Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU Nikoličius: Za Livaju smo dobili ponudu od 8 milijuna eura, a s Perišićem nismo imali komunikaciju!

INTERVJU Nikoličius: Za Livaju smo dobili ponudu od 8 milijuna eura, a s Perišićem nismo imali komunikaciju!

'Bez muda ne možeš igrati na Poljudu!'

Hajdukov sportski direktor Mindaugas Nikoličius nakon završetka zimskog prijelaznog roka se osvrnuo na ono što je napravljeno.

- Najavio sam četiri pojačanja i jako sam sretan što su došli Lukas Grgić, Dino Mikanović, Ferro i Nikola Kalinić. Grgić i Kalinić su na pozicijama zadnjeg veznog i napadača bili naše prve opcije i čekali smo do kraja da realiziramo njihov dolazak. Grgića smo pratili jako dugo, a o Kaliniću smo već dosta toga rekli na presici. Što se tiče Mikanovića, tu je bilo puno neizvjesnosti, a Ferra poznajem jako dugo, imali smo kontakt od ljeta i jako sam sretan što smo ga uspjeli privući u Hajduk. Novac nije glavni razlog njihova dolaska nego što prepoznaju sredinu za napredak i klub u kojemu mogu osvojiti trofej. Propale su nam zimske pripreme u Portugalu, ali mislim da smo sve dobro napravili tu doma, usprkos problemu s koronom.

Kako gledate na izlazne transfere?

- Prodali smo Marina Jakoliša i Matu Ivkovića. Na posudbu su otišli Dimitrov, Diamantakos, Dolček, Skorup i još neki mladi igrači. Sad tražimo pojačanja za ljetni prijelazni rok, ali i za kasnije, za drugu zimu. To je planski rad. Trenutno imamo mali problem s ozljedom Filipa Krovinovića, napravili smo pretrage, oko dva tjedna će biti izvan stroja. Nadam se da će se vratiti u tjednu kad budemo igrali Kup utakmicu.

Spomenuli ste Jakoliša, on se možda nadao povratku u Hajduk nakon učinkovite polusezone u Šibeniku?

- Ne mogu dovesti Jakoliša da svaku utakmicu odigra 10 minuta. Treba realno procijeniti, na toj poziciji imamo Biuka i Sahitija. To što je Jakoliš napravio u Šibeniku je nevjerojatno i sretan sam što je otišao u Angers. Drago mi je zbog njega. Eto, on se nakon polusezone otisnuo u Ligu petice, a koliko je to teško, najbolje govori da je Kristijan Lovrić nakon četiri godine HNL-a otišao u Osijek.

Jeste li s Goricom ikad razgovarali o dolasku Lovrića u Hajduk?

- Da se razumijemo, Lovrića jako dobro poznajem i sretan sam zbog njega jer mu je taj iskorak u karijeri trebao. To je na kraju ispao Osijek, ali mogao biti i neki drugi klub. Nikad nisam s Goricom pričao o njemu.


Vi ste dosta utjecali na njegovu karijeru?

- Ja sam svojedobno s Lokomotivom dogovorio njegov transfer u Goricu. No, mi u Hajduku imamo Biuka na toj poziciji, a može i Sahiti tamo igrati.

Znači li dolazak novih pojačanja sve manje minutaže upravo za Biuka i Ljubičića, odnosno mlade igrače?

- To trebamo ostaviti treneru. Njih dvojica imaju po tridesetak nastupa za prvu momčad. U kadru imamo 20 igrača plus vratare. Oni jako dobro treniraju i uživaju tu biti. Vjerujemo u njih, veliki su talenti i na nama je da što prije postanu igrači.

Jeste li imali ponude za prodaju?

- Kako je predsjednik Lukša Jakobušić jednom ranije rekao: 'Ne prodajemo budućnost za sigurnost'. Nije problem sad prodati. Imamo puno upita, ali vjerujemo u našu momčad. Biuka, Ljubičića i sve igrače vidimo u opciji. Imali smo zadnjeg dana prijelaznog roka ponudu za Jana Mlakara, ali ne želimo u važnom periodu za Hajduk prodati igrača koji nam treba. Također smo imali ponude od 7 i 8 milijuna eura za Marka Livaju, ali nismo željeli ni početi s razgovorima o tome.

Moramo Vas ovdje malo prekinuti. Od kojih klubova ste imali ponude za Livaju?

- Reći ću samo iz Lige petice, ali i s drugog kontinenta. No, kod Marka je to bilo jednostavno - nije želio ni čuti. Nevjerojatno kakav je to vrhunski igrač i osoba.

U ovom kontekstu moramo spomenuti da je česta tema i financijska stabilnost...

- Ona je, naravno, jako bitna za klub. Imamo financijski okvir u kojemu dovodimo igrače. Ja sam u godinu dana i tri prijelazna roka doveo 16 igrača. Želim zahvaliti predsjedniku na smjeru u kojem to ide, te skautskoj službi na odrađenom poslu. Moram pohvaliti i stručni stožer, imamo i Iana Colla za kondicijsku pripremu, kojega su igrači jako dobro prihvatili, a dosta se govorilo i o tome što je trener vratara stranac. Ali naši jako iskusni čuvari mreže Lovre Kalinić i Danijel Subašić, te Josip Posavec, jako su zadovoljni kako se radi na treninzima. Kad smo tek došli u klub, imali smo jako loš pomoćni teren, te želim zahvaliti klubu jer nakon sanacije istog imamo puno manje ozljeda, a investiramo i u nove tehnologije koje pomažu na treninzima. Želim spomenuti i da suradnja s Radomljem ide u jako dobrom smjeru, tamo su otišli Čuić i Čalušić, priključili se Šariću. I još vijest da je bivši skaut Mirko Žaja postao moj pomoćnik, a Fabjan Tomić administrator sportskog segmenta.

Nakon svih tih informacija i pitanje koje zanima sve navijače: može li Hajduk ove sezone u ozbiljnu borbu za naslov?

- Odgovor je jako jednostavan: imamo četiri ozbiljne momčadi u Hrvatskoj, gdje svaka ima svoje šanse i nadu. Tri još žele i Kup. Taj igrački roster, kojega sada imamo u Hajduku, daje nam nadu da možemo osvojiti prvenstvo i Kup. Vidjet ćemo što će biti na kraju. Ja bih želio da budemo prvi, a ne četvrti. Četvrto mjesto bi bilo neuspjeh i razočaranje. Rijeka, Osijek i Dinamo imaju dobre momčadi, a Dinamo još i iskustvo osvajanja prvenstava. Svi imaju svoje adute.

Koji biste Hajdukov istakli?

- Protiv Slaven Belupa sam osjetio veliku koheziju momčadi i navijača. To je bila sinergija. Vidio sam da su igračima 'gorile oči' i publika ih je nosila. Na to sam najviše ponosan. Imam osjećaj da smo jedna snaga.


Jeste li zbog tog postignuća najsretniji?

- To nisam ja postigao, nego svi zajedno. Sad imamo jako dobru svlačionicu, dišemo skupa. Imamo igrače koji uživaju što su u Hajduku, žele ovdje igrati i osvajati, a nije sve samo u novcu.

Koji ste cilj sebi zadali na početku mandata?

- Ako se vratimo godinu unatrag, pamtimo da na Braču nije bila dobra situacija. Znamo koliko je Gorica bila bodova ispred i kako je pobijedila na Poljudu 4:2. Ali ja sam uvijek bio optimist pa i tada. Znao sam da nemam puno vremena i da određene promjene treba brzo odraditi. U godinu dana je napredak očigledan. Sad možemo malo po malo slagati, treba se uigravati. Kad sam radio u Gorici, uvijek mi je bio upitnik zašto Hajduk ne može uspjeti. Ovo kakvu ljubav osjećamo od strane navijača, to se ne može kupiti. To je stvarno nešto posebno, naša snaga i trebamo je iskoristiti na pravi način.

Kako ste pronašli Grgića? Za njega se najmanje znalo, a već je dosta pružio.

- Imamo više kriterija za dovođenje igrača. Nije dovoljno samo da dobro igra. Mora imati puno više od toga da bude dobar za Hajduk. Nije se lako ovdje uklopiti i postići rezultat. Hajduk jako dugo nije osvojio prvenstvo i Kup. Najbitnije je da temelj momčadi budu igrači koji znaju što je to Hajduk, navijači, Dalmacija, da imaju nekakav osjećaj prema njemu. Meni je na prvom mjestu karakter. Bez muda ne možeš igrati na Poljudu. Kada je dobro sve je ok, ali što ako nema rezultata? Trebaš biti jak i znati se vratiti. Domaći igrači koji drže atmosferu u svlačionici su najvažnije karike za uspjeh. I sve bi u životu dali da mogu osvojiti trofej s Hajdukom. Zašto se Grgić tako brzo uklopio i pronašao svoje mjesto? Tu su bitni detalji. Tko s kim sjedi, s kim ide na kavu. Puno je malih stvari koje treba uklopiti u veliku sliku. LASK prošlo ljeto nije s nama htio ni razgovarati o Grgiću, ali oni su promijenili sportskog direktora, a Lukas agenta. Došao im je sportski direktor iz četvrte lige koji je Srbin. On kuži što za Hrvata znači Hajduk. Isto tako, kada njemu za srpskog igrača dođe ponuda Crvene zvezde, on zna zašto želi tamo otići. Grgić je imao ponude za veći novac, ali mu je rekao: 'Mene zove Hajduk, znaš li ti što to za mene znači?' A to je rečenica koju smo i mi željeli čuti. Naravno da imaš veće šanse za uspjeh kada takav karakter dođe u svlačionicu i odmah sjedne sa Subašićem koji mu pomaže. Malo zafrkancijom, a potom i ozbiljnijim pristupom.

Nikola Kalinić?

- To je također jako dugo trajalo. Puno prije smo se s njim našli. Svi smo mislili da će doći sljedećeg ljeta i jako smo sretni što je prelazak sada realiziran. Radi se o velikom igraču, takav čovjek nam je trebao. On je već u prvom razgovoru izrazio želju da opet obuče Hajdukov dres. Iskoristio bih ovu priliku za spomenuti još jednog bivšeg igrača Hajduka, Mariju Pašaliću iskrene čestitke na rođenju sina. 

Mi ćemo također iskoristiti ovaj razgovor pa upitati kako stoje stvari glede Ivana Perišića?

- Jedina istina je da s Perišićem nemamo komunikaciju. Nemam na to nešto više za dodati.

Vratimo se aktualnoj momčadi. Što je trener Dambrauskas napravio u odnosu na svog prethodnika pa da se momčad toliko podigne?

- Znam Valdasa jako dugo, izrastao je u dobrog stručnjaka. Bilo mu je jako teško u Ludogorecu, privatnom klubu, prošao je jako dobru školu. Uklopio se u Hajduk, gdje je svaki dan jako težak jer imaš 20 igrača plus golmane, te svi imaju svoj ego, a treba postići rezultat. Najveća vrijednost Valdasa je što ima osobni kontakt sa svakim igračem i zna ga motivirati. Najviše moraš raditi s onim koji ne igra. Jako je velika vrijednost Valdasa što može držati momčad pod kontrolom, ima profesionalan pristup i zna kako želi igrati. Posebno zna iskoristiti napadački potencijal, zabijamo tri gola po utakmici, a tada je jako teško izgubiti. 

Je li Vam žao što nije došao ranije?

- Ne želim u to ulaziti, to je prošlost, a treba gledati u budućnost.

Sudjeluje li trener u dovođenju igrača?

- Diskutiramo svaki dan, gledamo igrače. Kad dođemo u uži izbor od tri ili pet igrača, tada je važno uklapa li se u način igre. Mi se razumijemo u pola slova. Imamo i jako dobru skautsku službu.

Jesenas je česta tema bila koliko Hajduk ovisi o Livaji?

- Nogomet je momčadski sport, ne želim nikoga izdvojiti. Mene Marko Livaja svaki dan impresionira kakav je profesionalac. Mnogi smatraju da mu je jednostavno što je postao ikona, ali to nije tako. Kakve partije pruža svaki dan na treningu i kako igra, to je nevjerojatno. On uživa u Hajduku, a jako voli Split i Dalmaciju. No, smatram da smo mi svaki prijelazni rok sve ozbiljnija momčad. Ne želimo biti ovisni o Livaji. To je momčadski sport, ali sretni smo što imamo nogometaša koji sam može odlučiti. Sve velike momčadi imaju takvog igrača, jučer je Mbappe riješio utakmicu. 


Kako gledate na odlaske mladih igrača, Brkljača nije produžio ugovor, a Ivković je otišao u Romu?

- Mi smo kao klub pokazali veliku pažnju prema Brkljači i napravili sve što smo mogli. Osjetio je koliko smo ga željeli, ali njegovi roditelji su htjeli drugačije. To je normalna odluka, igrač ima izbor. Ivković u Italiji ima rodbinu. Bili su pregovori s Romom. Želio bih zahvaliti njegovom agentu i Romi koja je pokazala veliki respekt prema Hajduku. Moguća je i buduća suradnja, oni nas jako poštuju.

Je li se mladim igračima danas teže probiti do prve momčadi 'bijelih'?

- Ne bih rekao da se teže probiti. Pogledajte Osijek i koliko mladih tamo igra kada se žele boriti za titulu. Iskusan igrač je spremniji za taj stres i težinu utakmice. Mi smo jako ponosni što Biuk i Ljubičić igraju tako veliku ulogu u aktualnom sastavu. A mislite li, primjerice, da će se Ivkoviću biti lakše probiti u Romi?

U kontekstu mladih igrača spomenimo i Davida Čolinu. On je također imao ponude...

- Dovođenjem Melnjaka je bio cilj dignuti Čolinu. Izbaciti ga iz zone komfora. Za mene je on ozbiljan i dobar igrač. Samo dva mlada igrača u konkurenciji za lijevi bok - to nije bilo dobro za njih i daljnji razvoj. Čolina je sada tu, u konkurenciji s Melnjakom, a Dolček je na posudbi.

Kakav je kvalitet Hajdukova kadra u odnosu na Dinamov?

- Jednak. Trenutno nemamo lošu poziciju u momčadi.

Kad očekujete da će biti odigran odgođeni derbi s Dinamom i gdje se vidite u peti mjesec?

- Odgovor na prvo pitanje će ovisiti o tome kad će Dinamo ispasti iz Europe. A drugo - jednom je predsjednik rekao da je bitno putovanje. Način kako svakodnevno živimo s Hajdukom. A taj dan kad osvojimo će biti kruna svega. Svi moji suradnici svaki dan dođu na posao sretni i uživaju u tome što rade. Trener Dambrauskas i stožer žive s Hajdukom 24 sata, a to je najvažnije.

I na kraju, zašto ste na društvenim mrežama potpisani kao Mr. Football?

- Nema nekog posebnog razloga. Tako sam stavio na početku kada sam otvorio profil. I ostalo je do danas.

Vaša reakcija na temu