Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Joško Šupić INTERVJU Jasmin Huljaj: Ne treba nam kredit, s prodajom Palaverse smo zatvorili 80 posto budžeta!

INTERVJU Jasmin Huljaj: Ne treba nam kredit, s prodajom Palaverse smo zatvorili 80 posto budžeta!

Nema ove godine imperativa. Možemo se u budžetu zatvoriti sa i bez Europe

Hajdukov predsjednik Jasmin Huljaj osvrnuo se u razgovoru na brojne teme, a prva je bila prodaja Ante Palaverse u Manchester City:

- To je rezultat rada cijelog sustava, vide se plodovi rada Akademije. Sretni smo što imamo takve ponude, te da možemo zahvaliti i klubovima poput Lillea, ali i napraviti odgodu prodaje. To je dobra pozicija za Hajduk koja dugo vremena nije bila takva.

Rekli ste 'odgodu prodaje'. Što bi to značilo u kontekstu Bradarića?

- Stručna komisija kluba definira koji će se igrač i kada prodavati. Znate i sami da na poziciji lijevog bočnog nemamo alternativu. Sportsku komisiju čine sportski direktor Bjelanović, voditelj Akademije Gojun, trener prve momčadi Oreščanin, trener druge momčadi Despotović i glavni skaut Brkljača. Oni imaju sastanke, analiziraju igrače, tako da smo postigli bitnu stvar koju smo spominjali, a to je da se dogodi cijela vertikala. Nije to čista matematika, nekad se stvari i odgode.

Koliko mislite da su na ponude stranih klubova imale utjecaj igre mladih igrača u reprezentativnim selekcijama?

- Sigurno je i to bio jedan od faktora, ali skautske službe su svugdje rasprostranjene, dobili smo i pohvale od Ajaxove akademije, a Manchester City je pratio Palaversu i u brojnim drugim susretima. No, nastup za reprezentaciju daje potvrdu da je igrač kvalitetan, to sigurno doprinosi.

Ajmo odmah i povezati pitanje o domaćinstvu utakmice A-reprezentacije?

- Mi smo reagirali, dali smo ponudu, iskazali smo interes. Naša inzistiranja na promjenama unutar HNS-a ostaju, očekujemo da razgovaramo o zahtjevima. Nismo još dobili nikakav službeni odgovor na ponuđenu kandidaturu Poljuda za domaćinstvo A-reprezentaciji.

Česta tema Hajdukovim navijačima su financije. Kako 'bijeli' stoje u ovom trenutku?

- Mi smo poduzeli korake, svodimo budžet na ono što je održivo. Ove godine ćemo imati 15 milijuna kuna manje troškova nego ranije. Bilježimo rast komercijalnih prihoda od 10 posto, a s prodajom Palaverse zatvaramo 80 posto budžeta u ovoj godini, tako da prodaje mladih igrača u ovoj godini po meni više neće biti. Kako bude rastao prihod, ulagat ćemo u dugoročne projekte, Akademiju, infrastrukturu. Neće se dogoditi da moramo prodati igrače kako bi krpali budžet. Vjerujem da na ljeto nećemo prodavati mlade igrače.

U ranijim razgovorima ste spominjali razvojni kredit?

Hajduk u ovom trenutku ne treba kredit. Financijski smo stabilni, što ne znači da ne treba uvijek imati opciju kredita. Hajduk ga u ovom trenutku ne treba, što ne znači da nećemo predložiti kreditni aranžman da ga imamo za rezervu. Istina je - realno nam kredit u ovom trenutku ne treba.

Ali trebat ćete još prodavati?

- Mi ćemo uvijek dio prihoda pokrivati iz prodaje igrača, no ne nužno mlade. Komercijalni prihodi rastu sporo, ali rad s partnerima i sponzorima je nešto što se dugoročno razvija. Nova direktorica marketinga je došla prije dva mjeseca, a i sponzori su rezervirani kad nemate rezultat. Deset posto je puno rasta s obzirom na okruženje i trenutnu situaciju.

Što ćemo s rezultatom? On nije zadovoljavajući...

Ono što se nama događalo početkom sezone je splet okolnosti, od situacije u svlačionici, nepostojanja predsjednika uprave. Ni atmosfera u svlačionici nije bila ugodna za sportski rezultat. Promjene smo radili kontinuirano, od trenera do igrača, sa zadnjom promjenom smo došli do mira u svlačionici. Po meni mladi igrači još nisu ni dobili dovoljno prostora u igranju, to se zadnjih par utakmica u prvom dijelu pred kraj dogodilo i vjerujem da će u nastavku sezone dobivati sve više prilike.

Je li Europska liga imperativ?

- Nema ove godine imperativa. Možemo se u budžetu zatvoriti sa i bez Europe. Dajemo maksimalnu podršku treneru da razvija igrače i igru. Razmišljamo o alternativnim rješenjima, pa i Trofeju Marjan, ali terminski ga je teško uklopiti. Naravno, sve to dolazi u obzir ako se ne plasiramo, ali mi ipak vjerujemo da ćemo igrati kvalifikacije Europske lige, a prvo pretkolo je već 10. srpnja.

Kad spomenete te datume, uvijek se potegne pitanje Ultre...

- Mi smo već u listopadu počeli razgovor s Ultrom. Imali smo izvješće o terenu, a imamo i sastanke sredinom veljače, gdje ćemo odlučiti u kojem smjeru idemo. Postoje različite opcije, razgovaramo s proizvođačima trave da preuzmu rizike održavanja travnjaka u vrijeme Ultre. Ova vrsta travnjaka teško može preživjeti Ultru, pitanje je kad će se mijenjati. Skidanje travnjaka nije opcija za koju tražimo jer košta 120.000 do 150.000 eura. Hibridni travnjak bi bio rješenje, ali on ima problem s bengalkama. On je dva do tri puta skuplji od prirodne trave.

Hajduk je zadnje četiri utakmice igrao bez gledatelja, jeste li razgovarali s navijačima?

- Pričali smo s navijačima i oni su izrazili žaljenje za nemili događaj u kojemu je ozlijeđen vatrogasac, ali to su uvijek pojedinci. Sastat ćemo se i prije početka sezone. Svjesni su da dio odgovornosti snose i oni, ali i navijači imaju svoju ikonografiju koja je dio imidža.

U kontekstu hibridnog travnjaka, je li zaštitna mreža rješenje?

Hibridni travnjak je novost sa zadnjeg sastanka pa o tome nismo još razgovarali. Mi nismo za ograde i mreže, nego za edukaciju, podršku i preuzimanje odgovornosti. Duboko se nadam da mreže nećemo razmatrati. kažem, imat ćemo sastanak s navijačima, činjenica je da smo platili cca 400.000 kuna kazni ove godine.

Kako surađujete s novim Nadzornim odborom?

- Stav je moj i sportskog direktora da ne stavljamo imperativ pred trenera, a Nadzorni odbor to podržava. Rezultat će doći kao posljedica dobrog rada. Suradnja s NO je odlična, dobili su puno materijala, promptno odgovaraju na zahtjeve, odmah su ušli u prijelazni rok, jako sam zadovoljan sa suradnjom.

Bjelanoviću istječe ugovor?

- Ugovor sa Sašom je do kraja ove sezone. Moram mu čestitati na transferu Palaverse i procesu kako vodi prijelazni rok, gdje smo se oprostili sa Stelianom, Memollom, Šehićem. Surađujemo jako dobro, postignuta je suradnja s Akademijom, integracija, skauting, pratimo igrače ciljano, on iz moje pozicije odrađuje kjako dobro posao. Postoje financijski ciljevi koji su postavljeni pred njega. Saši istječe ugovor 30. lipnja, s njim ćemo sjesti nakon ovog prijelaznog roka i razgovarati o produljenju suradnje.

Očito ste jako zadovoljni?

- Jesam. Išli smo ritmom dva do tri igrača vani, jedan unutra. Doveli smo Tahiraja, a što je najslađe od svega - ni Palaversa nije otišao. Uz mlade igrače treba dovesti i nelke iskusnije, ali vidjet ćemo kroz sljedeći dio sezone. Kažem, s Bjelanovićevim radom sam zadovoljan.

Caktaš?

- Imamo u sredini jako puno kvalitetnih igrača, a ako bi on otišao, vjerujem da bismo našli zamjenu za njega. On svojim igrama opravdava povjerenje, a ima tržišnu vrijednost. Sa Caktašem imamo otvoren razgovor i komunikaciju. On je nama bitan, koristan i vjerujem da njegova vrijednost može samo rasti. Vjerujem da može odraditi dobru polusezonu, ako ostane. Ostavimo to otvorenim. Said, Jurić, Kovačević, Vučur, Tudor, Vojković..., sve je to otvoreno.

Situacija s Posavcem koji je na posudbi?

- To je odluka koju nismo još raspravljali. Čekam odgovor struke na to pitanje. Posavec je prvi golman, dobar, imamo mogućnost otkupa njegova ugovora, ali o tome ćemo već pričati.

Kako Hajduk surađuje s klubovima u Dalmaciji, imaju li poseban tretman oni s kojima je potpisan ugovor o suradnji, zašto je vratar Baždarić prešao u Neretvanac, a ne u Hrvace?

To je odluka struke u koju se ja kao predsjednik ne miješam. Mi suradnju sa svim klubovima u Dalmaciji unaprjeđujemo, ugovore imamo sa 17 klubova. Maksimalno podržavamo Dalmaciju i naše klubove, tako da ćemo uvesti trenera edukatora koji će raditi po tim klubovima. Ideja je da se igrači koji bi mogli biti za Hajduka razvijaju u svojim sredinama, da ih ne moramo dovoditi odmah. Nema tu nikakvih diskreditacija nekog kluba. Za sreću je potrebno troje, dva kluba i igrač.

Županijski savez?

- Suradnja s Markom Ercegom je bila dobra kao članom NO-a, ali i predsjednikom Saveza. U ovom trenutku ja kao predsjednik ne vidim potrebu za promjenama, a i nije došlo do mene da bi se one mogle događati.

S vremena na vrijeme se spomene kako osobno niste nazočni na nekim utakmicama ili događanjima gdje Vas se očekuje. kako to komentirate?

- Ja se trudim biti na većini utakmica. Nisam bio na tri ili četiri, ali radim odgovorno i maksimalno koliko mi fizika dozvoljava i mislim da predsjednik Hajduka ne mora biti na svakoj utakmici. Jednostavno nije moguće biti na dva mjesta u isto vrijeme, ali pazimo da netko od upravljačke strukture kluba bude na događanjima.

Koliko Vam se život promijenio od kada ste predsjednik Hajduka, je li problem što Vas ljudi prepoznaju?

- Malo je veći problem za obitelj koja se mora nositi s time, nego za mene. Ne možete biti na svim mjestima, osjećate se prozvano, a ne osjećate se odgovorno. Čovjek se s time nosi, nije ugodno, ali sve što radiš netko čuje, vidi, komentira. Ta odvojenost je nešto novo za moju obitelj, a, opet, navikavam se na situacije da mi netko priđe pa kaže: 'Samo da vam još nešto objasnim predsjedniče'. To se događalo čak i kad izlazim s parkinga, ali i na aerodromima u Munchenu ili Frankfurtu. Uglavnom je to podrška, imam pozitivna iskustva i divljenje što sam uopće prihvatio ovu funkciju. Ja sam zadovoljan s pomacima koje radimo, mislim da smo donosili dobre odluke.

Kakvo je stanje ugovora s Macronom, viđeni ste i u kući Adidasa...

- Ugovor s Macronom istječe na ljeto 2020., tako da ćemo mi kao klub pokrenuti razgovore. Oni su provjeren partner, ali bili smo i s Adidasom i Nikeom na informativnim razgovorima, a u sljedećih dva-tri mjeseca ćemo ih imati i s Macronom. Gledamo da to bude najbolje za Hajduk.

Hajdukov budžet?

. On će ove godine biti postavljen na 85 milijuna kuna, a 2018. godinu smo završili na 100 milijuna kuna. Gro uštede otpada na prvu momčad, ali smanjili smo troškove i na nivou radne zajednice. Imamo oko 80 ljudi zaposlenih u radnoj zajednici i sportskom dijelu, te još toliko onih koji imaju drugačiji oblik suradnje. Dakle, ukupno je to oko 160 ljudi bez igrača. Ugovore s trenerima unutar Akademije obnavljamo svake dvije godine, imamo platne razrede, vjerujem da su dobro plaćeni i zadovoljni, nemamo naznaka da tu postoji problem. Krešimiru Gojunu istječe ugovor u ljeto 2020. godine.

Mnogima se neće svidjeti da nema rezultatskog cilja u nastavku sezone...

- Cilj na proljeće je razvoj igre, konkurentnost momčadi, dobri rezultati i razvoj mladih igrača. Ideja je da taj kostur ekipe nose mladi igrači, da ih 70 posto dolazi iz vlastitog pogona i doselekcije i da će ostati na duži period zajedno. Naravno, ako uspijemo održati ovakav budžet, a s jednom prodajom godišnje. Ja sam siguran da ćemo već u sljedećoj sezoni konkurirati za trofeje. Teško je obećati trofej, ali na ljeto ne očekujemo prodaju, samo neko dovođenje. Siguran sam da ćemo se već u sljedećoj sezoni boriti za vrh tablice i trofeje...


Vaša reakcija na temu