Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Al-Ahli SC INTERVJU 'Uvijek me intrigira misao o povratku u Hajduk, ali ne pita se samo mene'

INTERVJU 'Uvijek me intrigira misao o povratku u Hajduk, ali ne pita se samo mene'

'Kada igrač ode u ligu koja nije u Europi izvan je radara'

Filip Bradarić već je više od godinu dana u Saudijskoj Arabiji. Prvo je nosio dres Al Aina, a od proteklog ljeta je u Al Ahliju iz Jeddaha. Pauze za Filipa nema, Silvestrovo je proveo u karanteni, a prvog dana 2022. čeka ga susret protiv Al Shababa. 

- Mentalitet i ritam života je drukčiji. Nema nekakvih zabrana. Niti jedan problem dosad nisam imao. Skroz normalno se živi. Nema kriminala. Možeš normalno šetati i noću. To im je očito ostalo u glavama još od ranije kada bi se za najsitniju krađu rezala ruka - priča nam Bradarić, a zatim dodaje: 

- Da mi je netko ranije rekao da ću završiti u Saudijskoj Arabiji, ne bih mu vjerovao. U ljeto 2020. godine dok sam još bio u Cagliariju četiri sam puta bio pozitivan na koronavirus. Stao sam u kući mjesec dana. Serie A je već krenula, a meni se onda ponudila opcija odlaska u Saudijsku Arabiju. Iskreno, prije dolaska imao sam totalno drukčiju predodžbu. Čitao sam nešto na Googleu i zamalo odustao. Onda su me zvali, nagovarali. Al Ain je došao iz druge lige, predsjednik je multimilijarder. Kada sam došao u Saudijsku Arabiju, uvjerio sam da se nije istina niti 1% onoga što piše na internetu. Skroz sam promijenio mišljenje.

Bradarić je u Al Ainu odigrao odličnu sezonu, a ekipa je unatoč dobrom dojmu ispala iz lige.  

- Dozvoljeno je imati sedam stranaca. Ekipe koje imaju bolje domaće igrače naprave dobar rezultat. U Al Ainu smo imali dobre strance, ali svi su komentirali da domaći igrači na toj razini. Bili smo predzadnji, ali smo igrali opušten, lijep nogomet. Na kraju bismo glupo gubili utakmice. Nekad je bolje igrati bunker ili defenzivnije, ali mi nismo tako igrali.

Dobre igre u Al Ainu nisu prošle nezapaženo. Proteklog ljeta imao je nekoliko ponuda, a odabrao je Al Ahli. 

- Imao sam četiri, pet ponuda, ali sam se odlučio za Al Ahli. Klub je to s velikom tradicijom. Kod nas je Makedonac Alioski koji je stigao iz Leedsa. U Saudijsku Arabiju dolaze kvalitetni stranci. Stižu igrači iz Engleske. Brazilac Matheus Pereira iz West Bromwicha je došao u Al Hilal. Tamo je i bivši igrač Porta Marega

U Saudijskoj Arabiji od prošlog ljeta je i Mijo Caktaš. On je član Damaca kojeg odlično vodi Krešimir Režić.

- Reža je napravio veliki posao. Kada ih je preuzeo početkom 2021. bili su na ljestvici ispod Al Aina. Drago mi je zbog njega. Pravi je čovjek, dobar trener, doveo je naše ljude. Damac igra dobro, Mijo isto tako. Nadam se će tako nastaviti. 

Stigneš li se vidjeti s Režićem i Caktašem?

- Oni su udaljeni 800 kilometara. Samo se vidimo kada igramo međusobno. Velika je Saudijska Arabija.

Al Ahliju ne cvjetaju ruže. Tek ste na 11. mjestu. Gdje je problem?

- Prije sezone su promijenili predsjednika, upravu. Imaju velika dugovanja od prije. Bilo je problema s dovođenjem igrača. FIFA je neke transfere stopirala. Došao je Paulinho, pa je otišao. Trebat će sigurno malo vremena. Mislim da će već od iduće sezone klub stati na noge. Borimo se, radimo sve da pokušamo spasiti sezonu. Kada financijski situacija nije dobra onda nije uvijek lako. Očekivanja su velika. Klub smo koji je sigurno u top tri po broju navijača. Ako ova sezona prođe ok, klub bi mogao imati veće ambicije. Uvijek su pri vrhu. Država u Saudijskoj Arabiji financira sve klubove, ali klubovi znaju raditi ludosti. Igrači dođu, onda ih nakon nekog vremena potjeraju, pa ih moraju isplatiti i dogodi se problem.


Najljepši trenutak u obitelji Bradarić dogodio se krajem godine. Obitelj je proširena. Supruga Melanie rodila je kćerku Lanu. 

- Sigurno je to najbolji trenutak. Dobili smo curicu. To je nešto što je najljepše za doživjeti i teško se s ičim može mjeriti.

Kako si zadovoljan svojim igrama?

- Sigurno da mogu puno bolje. Znam koliko mogu. Imao sam manjih problema s leđima. Od kraja prošle sezone su me 'držala' leđa. Sada mi je bolje. Nadam se da ću uhvatiti kontinuitet utakmica.

Kakva su iz današnje perspektive sjećanja na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine?

- Sigurno najveći trenutak moje karijere. Drugo mjesto na svitu. To je teško opisati što se tada i događalo. Petnaest dana priprema, 30 dana u Rusiji. Jedno iskustvo koje nikad ne možeš zaboraviti niti opisati. Ta medalja će sigurno ostati zauvijek tu. Ništa se ne može s tim usporediti.

Posljednju utakmicu za reprezentaciju odigrao si u listopadu 2018. Bio je to prijateljski susret protiv Jordana. Nadaš li se povratku u nacionalnu vrstu? 

- Kada igrač ode u ligu koja nije u Europi, dalje je od radara. U veznom redu imamo odlične igrače. Konkurencija je uvijek bila velika, a i sada je trenutno najjača među veznjacima. Ne razmišljam o reprezentaciji. Najvažnije je da sam zdrav. Teško je biti na radaru kada si izvan Europe. Ja sam toga svjestan.

Pratiš li nikad zanimljiviju sezonu HNL-a?

- Normalno da pratim, stalno. Sve utakmice kada god mogu. Bio sam na Maksimiru. Nikad uzbudljivije nije bilo. Ne sjećam se da je bilo ikad ovako izjednačeno. Sigurno da veseli sve ljude koji vole nogomet to što će biti zanimljivo do samog kraja.

Kakav ti se čini Hajduk? 

- Ove sezone puno bolji i ozbiljniji. Imaju glavu i rep i igrače s kvalitetom. Vidi se da je atmosfera u momčadi, u upravi, među igračima i navijačima na puno većem nivou, što svima nama koji smo hajdukovci daje pozitivu. 

Može li Hajduk ovu euforiju pretvoriti u trofej?

- Protiv Osijeka je stadion bio rasprodan. Ne sjećam se da je Poljud bio pun, a da protivnik nije bio Dinamo ili neki europski klub. Neće biti lako, to je sigurno. Hajduk kvalitetu sigurno ima. Ove godine je prilika da se pokuša napraviti veliki rezultat. Ako se i ne uspije, napredak u odnosu na protekle godine je vidljiv.

Kako komentiraš fenomen Marka Livaje?

- Kada je dolazio na Poljud znao sam da je idealan igrač za Hajduk. Igrao sam protiv njega dok je on bio u AEK-u. On je takav karakter i 'glava'. Njemu je ovo idealno. Vratio se kući. Ima nemoguće kvalitete. Najdominantniji je igrač u Europi kada se pogleda što radi u HNL-u.

Prijelazni rok se bliži, a samim time i priča 'Filip se vraća kući'. Valjda si s vremenom navikao na to? 

- Stvarno, stalno se to događa. Bio sam u Hajduku od šeste godine. Hajduk me odgojio. Uvijek mi ostaje dužnost nešto napraviti na Poljudu. Uvijek te nešto tišti. Svaki put kada se otvori prilika, ja bih se vratio. Ali, ne pita se samo mene. Imam ugovor ovdje. U klubu me izuzetno cijene. Iako, nikad se zna. Da jednog dana s Hajdukom mogu osvojiti naslov prvaka, odmah bih potpisao, i to besplatno. Ove godine Hajduk igra dobro. Treba pustiti ljude u klubu da rade svoj posao.

Bio si na Maksimiru kada je Hajduk bio bolji od Dinama 2:0. Provukla se priča da si iza utakmice popričao s predsjednikom Lukšom Jakobušićem. Ima li u tome istine?

- Sve je to bilo kroz zezanciju. Htio bih se zahvaliti predsjedniku, pozvao me u ložu. Velika pobjeda je to bila. Malo smo popričali. Svjesni smo da ja imam ugovor. Ako bih se jednog dana vratio u Hajduk, naravno da bih bio sretan. To je moj klub, ali treba se dosta toga poklopiti. Volio bih igrati u ovakvoj ekipi s deset igrača top kvalitete. Ali, trenutno sam igrač Al Ahlija, imam ugovor do ljeta 2023. godine i moram izvršavati svoje obveze i davati maksimum.

Koje su ti želje za 2022. godinu?

- Najveća želja je da su mi u obitelji svi zdravi, sretni i veseli gdje god to bilo. Da su djeca u redu i normalno da me zdravlje posluži kako bih mogao igrati što dulje. Zdravlje, sreća i zadovoljstvo. To su tri stvari koje želim sebi i svojim najmilijima - zaključio je Bradarić. 

Vaša reakcija na temu