Foto: nkzagreb041.hr Hrvatski klub totalno drugačiji od drugih: 'Za razliku od Hajduka, naši članovi doslovno vode klub, uopće nemamo predsjednika!'

Hrvatski klub totalno drugačiji od drugih: 'Za razliku od Hajduka, naši članovi doslovno vode klub, uopće nemamo predsjednika!'

Jedan od šest Dalmatinaca u klubu nam kaže da je na trenersku poziciju stigao preko oglasa na Facebooku

Subota je nogometni dan u zagrebačkim nižim ligama. Diljem grada skupe se lokalni kibiceri kako bi pratili rekreativce koji iz tjedna u tjedan guraju nespremna tijela do granice vlastitih mogućnosti. Kulisa je uvijek slična - grah s kobasicama u velikom kotlu, pivo iz gajbi, malo vrijeđanja suca, gdjekoja bengalka i nogomet upitne kvalitete. No, među desecima zagrebačkih niželigaša jedan se klub ističe gotovo po svemu. 

Ideja o Zagrebu 041 izniknula je 2014. godine, iz 'revolta i razočaranja Bijelih anđela stanjem u svom klubu (NK Zagreb), netransparentnošću Prve hrvatske nogometne lige i cjelokupnim stanjem u domaćem nogometu', kako to voli reći stara ekipa Bijelih anđela koja je tu od prvih koraka.

Godinu je dana kasnije tako grupica mladih Anđela iz ničega stvorila klub zasnovan na direktnoj demokraciji kao suprotnost gotovo svemu do tada prisutnome u hrvatskom nogometu. 

- Osim borbe protiv klijentelizma i korupcije u nogometu, klub se od samog početka bori i protiv svih vrsta diskriminacije na sportskim terenima, tribinama i u društvu. Važno nam je glasno prenositi poruku protiv rasizma, seksizma, homofobije i ostalih vrsta diskriminacije te svojim djelovanjem pokazati jasan stav protiv fašizacije društva - ističu Bijeli anđeli.

Nogomet narodu i za narod ono je što stoji na kraju puta za Zagreb 041, a da ovo što nam tvrde nije samo prazno slovo na papiru dokazuje i činjenica da danas uz mušku ekipu u sklopu kluba vrlo uspješno egzistira i ženčad, odnosno ženska ekipa, te škola nogometa koju pohađa i veliki broj stanovnika prihvatilišta za tražitelje azila u Dugavama. 

- Važno je izbjeglicama i djeci izbjeglica dati priliku i pomoći im da se preko nogometa, koji je univerzalni jezik, integriraju u hrvatsko društvo - nastavljaju svoju priču o idealima tako rijetkim u modernom hrvatskom nogometu te navode kako je proteklih godina kroz prvu momčad prošao povelik broj igrača iz Irana, Iraka, Afganistana, Francuske, Italije, Gvineje i mnogih drugih svjetskih država.

Kao što možete pretpostaviti, ovom bogatstvu naroda i ideja koje cvijeta u Zagrebu 041 nisu mogli odoljeti ni Dalmatinci pa ih je u ovom trenutku sa šibenskim dvojcem na klupi, trenerom Matejom Petkovićem i pomagačem Ivanom Papkom u klubu čak šest. 

Imoćanin Ante Milas i Makaranin Frane Visković su u kadru već nekoliko sezona, dok su Mario Shihabi i Lovro Štrbinić stigli na polusezoni, a još su trojica južnjaka otplovili iz kadra tijekom zime što zbog selidbe što zbog godina. 

Slili su se u klub sa svih strana, a vrlo su aktivni u radu kluba i izvan nogometnih terena. 

- Ima nas dosta u klubu, ali nismo došli organizirano. Više nekako slučajno se to dogodilo. Dovodili smo se međusobno ovdje. Ja sam, na primjer, na trenersku poziciju stigao preko oglasa na Facebooku. Otprije sam poznavao dvojicu kolega i odlučio se doći tu. Isto tako su se ove jeseni pridružila dvojica Šibenčana koji su za klub čuli preko mene. U globalu vjerujem da se nama s juga najviše sviđa opušteni stil i povezanost s navijačima koje klub gaji isto kao što nam godi reputacija koju Zagreb 041 ima kao klub koji širom otvorenih ruku prima sve koji su željni rekreativnog nogometa - priča nam 25-godišnji trener Matej Petković. 

Vjerojatno je i površan čitatelj nanjušio još jednu poveznicu s dalmatinskim nogometom. Naime, model upravljanja Zagrebom 041 nalik je na Hajdukov uz nekoliko bitnih razlika. Naime, Zagreb nema predsjednika već Skupštinu koju čine svi članovi i izglasavaju sve bitne odluke koje onda provode Radne skupine, a pomažu svi. Paralelu među 'narodnim klubovima' povukao je i mladi trener kada smo ga 'uhvatili za rukav'.

- Hajdukov model aktivacije navijača je odličan. Naš Hajduk je udruga koja izlazi iz okvira nogometa. Model u kojem svi članovi imaju pravo glasa, elektronsko glasanje za Nadzorni odbor i općenito čitava priča od početka ovog desetljeća razlog su iznimnog napretka tog kluba. Iako nisam navijač Hajduka, ovo što je dosad napravio navijački puk i udruga Naš Hajduk je put kojim bi nogomet u Hrvatskoj trebao ići. Ne treba zaboraviti ni udrugu Dinamo, to smo mi, kao i Futsal Dinamo ili na primjer NK Varteks koji su isto kao i mi pozitivni primjeri na različitim razinama našeg nogometa - zaključuje priču Petković.

Za kraj kažimo još jednu zanimljivost: ovaj sociološki fenomen od samih početaka prate znanstvenici, poput Andrewa Hodgesa, antropologa svjetskog glasa...

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare