je Nikola legenda kluba, da je veliki hajdukovac i odličan karakter. Je li se on promijenio ili nešto drugo i je li novi sportski direktor stranac?

- I dalje se slažem s ovim dijelom o Nikoli. On je hajdukovac, iskreno vjeruje da to što misli je ispravno. Zbog toga mi je žao. On je inicijalno u jučerašnjem razgovoru neke druge stvari rekao. Bila je najava da će njegova presica biti iza Dinama, a na kraju se to pretvorilo u live press konferenciju. Jako mi je žao da se to dogodilo. Imao sam drugačija očekivanja od Nikole. U prvih 20 dana sam bio uvjeren da s njim dobivamo dugoročnog sportskog direktora. Postojao je plan dodatne edukacije i elemenata gdje su mu ljudi trebali pomoći. Ono što se dogodilo je vjerojatno rezultat enormnog pritiska. Razlog što nismo izašli s imenom novog sportskog direktora je što nismo još potpisali ugovor.

Koliko ima istine u Kalinićevim riječima?

- Transfer liste postoje. Njih izrađuje sportski direktor. Postojale su razne liste, ulazne, izlazne, liste igrača koji žele otići. Uprava se u to ne miješa, niti ikad može predlagati ime za takvu listu. Jesam li rekao da su kapetani glavni problem svlačionice, nisam...

Kalinić je rekao da mu je prvi dan kada je došao da klub ima riješenog trenera. Bili ste u Poljskoj, razgovarali s Papszunom, i što kažete za odlazak na put u Marbellu? Na Novoj TV ste izjavili da vam je sugerirano ime voditelja Akademije...

- U Poljskoj smo bili ja, Nikola i vođa skauta. Iz skautske službe postoji lista od 150 trenera koja se počela izrađivati drugi dan kad sam ja došao. To je bila jako kvalitetna tajna. Dao sam nalog tadašnjem dijelu sportske direkcije da sastavlja listu. Zbog jednog trenera smo išli u Poljsku. Nećemo ga imenovati. Nenormalno bi bilo da sportski direktor dođe i sam radi svoju listu. U Marbellu smo išli kada su pregovori bili u završnoj fazi. Ugovor je bio odobren prije nego što smo došli u Marbellu. Bitno je naglasiti da su svi u lancu kod pregovora trenera bili jako brzi. Kod dovođenja je apsolutnu odgovornost imao sportski direktor. Budžet koji smo mi u financijama stavili NO je odobrio. Ista stvar se dogodila u dva trenera prije. Obojica su odobrena i izašlo se u susret želji sportskog direktora. Na Novoj TV sam govorio više od 20 minuta, a neke stvari su izbačene. Prije dolaska u Split sam se našao s upravom, imao nekoliko sastanaka. Bilo je više sastanaka na kojima sam dobijao informacije. One su primarno dolazile od uprave. Nadzorni odbor nije mijenjao moju odluku ili je utjecao na nju. 

Kako će dolazak novog sportskog direktora utjecati na status Gennara Gattusa? Je li istina da ne razgovarate s trenerom?

- Očekujem da trener ispunjava svoj ugovor. Ugovor trenera je na dvije godine. Ova odluka o sportskom direktoru nema veze s trenerom. Informacije koje imam je da je on jako motiviran na predstojeću utakmicu. Novi sportski direktor nema nikakva prava donositi odluke o postojećem treneru dok god on obavlja dužnost i ja se ne bojim za našeg trenera. On je radio i u težim uvjetima. Ovo da ne pričam s Gattusom... Ja sam na nivou-dva iznad njega. Svakodnevno sam pričao sa sportskim direktorom o stvarima koje su se ticale mojih dijelova. Nema nikakvih razloga da pričam s trenerom. Mislim da smo zadnji put pričali prije deset dana.

Najavili ste dovođenje člana uprave za sport, gdje je zapelo?

- Otkad sam došao tražio se trener, sportski direktor i član uprave za sport. Cijelo vrijeme traje potraga za člana uprave za sport. Dva od njih nisu bila spremna. Jedan od njih koji ima kapacitet za to je osoba koju dovodimo na mjesto sportskog direktora. Jedna od karakteristika je da je osoba u svojem radnom vijeku bila zaposlena ili vodila skauting odjel, Akademiju i bila sportski direktor. Imali smo jednog kandidata kojeg još uvijek nagovaramo. Osoba s kojom bi trebali potpisati ugovor za sportskog direktora ima kapacitet za to. Nadam se da ćemo sutra ili ovih dana potpisati ugovor sa novim sportskim direktorom. 

Vaša reakcija na temu