Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović INTERVJU Lukša Jakobušić: Želja mi je financijski pokriti sezonu bez prodaje Vuškovića, a svaki mjesec moramo osigurati 286 dohodaka

INTERVJU Lukša Jakobušić: Želja mi je financijski pokriti sezonu bez prodaje Vuškovića, a svaki mjesec moramo osigurati 286 dohodaka

Caktaš ima moje simpatije, ali to ne znači da će biti u sastavu na proljeće ako ne potpiše bitno manji ugovor

Hajdukov predsjednik Lukša Jakobušić mjesec dana nakon preuzimanja funkcije je najprije odgovorio na pitanje koliko je zadovoljan dosadašnjim mandatom:

- Vi trebate reći što se tiče mandata. Mogu vam kazati da sam bio svoj. Možda mi je najveće zadovoljstvo, kada su mi moji rekli da sam bio svoj. Mnogi me ne poznaju, a pogotovo me ne poznaju u ovom predsjedničkom i nogometnom okruženju. Mnogima je to bilo iznenađenje, ali činjenica je da sam bio svoj. Mnogi će se morati naviknuti na moj način rada i komunikaciju. Ali, ja još ništa nisam napravio. Nismo izašli na zagrijavanje. Tek smo se okupili. Samo sam možda rekao što svi misle. Ali, kada prvi čovjek to kaže onda to ima dodatnu težinu. Tako sam sve radio u životu, pa nema razloga da se mijenjam. Pretpostavljam da su me doveli zbog onoga što jesam, ne zbog onoga što bi oni htjeli da budem. Tek će se vidjeti sve ono što sam govorio, jesam li vjerodostojan, autentičan. Hajduk je nova stranica, tu je i emocija. Nisam s neba pao. U Hajduku mi se sublimirao život, sportski put, poduzetništvo. Možda sam u najboljim godinama što se tiče iskustva, energije, svega skupa. Ovo bi trebao biti moj maksimum.

Kako to mislite 'nisam s neba pao'?

- Dvadeset i šest godina sam poduzetnik, u sportu sam od 2007. Četiri godine sam bio predsjednik, dopredsjednik. Moja orijentacija i put je poduzetništvo i sport. Na tom putu je bilo poslovnih, sportskih, životnih uspjeha. Nisam bez posla.

Kako ste došli na Hajdukov radar?

- Preko Juga, samo Jug. Jug je izbacivao igrače, očigledno izbacuje i sportske djelatnike. Jug mi je sve dao. Sve što sam napravio u životu s poslovne strane mogu zahvaliti obitelji, a sa sportske Jugu. I Jug je institucija. On mi je dao sportsko ime. Način funkcioniranja Juga ću na neki način pokušati i ovdje provesti. To je da bude diskretno i moćno. Jug je taj koji me lansirao. To je ta razlika. Vrlo mi je bitno da se to zna. Preko Juga sam došao na Poljud, kada je bilo potpisivanje ugovora o suradnji. 

Stanić i Kepčija?

- Oni nisu sebe vidjeli u načinu i dinamici rada koji sam im predstavio. O bivšima sve najbolje, stvarno im želim svako dobro u životu i nogometu. Ono što je bitno, nema nikakvih repova ili negativnih konotacija razlaza.

Kamp?

- U sljedeće dvije godine nam predstoji izrada projektne dokumentacije, prijave za EU fondove, a nakon toga tko živ, tko mrtav. Trebat će imenovati člana Uprave koji će voditi brigu o tome. U razgovoru s gradonačelnikom Trogira treba od 18 do 24 mjeseca za prikupljanje dokumentacije. Volio bih da se u četiri godine kamp izgradi i stavi u funkciju. Tome ćemo težiti.

Marin Brbić?

- Govorio sam već ranije o tome. Shvaćate koliko mi je to osobno i teško. Za mene osobno bi bilo dobro da je tu, ali za predsjednika Lukšu Jakobušića ne bi bilo dobro da je tu. Mislim da je to najjasnije. Ne donosim odluke koje su dobre meni, već one koje su dobre za Hajduk. 

Kako ste se snašli u predsjedničkoj ulozi?

- Na dan inauguracije dobio sam 750 poruka, svima sam odgovorio. Palac me zabolio. Moram i ja mijenjati način i stil. Moj način rada je potpuno drugačiji. Ne volim da mi je dobro, ugodno. Iz te ugode ide opuštenost, a onda komfor i tada dođe greška. Volim tenziju oko sebe i na svim razinama. Strašno puno mi je pomoglo što sam bio tu već ranije šest mjeseci, da upoznam srce i veličinu Hajduka. Moj stil je da mora biti veliki broj okretaja u svim smjerovima. Bitno je da nije dosadno i da se nešto događa. Navikao sam donositi odluke. Ako te odluke nisu dobre, onda ih promijenimo. Odluke uvijek treba gledati u kontekstu vremena kada su donesene. 

Kakva je situacija s HNS-om?

- Sve smo jasno iskomunicirali nakon sastanka. Hajduk nije problem. Trudimo se da Hajduk bude rješenje. Ovdje se nije radilo o nikakvom pomirenju jer po meni ne trebamo ni biti u svađi. Mislim da moramo razgovarati, a složiti se ne moramo. Pokazali smo inicijativu i jedan drugačiji smjer. HNS, odnosno predsjednik Šuker, je na potezu. 

Što bi on trebao uraditi?

- To ćete pitati njega. 

Novi travnjak?

- Predsjednik je rekao da će hibridni, najbolji travnjak biti zamijenjen u siječnju. Do 30. siječnja bi travnjak trebao biti zamijenjen. Reprezentacija igra u ožujku. Dogovoren je i pomoćni, ali godinu kasnije. Tako da reprezentacija može tu trenirati. 

Je li dio razgovora bio vezan uz sedam Hajdukovih zahtjeva?

- Prošli smo puno više od sedam. Predsjednik je na potezu. Izbori su za godinu dana, ali u HNS-u, a ne u nas. Oni su u kampanji. Ideja je da se ovog tjedna sastanem s predsjednikom Županijskog saveza Markom Ercegom. Naći ću se i s onima koji imaju drugačiji pogled na funkcioniranje Županijskog saveza. Mi se sad vraćamo na županiju. Razgovarat ću sa svim dionicima u županiji. Prvo riješiti situaciju tu. Mene osobno ne zanima ništa u HNS-u, već Hajduk. Taj netko mora biti predstavnik Hajduka. Zanima me razvoj nogometa u Dalmaciji. Ako mi ne uspijemo ništa, onda mi nismo ti. 

'Bilo srce'?

- Inicijativa je došla od NH i Torcide. Mi smo priključili sve DPH-ove i veterane. Ideja je da u 110. godini Bilo srce bude nositelj svih aktivnosti. Hajduk će se aktivnije uključiti u rad Bilog srca. Imat ćemo devet članova Upravnog odbora. To je bitno zato što smo sve druge aktivnosti staviti sa strane. Odlučili smo se fokusirati na humanitarno djelovanje kroz udrugu, a da se mi možemo baviti esencijom nogometa. Kada sam došao, odlučio sam Hajduk Digital i kalendar staviti u hibernaciju. U svemu smo premoćni, iznad prosjeka, samo smo rezultatski peti. Kao klub se svime bavimo osim onim što treba. Nemojte misliti da se ja kao predsjednik ne bih želio s Borom Primorcem i ekipom slikati za kalendar. Za mene bi se bilo dobro slikati, za Hajduk nije dobro.

Pa ipak, kalendar ima 45-godišnju tradiciju...

- Nemamo se što naslikavati kada smo tu gdje jesmo. Volio bih da svi oni koji vješaju Hajdukov kalendar u uredu, garaži, stanu, da su ljuti na nas. Ta ljutnja pokreće, ona je emocija. Gore od ljutnje je samo ravnodušnost. Neka ta ljutnja bude pokretačka energija. Mi izdamo kalendar i sve je dobro, a nije. Nije samo kalendar tradicija. Klub i djelatnici, neka se ne bave ničim osim prvom ekipom i terenom. Ako budemo prvi možemo u šestom mjesecu izdati kalendar. Problem je kad promijenimo i format. Želim da ljudi gledaju taj zid i vide da je problem. Nismo svi shvatili da smo peti. Ni u klubu to nisu svi vidjeli jer je sve isto. Kada mi osvojimo sve ćemo to zaboraviti. Tiskat ćemo i dva ako bude trebalo u istoj godini. Ne bojte se za kreativnost. Veći mi je problem što nemam kalendara nego što sam se našao sa Šukerom. Tako ispada. Peti smo i nećemo se slikavati. 

Sastanak NH, Torcida i veterani?

- Zajednička crta svih sastanaka je da sam ih upoznao sa svojom idejom, načinom rada i komuniciranja. Vrlo otvorenim razgovorima dotakli smo se svih tema koje povezuju i koje Hajduk mogu vratiti na mjesto gdje pripada. S Gradom Splitom je bila ista situacija, ali je nakon sastanka izašlo priopćenje o nekih 71 milijun kuna koje nisam baš razumio. Grad financira Akademiju s pet milijuna kuna godišnje, a ovo drugo će trebati oni pojasniti. S obzirom da ulazimo u izbornu godinu bilo bi dobro da se Hajduk drži podalje od lokalne politike. Ja ću se osobno truditi da se Hajduk i ja distanciramo od predizbornih kampanja. Nisam član nijedne stranke niti to planiram biti ako me ova pamet posluži. Takav treba ostati i Hajduk. 

Je li bilo reakcija navijača nakon sastanka sa Šukerom?

- Nitko me u mjesec dana nije nazvao. Ni NO, ni NH ni Torcida. To je činjenica. Nitko me nije nazvao po nijednom pitanju. Imam potpunu samostalnost i neovisnost. 

Jeste li to očekivali?

- To sam iskomunicirao da mi se ne upliću u rad.

Kakva je situacija s financijama?

- Moramo osigurati svaki mjesec 286 dohodaka. Od toga je 87 radna zajednica, 39 je profesionalnih ugovora igrača. Imamo 87 stipendista, imamo ugovore o djelu, doktore... Prošle godine smo imali prihod 173 milijuna i 900, a ove godine očekujemo oko 100 milijuna. To ćemo moći reći tek u trećem mjesecu iduće godine kad budu završna izvješća. Gdje je razlika? Nema transfera. Prihod od ulaznica u 2019. je bio osam milijuna kuna, a ove godine 3.300.000. Od 100 milijuna je 15-ak od sponzora, od UEFE osam milijuna. Sve drugo moramo namaknuti. Moje je da osiguram normalno funkcioniranje kluba na svim razinama. Jedna od ključnih stvari za koju je direktno odgovoran predsjednik su financije. Želja mi je pokriti ovu sezonu, a da ne prodamo Marija Vuškovića. Prodaja će se dogoditi jedino u situaciji da dobijemo iznos koji nije logično ni poslovno odbiti. 

Koliko je potrebno novca za funkcioniranje kluba?

- Trebamo uzeti prihode od sponzora, ulaznica, neke minimalne prodaje koje su sigurne i možemo to još malo pojačati. Kada vidimo da se Hajduk želi boriti. Mislim da je realan proračun desetak milijuna eura. To je da bude održivo. Kada se dogodi Europa, transferi sve skupa treba bujati. Vidjeli smo da nam veliki budžet ne garantira borbu za vrh. Sve skupa, brojke su neodržive. Netko tko nije u nogometu, a vidi 286 dohodaka i vidi koji smo, vidi da je nelogično. Mi trebamo 286 dohodaka isplatiti svaki mjesec. 

Kakav je plan za povratak plaća igračima?

- Počeli smo s tim na klupskom nivou. Završit ćemo 15. travnja.

Treba li Hajduk na zimu nekog prodati?

- Nažalost, kada nema Europe, prihoda od ulaznica, jedini izvor prihoda je prodaja. Ove godine je to izostalo. Ostala nam je prodaja i smanjenje troškova.

Je li kredit opcija?

- Sve što je na raspolaganju predsjedniku Uprave je opcija da se osigura normalno funkcioniranje. 

Kakav će biti status igrača kojima istječe ugovor na kraju sezone, a ne potpišu novi ugovor?

- Odgovorit ću vam na primjeru Mije Caktaša. On će kao kapetan dobiti svu pažnju koju zaslužuje. On ima i moje simpatije. Ali, to ne znači da će biti u sastavu na proljeće ako ne potpiše bitno smanjeni ugovor. I to vrijedi za sve.

Navodno mu još niste ponudili novi ugovor?

- Još se s nikim nisam sastao. Pročitao sam u mojih mjesec dana puno toga što se nije dogodilo. Nisam se ni s menadžerom ni igračem našao.

Trener?

- Kada bih opisao, zaključit ćete da je to Boro kojeg imamo. Treba mi trener koji je karakteran, pošten, koji je pobjednik. Tražim i trenerima s većim ovlastima i preuzimanjem odgovornosti. Da se ne skriva i da zna tko mu je predsjednik i da zna da mu taj predsjednik čuva leđa. Za osvajanje bez obzira što vi mislite je ključna vertikala predsjednik - trener. Kad će doći? Kada ga nađem takvog. Zašto biram ja, a ne pitam sportskog direktora? Kada bi do sada pitali sportskog direktora, onda bi se gledalo kroz igrački kadar, a ja tražim trenera za Hajduk. Ne moram se slagati s njim, ali moram vjerovati u njega. Da se Hajduk s njim bori za prvo mjesto. Trebam dugogodišnje rješenje. Hoće li se to dogoditi, ne znam. 

Je li favorit Matjaž Kek?

- Znate kako funkcioniram, vrlo diskretno. Čak ni prijateljima, ni obitelji, ni u klubu ne komentiram. Ako je išta dobro u ovih mjesec dana, informacije ne cure iz kluba. 

Cijeli grad zaziva Keka?

- Čovjek je izbornik Slovenije, svoje domicilne države. To su želje ljudi. To ne znači da je moj izbor, ili da nije dobar. Hoće li biti, vidjet ćemo.

Postoji li opcija da Boro Primorac ostane i iza Nove godine?

- Volio bih da on ide korak naprijed ili korak nazad i da bude bliže meni. Boro osjeća i razumije i po svemu može biti. Kad sam opisivao kakvog želim, to je on. Ono što je sigurno je da će biti trener do 19. prosinca. Nakon Belupa me Boro pitao 'jesam li ja na Lokomotivi'. Tako funkcioniramo, iz kola u kolo. To je poštovanje i predanost klubu. Tako ćemo i dalje. Ja se uz njega odlično osjećam. On je dobar za mene, moram vidjeti je li dobar za četiri godine Hajduka. Ne bih ga volio potrošiti. Da gledam kao navijač, on bi bio trener četiri godine. 

Druga momčad?

- Do kraja prvenstva ćemo odlučiti što s njom. Volio bih da me do kraja sezone uvjere da je toliki broj igrača, preko deset milijuna troška i to da je trener Hajduka II netko kojega ne vide klupi seniora, da je to opravdano. Neka me netko u to uvjeri. Boro se slaže da se može iz juniora ići u seniore. Nećemo igrati treću ligu. O statusu Hajduka II ćemo odlučiti. 

Sigurno da vas ne čeka lagan posao?

- Izazov s kojim ću se morati susresti su menadžeri. Pogotovo menadžeri od djece. Ne mogu u isti kontekst staviti roditelje, ali netko te menadžere zove. Posebno sam osjetljiv na promoviranje djece kroz medije, izvan kluba. To je samo kontraproduktivno. Tu bi čak napravio razliku između splitskih menadžera i onih sa strane. Splitski menadžeri znaju što je Hajduk, žive tu, vide širu sliku i znaju cijeli proces sazrijevanja igrača. Menadžeri sa strane vide samo jedan fragment. Iskrivljuju roditeljima sliku. S obzirom na sve skupa, budite sigurni da ćemo jasno iskomunicirati razloge i pritiske ukoliko se dogodi da neko talentirano dijete ne potpiše ugovor s Hajdukom. Roditelji žele prvim ugovorom riješiti egzistenciju. Ona se rješava u inozemstvu. Stipendije nisu male. Moj interes je Hajduk.

Je li skandalozno da se na nekog igrača Hajduka II troši 8000 eura mjesečno, a da nikad nije zaigrao za prvu momčad?

- Puno je nelogičnosti. Sama činjenica da razmišljam o ukidanju Hajduka II dovoljno govori. Suradnja s drugim klubovima iz regije mora biti. Ovi ovdje obuku dres Hajduka II i sakriju se iza njega. Onda je siguran. On igra za Hajduk. Ima velika očekivanja. Da on igra u Dugopolju, Solinu, onda se tamo treba dokazati, kao Stanko Jurić. To im je put, da idu, te da se vrate. Što prije shvate, to je bolje, i za njih i za Hajduk. Lani su htjeli i kalendar Hajduka II. 

Kada ćete imenovati sportskog direktora?

- Prvo tražim trenera koji će pokriti veliki dio toga. Dotad se na svako pitanje oslanjam na gospara Boru i Akademiju. Volim pliću formaciju, ne volim puno njih koji daju mišljenje, a nemaju odgovornost. Predsjednik donosi odluke i preuzima odgovornost. U sljedećem razdoblju me zanimaju dva izazova. Jedan će se dogoditi na proljeće gdje ćemo mi biti opasniji. Bit će sigurno faktora koji će nas htjeti poremetiti. Tu se moramo obraniti da bi probili tu opnu. Druga je kad osvojimo nešto. Tad u svim klubovima i organizacijama dolazi do opuštanja. Tada treba najviše zapeti da se to ponovi, da uđeš u krug gdje je to normalno. Volio bih da u idućih deset godina Hajduk bude moćan i da se bori. Neću govoriti o jednom trofeju. Nije cilj samo osvojiti trofej. To ćemo napraviti, cilj je ponoviti. U kojem god natjecanju sudjelujemo cilj se boriti za prvaka. Mnogi čekaju da me smijene, a onda čekaju da se umorim. Sigurno čekaju. Osjetim to. 

Što se promijenili do sada?

- Osnažili smo 'Naprid bili', firmu kćer koja se bavi prodajom. Julija Hrstić, dosadašnja voditeljica marketinga, preuzela je Naprid bili, te će pojačati prodaju. To je web shop, fan shop. Tu očekujemo neke prihode. Duje Biuk je voditelj marketinga i Odjela za odnose s javnošću. Spojili smo dvije funkcije u jednu.

Nakon 15 godina se Hajduk vraća na zimske pripreme na Brač, u Postira?

- Peti smo, a i u ovo krizno vrijeme treba pomoći našim prijateljima na Braču, dalmatinskom nogometu i turizmu - zaključio je Jakobušić. 

Vaša reakcija na temu