Foto: Robert Matić / hajduk.hr INTERVJU Francesco Tahiraj: Mental coach mi je pomogao da se smirim i fokusiram

INTERVJU Francesco Tahiraj: Mental coach mi je pomogao da se smirim i fokusiram

Bio sam u malom klubu, a sada sam u najvećem klubu u Hrvatskoj

 Francesco Tahiraj protekle je zime Kidričevo zamijenio Splitom. Iz Aluminija je stigao u Hajduk za koji je dosad odigrao osam utakmica u HNL-u.

- Mogu biti zadovoljan. Kada se mijenja klub to je dio procesa, nije lako. Moraš se prilagoditi, uklopiti u novi sistem, upoznati nove suigrače. Naravno da mogu bolje, ali mogu biti zadovoljan - priča nam Tahiraj na vrlo dobrom hrvatskom jeziku.

Je li bio težak prelazak iz malog Aluminija u Hajduk?
- Nije lako, ali ide na bolje. Bio sam u malom klubu, a sada sam u najvećem klubu u Hrvatskoj.

Koja je najveća razlika između slovenske i hrvatske lige?

- U HNL-u je tempo veći i fizički su igrači bolje spremni.

Koje su najveće razlike na ulogu u Aluminiju i sada u Hajduku?

- U Aluminiju sam igrao bliže vratima. U Hajduku igram blizu linije, na desnoj strani. Moram biti taj koji asistira, prolazi jedan na jedan, a Mijo Caktaš i Jairo su bliže vratima. Sada protiv Lokomotive sam prvi put bio 'desetka', mislim da je bilo dobro.

Igranje na poziciji 'desetke' donosi i veći radijus kretanja između linija?

- Kada igraš desetku imaš više prostora i bliži si golu. Ali, svejedno, ja ću igrati gdje treneru odgovara, gdje mogu pomoći ekipi.

Očito ima nešto u brojkama. U osam susreta u kojima je igrao Tahiraj, Hajduk nije poražen?

- Ne bi to tako gledao. Svi smo dio ekipe, svi pobjeđujemo i gubimo. Nije lijepo gledati na takav način. Nisam znao za to, čuo sam tek sad za to.

Još uvijek nedostaje prvijenac u dresu Hajduka?

- Mislim da će mi puno značiti. Kada zabijem prvi dobit ću na samopouzdanju i onda će krenuti. Ipak, bitno je da pobjeđujemo i ostvarimo cilj.

Jesu li očekivanja nadmašena s obzirom na ljestvicu pred početak drugog dijela sezone?

- Mi smo to očekivali, gledamo utakmicu po utakmicu i uvijek idemo na pobjedu. Zasad smo ostvarili nešto fenomenalno i moramo nastaviti tako.

U subotu stiže Rijeka...

- Bit će teška utakmica, ali ipak oni dolaze tu. Publika će biti naš 12. igrač, neće im biti lako.

Na društvenim mrežama Tahiraj često ističe objave gdje su u fokusu navijači. Je li ga taj segment u Hajduku najviše inspirira?

- U Kidričevu ima ljudi kao ovdje na dječjoj tribini, velika je to razlika. Nažalost, nisam igrao protiv Dinama. Imao sam želju, iako sam bio ozlijeđen. Pričao sam s trenerom, ali ipak nije išlo. Osjetio sam to protiv Lokomotive kada je bilo 17.000 ljudi, nešto fantastično.

Je li tih 17.000 najviše u karijeri?

- Da.

Kome ide posveta za prvi gol?
- Pokojnom stricu Qemalu koji je umro prije mjesec dana, pred utakmicu na Rujevici.

Kako će se rasplesti borba za Europu. Nakon Rijeke slijedi gostovanje kod Gorice?

- Mislim da će biti teži susret s Goricom nego protiv Rijeke. Ali, sad je Rijeka u fokusu, spremamo se za nju, a o Gorici ćemo razmišljati poslije. Atmosfera je pozitivna, svi vjerujemo da će biti kako treba.

Je li protiv Rijeke i bod dobar?

- Idemo po tri boda, a ne po jedan. Ja bi rekao da me bod ne bi zadovoljio.

Rijeka je u prošlom kolu razbila Inter 7:0...

- Imali su dobar dio utakmice igrača više i dva penala.

Kakav je život u Splitu?

- Dobar je život, miran. Fokusiram se više na teren, a kada imam vremena za odmor onda sjednem uz more i čitam.

Koja je zadnja pročitana knjiga?

- Nogometna psihologija, to mi je preporučio mental coach iz Italije. Ne treniram samo na terenu, jer nogomet nije lak sport.

Kako se zove mental coach?

- Marco Cassandro.

Kako je to krenulo?

- Osjetio sam potrebu da se čujem s njim kada sam došao u Sloveniju. Nisam ga znao, imao sam ga na Facebooku za prijatelja. Vidio sam da radi kao mental coach i došao je dan kada sam zaključio da bi trebao osobu koja će mi pomoći. Kada sam vidio ligu, teško se bilo motivirati, pogotovo kada igraš u Aluminiju. Teško je ići na treninge kada si navikao u Italiji trenirati. U Sloveniji dođeš na trening, nemaš stvari, teren, nisam znao ni jezik. Došla je utakmica protiv Krškog, dobio sam crveni karton, uradio sam katastrofalnu gestu. Pljunuo sam Filipa Dangubića. Opsovao mi je majku, a ja sam dobio utakmica kazne. Vidio sam da nisam to ja, da nešto nije u redu. Bio sam previše nervozan. Sada sam skroz miran i fokusiran na svoj posao.

Kako izgleda vaša suradnja?

- Kada pričamo on mi uvijek govori da moram imati ciljeve u sezoni ili polusezoni. Npr. ja sam u Sloveniji u polusezoni zadao cilj od sedam golova, a stigao sam do devet. To mi je pomoglo, kada dođeš do sedam želiš više. Čujemo se jednom mjesečno. Nije sad kad zabijem i pobijedimo da ga ne zovem. Pričamo o svemu. On je bio igrač, ali amaterski.

Kakav je cilj za Hajduk?

- Pred sebe sam stavio cilj i uvijek je vezan za golove.

Pomaže li i drugim nogometašima?

- Ima dosta igrača u Serie B i jednog ili dvojicu u Serie A.

Kako je doživio potop Juventusa s obzirom na to da je Francesco rođen u Torinu?

- Gledao sam, naravno da boli, ali Ajax je zasluženo pobijedio. Nakon drugog gola su tražili i treći. Nije bilo lako to gledati.

Kakva su očekivanja od Hajduka i osobna do kraja sezone?

- Puno pobjeda, jer vjerujem da ćemo doći do cilja. Što se mene tiče želim da što više pomažem ekipi i nadam se da će prvi gol doći što prije - zaključio je Tahiraj.

Vaša reakcija na temu
Pregledaj komentare