Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: hajduk.hr INTERVJU Marko Livaja: Moj ostanak u Hajduku ne ovisi o plasmanu u Europu

INTERVJU Marko Livaja: Moj ostanak u Hajduku ne ovisi o plasmanu u Europu

Istina je da je AEK stavio klauzulu po kojoj ne smijem prijeći u njihove rivale

Marko Livaja se ove zime vratio na Poljud. S 'bijelima' je potpisao ugovor do ljeta, a vrlo brzo se pokazalo koliko njegova kvaliteta znači Hajduku. Derbi s Dinamom je propustio zbog tri žuta kartona, a sada se vraća u kadar i predvodit će napad Hajduka u susretu s Rijekom.

- Sigurno je to za nas najbitnija utakmica sezone. To nam je zadnji vlak za Europu. Mislim da su igrači i svi ljudi u klubu svjesni toga. Idemo na pobjedu. Dat ćemo sve od sebe da dođemo do tri bitna boda - rekao nam je Livaja na startu razgovora, a zatim dodao:

- Trener Tomić ih je dosta digao, u dobrom su nizu, puni su samopouzdanja. Imaju kvalitetne iskusne igrače koji igraju dosta godina zajedno. Tomićev stil je dosta ofenzivan, stvaraju dosta prilika, ali mislim da i mi imamo dosta kvalitete. Moramo se popraviti, ima još mjesta za napredak. Ako budemo pravi i budemo htjeli igrati nogomet, imamo dosta šansi da ih pobijedimo. 

Kako zaustaviti Franka Andrijaševića?

- Franko je iskusan igrač koji poznaje ligu i poznaje naše igrače u Hajduku. Mislim da moramo biti kao u utakmicama u Rijeci. Dobili smo ih 1:0, stvorili smo dosta prilika, rezultat je mogao biti i uvjerljiviji, a na kraju smo mogli ostati bez tri boda da nije bilo Kalinića. Ta utakmica nam mora biti vodilja za ovu u subotu. 

Svi će se složiti da je Hajduk bez tebe puno lošija momčad. Kako si s televizije doživio derbi s Dinamom?

- Mislim da smo izgubili derbi na naše greške. Imamo dosta mladu momčad. To se događa i većim momčadima od nas. Momci su dali sve od sebe, trudili su se, nema im se što reći. Dinamo je bio bolji, igrali su bolji nogomet od nas. Mislim da smo bili previše defenzivni, ali odigrali smo dobru utakmicu.

Gorica vam bježi devet bodova, Rijeka osam. Kako vidiš rasplet borbe za Europu i je li tvoja budućnost u Hajduku vezana uz plasman na kraju sezone?

- Bit ćemo pametniji za dva tjedna. Čekaju nas dva derbija u pet dana. Tu će se sve znati. Još je dosta bodova u igri. Liga je izjednačena. Svatko svakome može uzeti bodove. Dok ima šanse valja se nadati. Moj ostanak ne ovisi o plasmanu u Europu. Svaki dan sam u kontaktu s ljudima iz kluba. Pozitivna je energija, na kraju ćemo sve vidjeti. 

Jasno je da ti Hajduk ne može dati ni približan ugovor koliko možeš dobiti negdje u inozemstvu. Je li ključ tvog mogućeg ostanka kakvu će momčad Hajduk složiti za iduću sezonu?

- To je jedno od pitanja. Ne pričamo još toliko otvoreno o tome tko će doći, a tko otići. Imamo u idućih mjesec dana još šest bitnih utakmica. Dovoljno je vremena do prijelaznog roka za dovršiti to pitanje. 

Doma je ipak najljepše, zar ne?

- Normalno. Kada igraš kući, nitko sretniji od tebe. 

Jedino nema publike?

- Nadam se da ćemo je dočekati. Navijači su nam bitni. Bez njih nije isto. Nadam se da će se gledatelji što prije vratiti na tribine. Ako ih dočekam, znači da ću ostati.

Je li istina da si u Grčkoj potpisao klauzulu da se u iduće dvije sezone ne možeš vratiti u AEK-ove rivale?

- Istina je, ima klauzula da ne mogu u najveće AEK-ove rivale. 

Iz Turske je stigla informacija da si potpisao za jedan od najvećih turskih klubova?

- Nije to istina. Bili smo u kontaktu u prvom mjesecu. Imali smo pregovore, ali oni su me htjeli dovesti na zimu. Nismo se uspjeli dogovoriti oko nekih uvjeta. 

Dobro se slažeš s Umutom. U čemu je tajna?

- Drago mi je igrati s njim. Volim takve igrače, visoke koji mogu zadržati i ostaviti loptu. Imam više prostora iza njega. Nisam pravi napadač jer sam previše izvan šesnaesterca. Nisam u prostoru gdje bih trebao biti napadač. To je razlika kada igram kao napadač ili kao povučena špica. Dosta sam se s Umutom uklopio. Znam kako igrati s takvim igračima. Mogu reći da mi je to idealan partner u napadu. 

Kako gledaš na razvoj Ljubičića i Biuka. Podsjećaju li te na tebe u mlađim danima?

- Mislim da je Biuk odigrao odličnu utakmicu protiv Dinama. Može se reći da je bio jedan od najboljih igrača Hajduka u Maksimiru. Pokazao je da zna, da ima dribling, ne boji se nikoga. Pred njim je sjajna budućnost. Samo neka nastavi tako. I Marin Ljubičić isto. Pokazao je protiv Šibenika da mu ne treba puno za dati gol. Imaju obojica svoje kvalitete. Na njima je da rade. Dobijaju priliku. Dobri su momci, slušaju i rade 100%. To je najbitnije. Vidim da žele napredovati. Na dobrom su putu.

Pitaju li za savjet?

- Ne trebaju mene pitati. 

Vidiš li u njima sebe?

- Drugačiji smo karakter. Ja sam bio veći živac. Oni su dobri momci, ja nisam bio baš tako miran i staložen sa 18 godina. 

Sada je drukčije. Što te toliko promijenilo?

- Godine, žena, djeca, iskustvo. Sve te to promijeni. 

Kada si se vraćao u Hajduk nezaobilazna tema je bila i reprezentacija. Ima li kakvog kontakta?

- Zasad nema, ali radim. Na izborniku je ako me treba i misli da mogu pomoći. Normalno da bih volio zaigrati za reprezentaciju. 

Kako vidiš Hrvatsku na Europskom prvenstvu?

- Dosta je mladih igrača ušlo u reprezentaciju. Imaju kvalitete. Mora se poklopiti dosta segmenata za rezultat. Forma, zdravlje...Ali, mislim da će rezultat biti dobar.

Kako si doživio HNL?

- Liga ima dosta kvalitete. Svi klubovi imaju kvalitetne pojedince koji ti mogu napraviti probleme. Liga se diže svake godine. Kada bi se popravila infrastruktura, mislim da bi HNL bio odličan. 

Je li liga teža nego što si mislio kada si dolazio?

- Pratio sam HNL. Vidio sam da ima četiri-pet dobrih momčadi, a sada sam se i uvjerio kada sam došao. Nije me ništa iznenadilo. 

Jesi li očekivao da će Hajduk s tobom biti bolji?

- Nisam imao očekivanja. Na dobrom smo putu. Trebamo nastaviti. Ne trebamo gledati što je bilo, moramo gledati prema naprijed. Imamo dobre mlade igrače. Moramo raditi, to je definitivno. Ima dosta mjesta za napredak. 

Jesi li zadovoljan s protekla dva mjeseca u Hajduku?

- Zadovoljan sam. Jedino mi je krivo što smo dva puta protiv Slaven Belupa izgubili bodove na naše neiskustvo. Dobili smo glupe crvene kartone. S ta četiri boda sada bismo bili dosta bliže Europi, što je i naš cilj. Mogu još bolje, to je definitivno, ali nemam se što žaliti. 

Koje je tvoje mišljenje o Paolu Tramezzaniju? Mnogi smatraju da Hajduk igra previše defenzivno...

- Glupo mi je komentirati trenera. Donio je bodove, neki rezultat iza sebe ima. Ne može nitko nešto reći protiv njega. Netko može biti zadovoljan igrom i ne mora, ali svatko ima svoj način na koji vodi momčad. Ne treba ulaziti u rasprave je li on kvalitetan trener ili ne. Na kraju sezone će se sjesti i vidjeti. 

Osjećaš li pritisak s obzirom da svi čekaju što ćeš ti napraviti?

- Nemam pritiska. Igram nogomet. Neš'ti pritiska. Mislim da ne treba tako gledati - zaključio je Livaja. 

Vaša reakcija na temu