INTERVJU Ivan Leko: Svi su u Belgiji oduševljeni načinom na koji smo svladali Brugge

INTERVJU Ivan Leko: Svi su u Belgiji oduševljeni načinom na koji smo svladali Brugge

Antwerp je najstariji klub u Belgiji. Imaju samo tri trofeja Kupa u 140 godina

Ivan Leko na najbolji je mogući način započeo svoju novu belgijsku priču. Nakon što je krajem svibnja ove godine preuzeo Royal Antwerp u subotu navečer s novim je klubom osvojio prvi trofej. I to na kakav način. U finalu kupa Belgije Antwerp je svladao Lekin bivši klub Club Brugge 1:0. U debiju na klupi Leko je Antwerpu donio trofej nakon 28 godina!

- U odnosu na prošlu sezonu Antwerp je izgubio 12 igrača, a protiv Bruggea smo mogli koristiti samo igrače od prošle sezone. Svi su očekivali laganu pobjedu Bruggea. Razlika u kvaliteti je velika, ali znali smo da je u jednoj utakmicu sve moguće. Bio sam trener u Bruggeu, stvarao sam tu ekipu. Komentari u Belgiji su da odavno netko nije tako nadigrao Brugge. U prvom poluvremenu trebali smo voditi 3:0. U drugom je Brugge imao veći posjed, a Matijaš je prvu loptu dodirnuo u 65. minuti. Svi su iznenađeni kako je moguće da je oslabljeni Anwerp svladao moćni Brugge koji se prošle sezone prošetao do naslova - javio nam se Ivan Leko u nedjelju poslijepodne.

Sigurno je u pripremi utakmice pomogla i činjenica da ste dvije godine bili na klupi Club Bruggea i s njima postizali sjajne rezultate? 

- Pomoglo je s jedne strane, jer sam ja počeo selektirati tu ekipu. Znaš im vrline i mane, a igraju u istom sistemu kao i kada sam ja bio tamo. Najvažnije je bilo uvjeriti igrače da se može. Rekli smo da nema respekta, idemo probati pobijediti. Igrači su vjerovali da je to moguće.

Jesu li Vas igrači iznenadili izvedbom?

- Mi igramo drugačije nego prošle tri godine. Antwerp je u posljednje tri godine dva puta bio četvrti. Na pripremama smo puno utakmica izgubili. Nadao sam da ćemo moći odigrati na rezultat. Na kraju sam bio ugodno iznenađen. Bili smo blizu maksimuma s obzirom na okolnosti.

Od svoje napadačke filozofije sigurno nećete odstupati. Hoće li i Antwerp igrati na gol više od protivnika?

- Volim nogomet, da se napada, ali prije svega volim pobijediti. Znali smo da nemamo šanse ako budemo otvoreni protiv Bruggea. Jučer je bilo prvenstveno bitno odigrati na rezultat. Ali, moja ideja i filozofija nogometa je ista.

Kako ćete nadoknaditi odlazak 12 igrača u odnosu na prošlu sezonu?

- Doveli smo pet, šest novih igrača. Još ćemo četiri, pet. Zadovoljan sam ambicijom kluba. Vjerujem kada završi prijelazni rok da ćemo imati dobru ekipu.

Koji su ciljevi u novoj sezoni?

- Ambicija je biti bolji nego lani. U Belgiji ima pet velikih klubova, mi volimo reći da smo u topu šest. Lani je Charleroi bio treći. 

Dobar će vam poticaj sigurno biti trofej na samom startu?

- Ogromna je to stvar. Antwerp je najstariji klub u Belgiji. Imaju samo tri trofeja Kupa u 140 godina. Osvajanje Kupa je velika stvar, da igrači vide kako se stvarno može.

Iznenadili ste i postavkom Davora Matijaša među vratnicama? 

- To se tako otvorilo. Dva golmana od lani više nisu tu. Prva službena utakmica, finale Kupa. Bio je dobar, nije mu bilo lako.

Dvojica novih vratara su Jean Butez koji je stigao iz Mouscrona i iranski reprezentativni čuvar mreže Alireza Beiranvand. Tko će biti startna jedinica? 

- U nogometu uvijek brani najbolji. Vedran Runje radi s njima. On je jako bitan čimbenik. Tu je već zadnje tri godine. Odličan je trener golmana. On je pobjednik, želi pobijediti. Znamo se dugo, on je veliki plus.

Jeste li zažalili što se nakon odlaska iz Bruggea karijeru nastavili u Al Ainu iz Ujedinjenih Arapskih Emirata?

- To je jednostavno u tom trenutku bila odluka za koju sam mislio da je dobra. Htio sam vidjeti nešto drugo. Otišao sam iz Lige prvaka u Emirate, ali nisam očekivao tako veliku razliku, u mentalitetu, pristupu nogometu. No, s vremenom sam vidio da sam premlad otišao u te krajeve. Najveći problem je manjak motivacije i ambicije. Svi imaju dobre živote izvan nogometa. Teško se adaptirati.

Posebna su tema hrvatski treneri. Ivan Jurić sjajno radi u Veroni, Slaven Bilić je s West Bromwichem ušao u Premiership, Niko Kovač je preuzeo Monaco. Dojam je da Hrvatska ima sjajan val mlade garde trenera?

- Mislim da smo dobri. Svakog dana smo cijenjeni. Bjelica je s Dinamom radio prave stvari. Ja osobno osjećam respekt i nadam se da ćemo rasti i dalje. Osobno se veselim svakom uspjehu naših trenera. Jurić radi sjajne stvari u Italiji, Slaven Bilić je izborio Premiership. To je stvarno velik rezultat - zaključio je Leko. 

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(71612, "");
Pregledaj komentare