Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU 'Dogodio se raspad sistema, došao je trener koji me učio kako protivnički vratar ispucava loptu!'

INTERVJU 'Dogodio se raspad sistema, došao je trener koji me učio kako protivnički vratar ispucava loptu!'

'Kada sam išao, govorili su mi da će sve biti top'

Ante Vukušić je slobodan igrač. Sinjski dijamant prije tri dana je raskinuo ugovor s talijanskim trećeligašem Messinom. Nema Vukušić sreće s Italijom. Nakon Pescare nije se usrećio ni na Siciliji. 

- Kada sam išao, govorili su mi da će biti sve top. Da je ekipa odlična, pričalo se o borbi za Serie B. Rekli su mi da im fali špic koji će zabijati. Dobio sam odličan ugovor, primamila me ta priča. Računao sam ako se izbori ulazak u drugu ligu, može se nešto i više napraviti. Prve četiri utakmice zabili smo deset golova. Mislio sam da će biti dobro, ali na kraju nije ispalo tako. Vjerojatno će Messina ispasti iz lige. Htio sam otići na vrijeme - priča nam Vukušić, a zatim detaljnije opisuje svoju avanturu na Siciliji.

- Nakon dva-tri tjedna dogodio se raspad sistema. Imali smo malo i nesreće. Dogodila se i promjena trenera. Došao je jedan 'čudak'. Nisam nikad radio sa sličnim trenerom. On mene kao napadača uči kako protivnički golman ispucava loptu. To je bila patnja za sve. Čovjek se zove Ezio Capuano, u karijeri je vodio samo trećeligaške momčadi u Italiji i svugdje je imao loše rezultate. I ljudi u klubu su priznali da su pogriješili što su ga doveli. Imao je vulgaran način vođenja utakmica. Nogometno od njega nisam ništa naučio. U međuvremenu je i on otišao, a otišla su i dvojica direktora koji su me doveli. Posvađali su se s predsjednikom. 

Jedan od tih direktora je i Christian Argurio koji je mjesec i pol dana bio i u Hajduku, zar ne?

- Da, on me i zvao. S njim imam super odnos. Ja sam raskinuo ujutro ugovor, a on isti dan popodne. Rekao mi je da nije mogao više surađivati s predsjednikom. Messina ima najmanji proračun u ligi. Jedino smo ja i i još dvojica igrača imali top ugovor, ostali su imali male ugovore, a nekoliko igrača je bilo i na posudbi. Treća talijanska liga nije laka. Jača je od prve rumunjske. Znam to jer sam igrao u Rumunjskoj. U skupini gdje je Messina igraju i bivši prvoligaši Bari, Catania, Palermo. Bari ima godišnji proračun od 18 milijuna eura. Svaka utakmica je 50:50. Igrali smo s Barijem koji je prvi i gotovo sigurno ulazi u drugu ligu. Bio je to egal.   

Što na sve kaže predsjednik? 

- On je amater. Ima novac, ali o nogometu ne zna ništa. Najradije bih se smijao na tim sastancima koje bi on održao redovito.

Ti si se na to mogao naviknuti. U Steaui si surađivao s Becalijem. Ima li 'rumunjski Mamić' sličnosti s Pietrom Sciottom? 

- Nije ovaj kao Becali. Priča 'moramo pobijediti'. Golmanu kaže 'ti moraš obraniti', a meni kaže da 'moram zabiti'. Kao da sam u vrtiću. Uoči početka sezone došlo je 30 novih igrača. Nismo se uigrali, fizički spremili. Ja sam došao 1.9. U prvih pet utakmica zabio sam dva gola. Mislio sam da ćemo biti u vrhu. 

U Messini je ostao jedan bivši igrač Hajduka, Božo Mikulić. Kako je njegov status?

- Trenutno je dolje. Igrao je dosta utakmica, ali svi smo istog razmišljanja. Čudna je situacija u klubu. 

 Imaš li koju opciju za nastavak karijere?

- Imam neke opcije iz Italije, ali mislim da to neću prihvatiti. Imao sam opet pozive iz Rumunjske, Poljske i nešto 'put istoka'. Friško sam raskinuo ugovor i neću se zaletjeti. Mogu potpisati i izvan prijelaznog roka. 

Postoji li mogućnost povratka u HNL?

- Vidjet ćemo hoće li se tu nešto otvoriti. U zimskom roku je teže naći klub. Jedino ako se netko ozlijedi. Najbitnije je da sam zdrav, spreman. Dok sam bio u Olimpiji, imao sam ponudu Legije, ali nisu me pustili. Predsjednik je tražio skoro milijun eura. Iz Olimpije sam otišao u Bukurešt. U zadnjih godinu dana nisam puno zabio, to je tako. Nema starih zasluga. I svjestan sam toga.

Pratiš li Hajduk? 

- U zadnjih 20 dana manje, ali ostalo vrijeme jesam. Uvijek je situacija skoro ista. Stvorila se euforija. Prvenstvo je još dugo. Nakon velikih ulaganja, ako budu četvrti to će biti katastrofa. Ali, nećemo o crnim mislima. Razmišljat ćemo pozitivno. Veliki je pritisak i očekivanja. Momci u Hajduku se s tim, vjerujem, mogu nositi. Četiri ekipe su top, bit će zanimljivo - zaključio je Vukušić.

Vaša reakcija na temu