Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Hrvatska želi uzvratiti Španjolcima za poraze na dva protekla Eura

Hrvatska želi uzvratiti Španjolcima za poraze na dva protekla Eura

Igrat će najbolji napad protiv najuspješnije obrane

Europsko rukometno prvenstvo polako se približava kraju, ali najvažnije borbe tek predstoje. Za hrvatsku rukometnu reprezentaciju to najprije znači Španjolska, koja je branitelj naslova europskog prvaka, pa onda polufinale i borba za medalju.

Španjolska je kao i Hrvatska do sada bila stopostotna. Šest nastupa, šest pobjeda. Ako je Latvija bila zagrijavanje, pobjeda nad Njemačkom 33:26 u Trondheimu, odjeknula je rukometnim svijetom i upozorila da 'furija' neće tako lako predati krunu. Na kraju prvoga dijela još su lako pobijedili i Nizozemsku.

Pobjednički niz nastavljen je i u Beču, gdje su redom padali Češka 31:25, Austrija 30:26, i Bjelorusija 37:28. Ukupno gledajući, a računajući i europsku smotru od prije dvije godine, Španjolska je u sjajnom nizu, od čak devet susreta za redom s pobjedama. Kao što je vidljivo iz rezultata ovoga natjecanja, Španjolska mnogo daje, ali i prima dosta pogodaka. Oni su najefikasnija reperezentacija turnira s točno 200 postignutih pogodaka u šest susreta. U prosjeku to iznosi 33,33 pogotka po utakmici. Usporedbe radi, Hrvatska je zabila 156 pogodaka, ili prosječno 26,00, a to znači osam manje po susretu.

Ta medalja doduše ima i drugu stranu. Hrvatska je do sada primila 133 pogotka. Španjolska pak 152. Razlika je 19 pogodaka. Ili u prosjeku Hrvatska prima 22,16 pogodaka po utakmici, Španjolska pak 25,33. Hoće li dakle presuditi bolja obrana, ili efikasniji napad, ostaje da vidimo.

Inače, Španjolska je kao i Hrvatska deveti put stigla do polufinala. Jednom su, i to u Hrvatskoj prije dvije godine postali su europski prvaci. Uz to još imaju 4 srebra, ili poraza u finalu, ako vam je draže, te 2 bronce. Jedini put do sada, kada su izborili polufinale, a nisu osvojili medalju bilo je 2012. godine u Srbiji, gdje ih je na putu do bronce zaustavila baš Hrvatska.

Povijest međusobnih susreta Hrvatske i Španjolske toliko je bogata, da bi se mogla napisati cijela jedna knjiga. Recimo tek da je na velikim natjecanjima Hrvatska uspješnija. Od 22 susreta naša je reprezentacija dobila 15. jedanput je bilo neodlučeno, i to 1998. godine 18:18, što je najmanji broj pogodaka za obje reprezentacije da su postigle na jednoj utakmici europskih prvenstava, a šest pobjeda ima Španjolska. Nije nevažno reći da su posljednja dva na europskim smotrama pripala Španjolcima – u Danskoj 2014. godine 29:28, i u polufinalu Poljske 2006. godine 33:29. Vrijeme je za uzvrat.

David Mandić, reprezentativac Hrvatske, je rekao:

- Za Hrvatsku se uvijek gine i snage još ima. Sigurno će biti jako teško protiv Španjolske. Naravno, nema kalkulacija, idemo po to prvo mjesto i vjerujemo u pobjedu. Španjolska je jak protivnik, nemaju ni jednu izgubljenu utakmicu, imaju odličnu obranu, vratare, krila. Ako mi budemo pravi u obrani, mislim da ćemo dobiti utakmicu.

Vaša reakcija na temu