Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Marko Naletilić: Čeka nas tanak prijelazni rok, sad sva plaćanja staju!

INTERVJU Marko Naletilić: Čeka nas tanak prijelazni rok, sad sva plaćanja staju!

U Italiji će, prije ili kasnije, svi klubovi smanjivati plaće

Nogometni svijet ne pamti situaciju poput ove aktualne. Pandemija je zaustavila nacionalna prvenstva i završnicu europskih natjecanja, u klubovima se i ne trenira, a jedino što je izvjesno nakon virusa jest - recesija. S poznatim FIFA-agentom Markom Naletilićem popričali smo o tome kako on gleda na daljnji razvoj situacije, smanjenja plaća, ljetni prijelazni rok...

- Sve ovisi o tome koliko će trajati trenutna situacija. Svaki novi mjesec kompletno otežava ekonomsku situaciju u Europi, što se ne odnosi samo na nogomet. Praktički je sve stalo osim nekoliko djelatnosti i što ta situacija dulje potraje, to će klubovima sve teže biti isfinancirati plaće - kazao nam je Naletilić.

Svjedoci smo da su mnogi već posegnuli za smanjenjima...

- Logično je da se smanjuju primanja, a i igračima mora biti u interesu da im se klub održi na životu. Ako će krenuti masovni financijski problemi zbog preduge pauze, klubovi se pripremaju za ono što bi moglo biti. Igračima neće biti u interesu da imaju slobodne papire, s obzirom na propadanje cijelog tržišta. Nije ovo situacija kao kad jedan klub bankrotira, igrači dobiju papire, pa traže novu sredinu. Ovdje se radi o kompletnom tržištu, kriza se odrazila na sve. Došlo je vrijeme kad baš svi moraju najprije gledati kako će servisirati već postojeće tekuće troškove.

I najjači režu...

- Barcelona, Bayern, Juventus, svi su smanjivali plaće. U Italiji će to svi klubovi napraviti, netko prije, netko kasnije. Naravno, važan je i način kako će se to napraviti, pristup... Mislim da će to Italiji naići na plodno tlo, da neće biti problema. Nije to da netko želi nešto ušićariti u ovom periodu, već situacija tako nalaže. Sad sva plaćanja staju. Dolazi vrijeme kada se nikakve ranije fakture neće ispoštivati, nikakve rate od transfera se neće isplaćivati, to je sve zamrznuto. Nogomet ne može egzistirati bez ekonomije, bogati vlasnici klubova u klub prelijevaju svoj novac iz biznisa, a sad je sve stalo. Štete će biti ogromne.

Koliko su klubovi u Serie A ovisni o transferima?

- Što je veći klub, to manje. Oni slabiji klubovi puno više. U Italiji su se posljednjih godina dosta digli prihodi od tv-prava. Tu prednjači Premiership, druga je Primera, Bundesliga isto jako dobra, a Italija se bitno podigla. No, opet, sada nema tv-prijenosa, ne igraju se utakmice. Kriza će biti i na planu sponzora, pogledajte samo najveće firme koje se bave sportskom opremom. Prodavaonice su im redom zatvorene. A najveći klubovi imaju ogroman prihod od sponzora.

U Hrvatskoj su klubovi baš ovisni o prodaji igrača, Dinamo se već odlučio na rezanje, što je izazvalo potres u klubu, Hajduk za sada ništa nije dirao. Što očekujete od ljetnog prijelaznog roka?

- U ovom trenutku ništa ne mogu predvidjeti jer ne znam kada će opet krenuti prvenstvo. Kad se to dogodi, situacija će se ipak korak po korak početi popravljati. Ali zaboravite da ljetni transferi mogu i blizu biti kao neki prijašnji. Nisu prijelazni rokovi ni bit sporta, nego nogometna igra, natjecanje.

Al, eto, opet smo kod tih transfera, to je Vaš teren...

- Kažem, ni minuli transferi neće biti do kraja ispoštovani. Pokušat će se održati radni kolektiv i neće se poštivati rokovi isplata. Uvijek je prioritet platiti igrača, a ne neke zaostale jednu ili dvije rate nekom klubu. I naši klubovi koji su ovisni o tome ne mogu računati da će ih netko ispoštivati. Sve stoji. Hajduk, kao što ste spomenuli, za razliku od drugih nije rezao plaće, što je odlično za igrače. Ako klub može tako funkcionirati, to je stvarno super. No, kažem, ako se ova situacija otegne mjesecima i prvenstvo ne nastavi, smanjenje troškova će biti logičan i shvatljiv potez. Interes igrača mora biti da klub ostane na nogama.

Kad smo već kod Hajduka, probajmo se malo maknuti od perioda koronavirusa. Vi ste dosta radili i još radite s bivšim igračima 'bijelih', jeste li u ovom kadru vidjeli potencijal za Serie A?

- Rekao sam već da neću o imenima ni u Hajduku ni u Dinamu, s obzirom da sam uključen vezano za određene igrače. No, mogu kazati ovako: s Hajdukom sam uvijek super surađivao, imam najbolja iskustva i meni je taj klub drag. Naravno da su mi neki prvotimci i iz ovog rostera interesantni za praćenje, te da ima potencijala za lige petice. Meni je žao što Hajduk svih ovih godina nije bacio još jači naglasak na igrače iz svoje omladinske škole, nego se uvijek dosta oslanja na dovođenja, nekad i nepotrebna. Dalmatinsko podneblje je Bogom dano, pa pogledajte samo reprezentaciju, teže je nabrojiti one koji nisu iz Dalmacije, nego ove koji jesu. Od Modrića, Perišića, Subašića. Lovre i Nikole Kalinića, Vrsaljka, Rebića, Strinića, Ćalete-Cara, Livakovića, Vlašića, Pašalića..., da ne nabrajam one starije.

Kad ste već spomenuli Pašalića, Vi baš njega vodite pa nema pogodnije osobe za upit o otkupu ugovora Atalante od Chelsea, o čemu su mediji već uvelike pisali. Naravno, tu bi i Hajduku pripao dio kolača, što je u vrijeme recesije jako bitno...

- Vratite se na sve ono o čemu smo do sada pričali. Vjerujem da će se realizirati, ali više apsolutno nitko ništa ne može tvrditi sa stopostotnom sigurnošću. Mario je tamo među četiri-pet najvažnijih igrača, te smo imali i interes većih klubova, no želja je njegova, moja i obitelji da on tamo nastavi. Atalanta je strašna ekipa, trener Gasperini uvijek igra za gol više, a Mario je vrhunskim igrama došao do toga da ga Atalanta želi zadržati, no i drugi pokazuju interes.

Hajduk također pokušava igrati isti sistem kao Atalanta, a prakticira ga i Ivan Jurić u Veroni.

- Igora Tudora smatram jako dobrim trenerom, ali Gasperini ima jednog Iličića, koji, kad uđe u svoj najjači ritam, može igrati u Real Madridu. Naravno da je bitno i da igrač može realizirati taktičke zamisli. Ivan Jurić je Gasperinijev učenik. Ja sam Jurića vodio još iz Hajduka u Sevillu, pa dalje cijelu igračku karijeru, a Gasperini mu je bio trener u Crotoneu. Jako dobro se znamo, a Jurić je izrastao u odličnog trenera...

Bližimo se kraju, a nismo spomenuli Milano, koronavirus, zaraženog Maldinija...

- Ja sam, hvala Bogu, u ovo vrijeme u Zagrebu. Milano je trenutno grad duhova, a Maldini se, kako čujem, dobro oporavlja. Mi smo u tom dijelu ipak discipliniraniji od Talijana, a veseli me što tamo zadnja dva dana opada broj zaraženih. Oni su prekasno shvatili ozbiljnost situacije.

Zaključimo...

- Čeka nas tanak prijelazni rok, s posudbama i sitnim kupovinama. Sigurno neće biti onakav kakav smo navikli, daleko od toga. Što će pauza biti duža, pitanje je i kakav će biti i onaj idući. Najvažnije je da krene natjecanje, što će značiti da se pokrenula ekonomija, a samim tim i sve ostalo.       

Vaša reakcija na temu