Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HAJDUKOVA 2015. GODINA: Damir Burić stabilizirao momčad nakon turbulentnog proljeća

HAJDUKOVA 2015. GODINA: Damir Burić stabilizirao momčad nakon turbulentnog proljeća

Ne pamti se kada je neka trenerova ostavka ostavila takve posljedice kao odlazak Igora Tudora

ZIMSKA PRODAJA: Početak godine obilježila je prodaja trojice igrača, Jean Kouassi je otišao u Shanghai, od čega su 'bijeli' uprihodili 1,4 milijuna eura, Filip Bradarić je prešao u Rijeku za 600.000 eura, a prije njih je Antonio Milić otišao u Oostende za 500.000 eura. Glavna priča trebao je biti transfer Sveta Tina Sušića u Inter, navodno za 5 milijuna eura, no do njega nikad nije došlo.

LOŠE PRIPREME: Niti najstariji kroničari ne pamte tako loše pripreme. Rovinj se pokazao kao promašaj, ali ne zbog smještaja ili ljubaznosti domaćina, već radi uvjeta treniranja. Bilo je slučajeva da momčad trenira na kvarat terena dok je ostatak potopljen, a atmosfera je bila narušena i najavom 'minimalaca'. Tome valja nadodati da je Artem Milevski, za kojega se vjerovalo da će biti među glavnim adutima u nastavku prvenstva, odradio samo tri treninga i ozlijeđen se zajedno s Mezgom prije vremena vratio u Split.

ODLAZAK TUDORA: Ne pamti se kada je neka trenerova ostavka ostavila takve posljedice kao odlazak Igora Tudora. Otišao je samo tri dana prije početka nastavka prvenstva, a kap koja je prelila čašu bila je odbijenica Nadzornog odbora za već dogovoreno dovođenje stopera Nikole Žižića. No, nije to bio razlog odlaska, već akumulirano nezadovoljstvo stanjem oko prve momčadi, pa i neslaganje s Brbićem, Vučevićem, te pojedinim klupskim stavovima, što će izaći na vidjelo tek kroz kasnije razdoblje. S Tudorom je otišao i Jurica Vučko, te Sandro Tomić, a jedini iz stožera je ostao Hari Vukas. Pojavila se tada i priča o mogućem angažmanu Ibričića, no njegov povratak tada Hajduk nije želio, jednako kao i u ovom prijelaznom roku.

LOŠ START VUKASA: Momčad je preuzeo Hari Vukas. Trebalo je to biti privremeno rješenje jer se pregovaralo s Talijanom Edoardom Rejom, no do njegova povratka nije došlo. Vukas je startao loše, Hajduk je poražen sa 3:0 od Rijeke na Kantridi, u utakmici u kojoj je na golu debitirao vratar Marko Ranilović. Još je Vukas vodio susret protiv Slaven Belupa, u kojemu su 'bijeli' slavili sa 2:1, a onda je klupu preuzeo Stanko Poklepović.

I ŠPACO BRZO SMIJENJEN: Poklepovićev novi povratak obilježio je nesretni remi protiv Dinama, kada je Hajduk igrao dobro i golom Balića vodio sa 1:0, a Machado izjednačio iz voleja u zadnjoj sekundi nadoknade. Špacu nije 'poljubio' rezultat, ali nije zbog toga smijenjen, već zato što nije provodio klupsku politiku mladih igrača, već se oslanjao pretežno na iskusne, pa su čak Vlašić i Balić bili upitni za prvih jedanaest.

VUČEVIĆEVE NAJTEŽE UTAKMICE KARIJERE: Goran Vučević preuzeo je odgovornost i zasjeo na klupu za utakmicu protiv Rijeke. 'Bijeli' su razbili protivnika, a gol za vodstvo je postigao debitant Tudor, no uslijedio je neshvatljiv preokret u 80. i 82. minuti, te su 'bijeli' poraženi sa 1:2. Pamti se da je Vučević prvi put uveo Tudora i Juranovića, koje je prethodno i doveo, a branio je Grbić. Torcida je izvjesila pet transparenata kao izraze nezadovoljstva. Bio je to trenutak kada je Nikola Koceić Bilan prelomio da ne želi više biti član Nadzornog odbora.

JOŠ MALO VUČEVIĆ, PA OPET VUKAS: Hajduk je dno 2015. godine dotaknuo ispadanjem iz polufinala Kupa od Splita u Parku mladeži. Atmosfera je tada bila grozna, momčad u očajnom stanju, a Vučević na odlasku. Ne samo s klupe, nego i iz Hajduka. No, ostao je kao sportski direktor, ali se povukao u zavjetrinu i do kraja godine se vrlo rijetko pojavljivao u medijima. Vukas je u drugom mandatu bio puno uspješniji nego u prvom, te je uspio dovesti Hajduk do Europe. Ključna je bila pobjeda nad Zagrebom kod kuće od 1:0, uz maestralan gol Vlašića. Pamti se i pobjeda u Koprivnici, uoči koje je predsjednik Brbić momčadi obećao 100.000 eura premije za plasman u Europu.

PODVUKLI CRTU: Opća ocjena proljeća bila je debelo negativna, pa su na Poljudu podvukli crtu i bitno rekonstruirali momčad. Otišli su kapetan Maloča, Mezga, Gotal, Vršajević, Jozinović, J. Vuković, Ranilović i Vasilj, a klub nije više računao na Milevskoga, s kojim će ugovor biti raskinut u rujnu.

SUKOB S HNS-om: Maćehinski odnos HNS-a prema Hajduku trajao je cijelu godinu, ali ipak se i sjelo za zajednički stol, te je donesena odluka da se u Splitu odigra utakmica Hrvatska - Italija. Epilog je poznat, dvoboj s Italijom odigran je zbog UEFA-ine kazne pred praznim tribinama, a utakmicu je zasjenio 'slučaj kukasti križ'. Hrvatska je kažnjena oduzimanjem boda, sa 100.000 eura, još dvije utakmice bez gledatelja, te do kraja kvalifikacija nije smjela igrati na Poljudu. To se odnosilo na susret s Bugarskom... To je značio i prekid razgovora HNS-a i Hajduka o sedam zahtjeva 'bijelih' za normalizaciju odnosa.  

NOVI NADZORNI ODBOR: Godinu su obilježili i izbori za novi Nadzorni odbor Hajduka, gdje su u ime većinskog vlasnika Grada Splita odabrana sedmorica glasovanjem članova udruge Naš Hajduk. To su Ljubo Pavasović Visković, Denis Kosor, Slaven Marasović, Nikica Krnić, Ante Šalinović, Guste Santini Anthony Marinov. Kao predstavnik malih dioničara ušao je Zoran Mamić umjesto Petroslava Sapunara, a ostao je Jako Andabak, u to vrijeme još uvijek najveći mali dioničar. Umjesto Branke Ramljak, predsjednikom NO-a postao je Ljubo Pavasović Visković.

DAMIR BURIĆ - NAJBOLJI POTEZ: Angažman Damira Burića bio je najbolji Vučevićev potez godine. Klub se napokon stabilizirao, a stručnjak, koji do tada nikada nije bio prvi trener, vrlo brzo je pokazao da zna 'umijesiti pitu' i od tijesta sumnjive kvalitete.

U EUROPI PRESKOČILI TRI PRETKOLA: U Europi je Hajduk zapeo na četvrtoj prepreci. 'Bijeli' su eliminirali Sillamae Kalev, Koper i Stromsgodset, a na putu do skupine Europske lige zaustavio ih je Slovan Liberec. Izdvajamo tri ključna momenta, gol Caktaša iz 'slobodnjaka' u Dugopolju u trenutku kada su Estonci vodili sa 1:2, rijetko viđen pogodak Jeffersona Kopru na Poljudu, te eurogol Balića, koji je Hajduk usmjerio ka prolazu protiv Stromsgodseta.

MILE VISKI JE PROŠLOST, IMAMO FRANU ZOLJU: Hajduk je u ljetnom pojačanju Francku Ohandzi dobio i ljubimca publike. Brzo mu je prišiven nadimak Frane Zolja, no na nesreću 'bijelih', on nikada nije ostvario kontinuitet nastupa, a od derbija s Dinamom u rujnu više se nije vratio na teren zbog ozljede koljena, te ga se čeka za proljetni nastavak prvenstva.

KIŠ DOŠAO PA OTIŠAO: Hajduk je pogodio s Jeffersonom, kasnije i Velazquezom. Na ljeto je standardan bio i Roguljić, koji je došao na posudbu iz Red Bulla, a iz Zavrča je s posudbe vraćen - Tomislav Kiš. No, otišao je već krajem kolovozau belgijski Kortrijk za 150.000 eura, a Hajduk će do kraja jeseni imati problem s napadačima, s obzirom da trener Burić nikada u Maglicu nije imao puno povjerenje.

REKORD LOVRE KALINIĆA: Sa 775 minuta bez primljenog gola vratar Hajduka oborio je klupski rekord, a Kalinić je i velika uzdanica 'bijelih' za predstojeći prijelazni rok.

ULAZAK MILOVIĆA I CAKTAŠA U REPREZENTACIJU: Mijo Caktaš je ukupno najbolji igrač Hajduka 2015. godine,  a sa 13 golova je i najefikasniji u tekućoj sezoni. Dočekao je poziv Nike Kovača u A-reprezentaciju, ali nije debitirao, za razliku od Gorana Milovića, koji je upisao minutažu u prijateljskoj utakmici protiv Rusije, pod vodstvom Ante Čačića

NOVI BRBIĆEV MANDAT: U ovoj su godini provedeni i novi predsjednički izbori, gdje je Marin Brbić dobio novi mandat. Bio je to očekivan rasplet u trenutku kada su 'bijeli' imali najbolji rezultatski period, a dodajmo ovome i podatak o 11 milijuna kuna operativne dobiti, što je podatak s kojim je klub izašao na kraju godine.

DERBI S DINAMOM I KAZNE: Derbi Hajduka i Dinama na Poljudu (0:0) donio je najskandaloznije suđenje godine. U glavnoj ulozi bio je Bruno Marić, a disciplinski sudac Krešimir Vlajčević dugo je bio u prvom planu. No, ovoga puta ne zbog uzimanja pozajmice od Dinama, već radi otezanja s donošenjem odluka o kaznama Ljubi Pavasoviću Viskoviću i Goranu Vučeviću zbog vrijeđanja suca. Na kraju je Pavasović Visković kažnjen zabranom obnašanja funkcija u nogometu u trajanju od 2 godine, a Vučević s tri mjeseca. No, jedino nakaradno bilo je suđenje te utakmice, uz nedosuđen čisti jedanaesterac za Hajduk i sviran nepostojeći za Dinamo.

ŠUPRAHINA OSTAVKA: U kontekstu Hajduka valja još izdvojiti promjenu Zakona o sportu, te ostavku Alojzija Šuprahe na mjestu predsjednika Nogometnog saveza Županije splitsko-dalmatinske. Na Skupštini je Hajduk u Izvršni odbor Saveza vratio svoja dva člana, ovoga puta Marina Brbića i Zorana Mamića, a nova Izborna skupština očekuje se u ožujku 2016. godine. 

TOMMY I NAŠ HAJDUK: Ovu je godinu obilježio i otkup dionica od strane glavnog Hajdukova sponzora, tvrtke Tommy, koji je prešao 20 posto i tako uz Grad Split postao faktor bez čije se suglasnosti ne može provesti dokapitalizacija kluba. Otkupom dionica Tommy je od početka dobio i oporbu u dijelu članova udruge Naš Hajduk, koja na kraju na Skupštini nije prihvatila ponuđeni prijedlog ugovora s Tommyjevim zahtjevima. Ključnim problemom je označeno to što Tommy u roku od tri mjeseca želi još jednog člana u NO-u iz kvote od sedam nadzornika izabranih na izborima, a ne tek od idućeg saziva Nadzornog odbora. Cijela priča dobit će nastavak u 2016. godini, gdje će se pokazati hoće li doći do razmimoilaženja ili će tvrtka Tommy postati jedan od glavnih oslonaca projekta narodnog Hajduka.

IMA JOŠ: Naravno da smo puno toga preskočili, ne zaboravimo da je Hajduk ove jeseni imao priliku pobjeći Rijeci na četiri, a Dinamu na pet bodova, ali je u ključnom susretu poražen od Kekove momčadi (0:3), pamti se i 'leteći mobitel' tate Balića, koji je bio ljut što mu je sin već u prvom dijelu zamijenjen protiv Slovana, otkaze su dala i dva glasnogovornika, Ante Bilić na početku, te Alen Orlić na kraju godine, projekt Hajduk II je na proljeće izbacio u prvi plan Juranovića, Malokua, Pejića, Tudora, Grbića..., dok je jesenas 'slabije rodio'. Omladinska škola je izgubila braću Baturina, dva velika talenta koja su prešla u Splita, pri čemu je mlađi baš pravi biser. Potpisan je sporazum o suradnji s Adriaticom, a nisu produljeni ugovori sa skautom Nenadom Pralijom i trenerima vratara Zoranom Varvodićem, te Milenkom Bikićem, dok je Vilson Džoni otišao u mirovinu. Puno se polemiziralo o igri bez napadača, gdje je Vlašić bio najistureniji, a konstantan je bio problem desnog bočnog, što su krpali Tudor pa Juranović. Dugo se iščekivao angažman Hrvoja Milića, dovedeni su Maksim Bilji i Radčenko, a Sušić je u sezonu krenuo kao rezerva, da bi kasnije u četiri-pet utakmica bio najbolji igrač...

Vaša reakcija na temu