Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU 'Imam poseban motiv uzeti titulu s Hajdukom jer mi Dinamo nije dao priliku'!

INTERVJU 'Imam poseban motiv uzeti titulu s Hajdukom jer mi Dinamo nije dao priliku'!

'Ekipa i svi u klubu su me odlično prihvatili'

Toni Borevković prvo je pojačanje Hajduka ovog ljeta. 25-godišnji stoper stigao je na posudbu iz portugalske Vitorije Guimaraes, a 'bijelima' se priključio prije pet dana. 
- Oduševljen sam. Ekipa i svi u klubu su me odlično primili. Mogu im se samo zahvaliti. Lijepo je biti ovdje. Dobro se trenira - priča nam Borevković, a zatim otkriva kada je došlo do prvog kontakta s Hajdukom.
- Prije dva-tri tjedna kada sam završavao sezonu u Vitoriji, krenula je priča da su u financijskim problemima te da bi me pustili ako bih uspio naći nešto. Čuo sam se s menadžerom Marjanom Šišićem. On mi je počeo spominjati Hajduk. Nije bilo ništa konkretno. Stvari su postale ozbiljnije prošli tjedan. Čuo sam se sa sportskim direktorom Nikoličiusom i trenerom Dambrauskasom. Oni su mi prezentirali plan i ciljeve, brzo smo se dogovorili. Svidjelo mi se sve što su sam čuo od njih.

Spominjao se i interes Dinama. Je li tu bilo kakvih razgovora?

- Isto kao kada mi je Marjan spomenio Hajduk, bilo je u to vrijeme kontakata s Dinamom. Ljudi iz Hajduka su mi rekli da je cilj borba za titulu, da će glavni igrači ostati, to me privuklo, borba za naslov prvaka. Time su me kupili.

Kako su te prihvatili suigrači i što ti je rekao Valdas Dambrauskas?

- Odlično su me prihvatili. Vidi se da je ekipa jedna velika klapa. Svi su vidjeli video prije dva dana, pjevalo se, to nisam doživio nigdje. Užitak je biti dio ove ekipe. Trener mi je rekao 'samo polako, da ne bude ozljeda'. Najvažnije je da se uigramo kako bi mogli napasti titulu. 

Prošao si mlade kategorije Dinama, a u jednom intervjuu proteklih dana Dean Klafurić je rekao da u mlađim uzrastima 'modrih' nisi bio u prvom planu?

- Bio sam u Dinamu četiri-pet godina. Nisam bio prvi izbor. Imao sam nesreću da sam bio u generaciji gdje su bili Benković i Kalaica. U to vrijeme su imali prednost u odnosu na mene. Vidio sam da za mene nema mjesta, išao sam drugim putem i na kraju sam uspio. Rudeš, Portugal, evo me sad nazad.

Prije godinu dana si u jednom razgovoru rekao da navijaš za Dinamo. Je li to uistinu tako?

- Nemam s tim problema. U mojoj obitelji se uvijek navijalo za Dinamo. Kada sam odlazio u Dinamo navijao sam za njih, ali ja tamo nisam dobio priliku. Ako me netko pita koji sam klub simpatizirao u Hrvatskoj, odgovor je Dinamo. Ali, sada kada je došla prilika da dođem u Hajduk, kada sam razmišljao, rekao sam imaš poseban motiv uzeti s Hajdukom titulu jer mi Dinamo nije dao priliku. Ne zamjeram ja njima ništa, ali želim pokazati da su pogriješili. Hajduk je veliki klub. Kada sam vidio atmosferu na finalu kupa, mogu samo reći 'skidam kapu svima'. Takvu atmosferu nema nitko u Hrvatskoj. Moj cilj je titula s Hajdukom. 

S Filipom Krovinovićem dijeliš istog menadžera, a sada ćete prvi put i zaigrati zajedno.

- Da, nismo igrali skupa. Kada sam došao u Rio Ave on je taman otišao u Benficu. 

Je li Filip imao ulogu prilikom tvog dolaska?

- Nije. Nitko nije znao, čak ni on. Držali smo sve u tajnosti. Hajduk je inzistirao da to bude iznenađenje. Rekao sam, nema problema.

Jesi li iz Vitorije otišao da se više ne vratiš tamo, ili?

- Ne znam. Vidjet ćemo. Maksimalno sam fokusiran da napravimo najbolji posao, to je titula. Tu sam da pomognem klubu, a nakon godinu dana ćemo vidjeti. 

Kako bi opisao sebe kao igrača?

- Razmišljao sam o tome kada sam osjetio da bi u Guimaraesu moglo doći do problema s financijama. Iskomunicirao sam i s menadžerom da bih želio otići u klub koji igra napadački nogomet. Mislim da moj stil igre tu najviše dolazi do izražaja. Pratio sam HNL, trener Valdas prakticira takav nogomet, presing. To mi je rekao u našem razgovoru. Volim takav način igre, to mi odgovara. Moja brzina dolazi do izražaja. Za svoju visinu sam brz stoper. U Portugalu ćete rijetko naći stopera koji je spor. Krila i napadači su jako brzi. Ako si spor, teško ćeš naći mjesto u ekipi. 

Kakav ti je bio osjećaj s 20 godina otići u Rio Ave?

- Nisam imao nijednog Hrvata blizu sebe na početku. To je izgledalo kao da sam pao s neba. Nisam znao jezik, puno Brazilaca, nitko ne priča engleski. Portugalci od njih deset engleski priča jedan. U klubu isto tako. Imao sam sreću da je trener bio Jose Gomes koji je imao inozemno iskustvo. Nama strancima je dao prevoditelja. Nakon dva mjeseca mi je bilo lakše kada je stigao Nikola Jambor. S vremenom sam počeo učiti portugalski i brzo sam ga savladao.

U Portugalu si se susretao s ozbiljnim igračima poput Darwina Nuneza koji je sada otišao u Liverpool za 'masnu' odštetu?

- Kroz četiri godine sam čuvao odlične igrače. Od Felixa, Dosta koji u Sportingu zabio 35 golova, Darwina Nuneza, Taremija...To su sve klasni igrači. S 25 godina imati takvo iskustvo je blago koje će mi koristiti. Kada sam odlazio u Portugal kao klinac, išao sam nakon godine HNL-a, a sada se vraćam s iskustvom koje neki igrači ne dožive kroz cijelu karijeru.

Osjećaš li da si puno bolji igrač sada nego prije četiri godine?

- Kada s 20 godina odeš u ligu gdje svaki trener ti prati grešku. Ako pogriješiš, ulazi drugi. Mene Rio Ave uzeo za budućnost, ali sam se izborio za mjesto, odigrao jako dobru sezonu. Kroz četiri godine u Portugalu sam stekao dozu igranja na visokom nivou. Portugalska liga je vrlo kompetitivna, odmah uz bok ligama petice. Mislim da se vraćam kao puno bolji igrač. 

Pamtiš li utakmicu protiv Hajduka dok si nosio dres Rudeša. U ljeto 2017. godine Hajduk je slavio u Kranjčevićevoj 4:0, dobio si crveni karton, a hat-trick za Hajduk zabio je Ahmed Said s kojim si dijelio svlačionicu u Rio Aveu, zar ne?

- Kako ne, sjećam se. Dva žuta kartona sam dobio. Dobili smo dva crvena kartona. Bio sam mlad, neiskusan, išao sam srcem, želio sam se pokazati. Sve je to dio odrastanja. 

S Rio Aveom si u jesen 2020. igrao kvalifikacije Europske lige i u playoffu ste zaustavljeni od Milana. Ti si na kraju bio tragičar, skrivio si jedanaesterac u 121. minuti kojim je Milan stigao do 2:2, a zatim nakon čak 12 serija penala 'rossoneri' su prošli dalje.

- Tu je bilo svega. Noć za pamćenje, iako ne baš lijepa za mene. Do 121. minute sam odigrao dobro, ali dogodi se. To je tako. Dobio sam drugi žuti karton, skrivio penal. Ali, to je isto bio jedan dio odrastanja. To bi bio povijesni uspjeh za Rio Ave da smo prošli. 

Hajduk lovi loviti po Portugalu. Protekle sezone na posudbi je bio Ferro. Ima li među vama dvojicom sličnosti po stilu i načinu igre?

- Vjerujem da svi stoperi u Portugalu znaju igrati. Ne može igrati igrač koji ne zna igrati. Ferro je prošao nogometnu školu Benficu, a to ne može igrač koji ne može graditi igru iz obrane. Imamo sličnosti, na istu shemu smo svi oblikovani u Portugalu. Svi teže igri. To sam i ja pokupio. Da nisam, ne bih ostao četiri godine. 

Koliko si pratio HNL?

- Pratio sam. Prošle godine je bilo baš zanimljivo. Ne pamtim kada je bilo tako zanimljivo. Bilo je jako lijepo gledati s neutralne strane borbu za titulu. U odnosu kada sam ja bio u HNL-u puno je veća kvaliteta, bolji su i tereni. Veselim se početku sezone. 

Može li Hajduk napraviti iskorak u Europi?

- Mislim da možemo doći do grupne faze. Tome trebamo težiti. Imamo dva-tri tjedna da prihvatimo trenerove ideje. Ako budemo zdravi, mislim da možemo - zaključio je Borevković.  

Vaša reakcija na temu