Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Ante Vukušić: Rekli su mi da odem iz Hajduka jer će klub propasti, a nisu mi pružili ruku kada je meni trebalo

INTERVJU Ante Vukušić: Rekli su mi da odem iz Hajduka jer će klub propasti, a nisu mi pružili ruku kada je meni trebalo

Trener je inzistirao na mom dolasku u Olimpiju, čak se kladio da ću zabiti 15 golova

Nekada je bio sinjski dijamant, a sada je ljubljanski. Ante Vukušić ovog je ljeta stigao u Olimpiju iz Ljubljane, a to je čini se bio pravi potez. Vukušić je u 17 prvenstvenih susreta za 'zmajčeke' zabio 14 pogodaka, a uz to je dodao i pet asistencija. Njegova je momčad trenutno vodeća momčad slovenske lige s dva boda više od Maribora i Aluminija. Nakon Hajduka je bio u Pescari, Lausanni, Beverenu, Greuther Furthu, Tosnom, Olimpiji Grudziadz i Krškom, a sada je stanovnik Ljubljane.

- Super je sve kada si u vrhu i kada igraš u dobroj ekipi. Sve mi se poklopilo, igram, zabijam iz utakmice u utakmicu. Osjećam se kao da sam tek krenuo igrati nogomet. Guštam u igri, uživam odlaziti na treninge - kaže nam Vukušić koji je u Sloveniju stigao u rujnu prošle godine. Prošle je sezone igrao za Krško.

- U Krškom sam imao katastrofalnu statistku. Klub je imao financijskih problema, ali želio sam igrati. Trener Safet Hadžić je inzistirao na mom dolasku u Olimpiju, svi su bili skeptični. On je jedini vjerovao uz mene, i novinari su se čudili. Čak se kladio da ću zabiti 15 komada, još mi fali jedan.

Dobra sezona iznenađenje je za svih, ali ne i za Vukušića.

- Mislio sam da mogu puno pokazati. Da sam ovako htio ne bih bolje zamišljao. Predsjednik Mandarić zna svoj posao. Igramo najbolji i najbrži nogomet u Sloveniji. Maribor više igra na iskustvo, kompaktni su. Oni zabiju jedan pogodak i to im je dovoljno. Mi volimo zabiti četiri, ali i primiti tri. Trener traži da igramo za publiku, da budemo atraktivni, da mogu ljudi doći pogledati. Sada ćemo vidjeti što nam nosi prijelazni rok.

Ugovor s Olimpijom veže ga još godinu i pol dana, a s obzirom da igra dobro već sada postoje i brojni upiti.

- Potpisao sam do 2021. Svi me zovu i nude razne opcije. Ako nešto dođe i zadovolji klub, pričat ćemo. Dosta mi je lutanja.

U Ljubljani igra najbolji nogomet nakon odlaska iz Hajduka.

- Klubovi u kojima sam igrao nakon Hajduka su se borili za ostanak. Nisam taj tip napadača da mogu tako funkcionirati, nisam klasični skakač i sidrun. Uz to sam godinama vukao povredu (igrao je s jednim plućnim krilom nap.a.) za koju nisam ni znao. Ali, osjećao sam da nisam onaj stari. Mijenjao sam prehranu, kondicijske trenere... Sve sam pokušavao, no ništa se nije mijenjalo.

Onda je u ljeto 2017. godine otišao u Rusiju. Potpisao je za Tosno za koji nikad nije zaigrao, no napokon je otkrio razlog svojih tegoba.

- Trenirao bih s pola snage, ne bih imao svježinu. Na kraju se odlazak u Rusiju s te strane ispostavio kao pogodak. Fantastična zdravstvena skrb. Nakon par dana su otkrili u čemu je problem. Hvala Bogu, to je sada iza mene. 

Rusko iskustvo trajalo je osam mjeseci, a u njemu je bilo svakakvih situacija.

- Istekla mi je i viza, nisam nikoga ni znao, nitko ne priča engleski. Dvojica Crnogoraca su bili tu, da nije bilo njih tko zna što bi bilo. Na kraju sam imao kalvariju, nisam mogao letjeti. Išao sam nazad sam pola vlakom, pola autom. Žena je došla autom po mene u Rigu. Na granici su me izbacili, išao sam taksijem na drugu stanicu, doslovno molio da me prime u turistički autobus.

S Poljuda je otišao u ljeto 2012. godine.

- Sjetim se ponekad tih dana. Otišao sam kao kapetan, mogu reći da sam spasio klub u najteže vrijeme. Prije sam se više osvrtao na to vrijeme. Nemam ni vremena za misliti što je bilo. 

U Pescaru nije otišao svojom voljom.

- Nisam ni bio za odlazak u Pescaru. Predsjednik Brbić je rekao da moram ići, da će klub propasti. Rekao sam: OK, ako je tako. Najveći sam navijač Hajduka, bio sam kapetan. 

Jedna ga stvar posebno boli...

- Na kraju se dogodilo; ja sam spasio klub, a meni kada je trebalo nitko me nije zvao. Poslije se vraćalo pet, šest igrača, a meni nitko nije bio u mogućnosti pružiti ruku spasa. To nisam dobio i to najviše zamjeram. Zna se tko je bio u to vrijeme na Poljudu prije dvije i pol godine. Uvjeren sam da bih mogao pomoći. U Olimpiji mi je Bog sve vratio, sve što sam zamišljao se ostvarilo.

Uvjeren je da je sada bolji igrač nego kada je odlazio iz Hajduka.

- Sigurno sam bolji pet puta nego kada sam otišao iz Poljuda. Od 17 do 20 godina sam imao uzlaznu putanju. Zatim su se neke stvari negativno posložile. Dosta sam toga prošao, nikad se ne treba predavati, borba i vjera te dovedu na vrh.

Situaciju u Hajduku prati i danas.

- Pogledam kad uspijem. Vidim da je u Hajduku standardna situacija. Ispadanje iz Europe, hvata se Dinamo, ove godine teško mogu parirati 'modrima'. Dinamo je puno jači igrački i financijski, ove sezone treba gledati kako se pojačati kako bi Hajduk bio konkurentan u kvalifikacijama za Ligu prvaka iduće sezone. Dinamo je prejak, u Ligi prvaka se nose sa Šahtarom i Atalantom, to su fenomenalni klubovi. Dinamo je dimenzija više za sve u HNL-u.

Za sebe ima samo jednu želju.

- Nastaviti sa sadašnjom formom. Ne želim govoriti o brojci golova. Bitno mi je da sam zdrav i da ovako nastavim i da na kraju osvojim naslov prvaka - zaključio je Vukušić.

Vaša reakcija na temu